ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

31.10.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 3277-8-з
Про використання частин земельних   ділянок комунальної власності територіальної громади міста Черкаси, які перебувають в користуванні на умовах оренди ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» по вул. Польовій, 1, для суспільних  потреб - розширення льотної смуги по вул. Смілянській, 168, що належить КП «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ»

Проект рішення
№ 3277-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про використання частин земельних   ділянок комунальної власності територіальної громади міста Черкаси, які перебувають в користуванні на      умовах оренди ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» по вул. Польовій, 1, для суспільних  потреб - розширення льотної смуги по вул. Смілянській, 168, що  належить КП «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ»
У зв’язку з необхідністю використання для суспільних потреб частин земельних  ділянок загальною площею 27,9400 га, що надані в користування на умовах оренди на  підставі  рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2001 № 486 та  перебувають в користуванні ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» згідно з договором на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 22.06.2001, зареєстрованим 22 червня 2001 року за № 2534, враховуючи  звернення КОМУНАЛЬНОГО  ПІДПРИЄМСТВА  «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» від 09.07.2018 (вх. № 11934-01-25) щодо припинення права  користування земельними ділянками з метою відведення для суспільних потреб, керуючись статтею 9, абзацом восьмим частини другої статті 134, статтею 141 Земельного кодексу України, статтями 31,  32-1  Закону  України  "Про  оренду  землі", абзацом третім частини   першої   статті    7 Закону України "Про відчуження  земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності", Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
        1.…Використати частини земельних ділянок загальною площею 27,9400 га по вул. Польовій, 1 м. Черкаси, що перебувають у користуванні на умовах оренди ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» для суспільних потреб, а саме: розширення льотної смуги по вул. Смілянській, 168 м. Черкаси, що належить КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ  «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ».
       2. Надати департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельних ділянок  по  вул. Польовій, 1.
       3. Виділити частини земельних ділянок загальною площею 27,9400 га по вул. Польовій, 1 м. Черкаси, що перебувають у користуванні на умовах оренди ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» в окремі земельні ділянки.
4. Визначити, що:
       4.1 передбачається використати частини земельних ділянок загальною площею 27,9400 га по вул. Польовій, 1 м. Черкаси;
       4.2 необхідно внести зміни до договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 22.06.2001 із ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ», що зареєстрований в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею від 22 червня 2001 року  № 2534;
       4.3. суспільними потребами для яких передбачається використання частин згідно із абз. 3 частини1 статті 7 Закону України «Про відчуження  земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з  мотивів суспільної необхідності» земельних ділянок є будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та обслуговування  лінійних  об'єктів  та  об'єктів  транспортної і енергетичної інфраструктури, а саме розширення льотної смуги аеропорту по вул. Смілянській, 168 м. Черкаси;
      4.4. передача частин земельних ділянок загальною площею 27,9400 га, що будуть використані для суспільних потреб відбудеться КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» в постійне користування.
      5. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати пропозиції ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» щодо земельних ділянок, які можуть бути запропоновані замість земельних ділянок, що вилучаються та передбачити кошти на виготовлення документації щодо їх відведення та укладення нового договору оренди.
      6. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради               звернутися до ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» з метою отримання нотаріально посвідченої згоди на поділ земельної ділянки та вилучення із його користування.
     7. У разі неотримання такої нотаріально посвідченої згоди на поділ земельної ділянки та вилучення із його користування у місячний термін доручити департаменту архітектури та містобудування та департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради звернутися до суду у встановленому законодавством та Регламентом виконавчого комітету Черкаської міської ради порядку.
       8. Надати згоду на поділ земельних ділянок по вул. Польовій, 1.
      9. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та                 містобудування Черкаської міської ради  та постійну  комісію міської ради з питань  земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності  (Савенко О.С.).
 
 
 
 
Міський голова                                                                                                              А.В. Бондаренко
 
Пояснювальна записка
 
до проекту рішення: «Про вилучення частин земельних  ділянок комунальної власності   територіальної громади міста Черкаси, які перебувають в користуванні на умовах оренди  ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ» по вул. Польовій, 1, для суспільних потреб - розширення льотної  смуги по вул. Смілянській, 168, що належить  КП «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ».
           Дата надходження звернення: 09.07.2018
           Підстава: звернення КП «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ»  від 09.07.2018  вх. № 11934-01-25.
           Відповідно до звернення КП «АЕРОПОРТ ЧЕРКАСИ» необхідна площа для              суспільних потреб – розширення льотної смуги за адресою: вул. Смілянська, 168 становить 37,6000 га. Відповідно до довідки міськрайонного управління Держгеокадастру у Черкаському районі та м. Черкасах від 24.05.2018 № 0-23-0.221-3052/180-18 за даними форми 6-зем, що додана до звернення, земельна ділянка загальною площею 37,6000 га обліковується за наступними землекористувачами: городній кооператив «Космос», городній кооператив «Славутич», об`єднаний городницький кооператив «Соснівка», ТОВ «Черкаська м`ясна компанія» та землі не надані у власність чи постійне користування в межах населеного  пункту.
         Згідно даних департаменту архітектури та містобудування встановлено, що договори         оренди землі укладені між Черкаською міською радою з  городнім кооператив «Космос», городнім кооперативом «Славутич» та об`єднаним городницьким кооперативом                      «Соснівка» закінчились та право оренди не було продовжено, тому відведення земельної ділянки за рахунок зазначених у листі землекористувачів можливе без припинення права користування.
         Земельна ділянка площею 27,9400 га, за рахунок якої планується відведення земельної ділянки для суспільних потреб обліковується за ТОВ «ЧЕРКАСЬКА М`ЯСНА                   КОМПАНІЯ», та надана згідно  рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2001 № 486  на 49 років та укладено договір на право тимчасового користування                  землею (в тому числі на умовах оренди) від 22.06.2001, що зареєстрований 22 червня 2001 року за № 2534.
         Договір оренди земельної ділянки комунальної власності може бути розірваний у разі прийняття рішення про використання земельної ділянки для розміщення об’єктів,  визначених частиною першою статті 7 Закону України «Про відчуження земельних  ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».
        Серед об’єктів, що підпадають під дію цього Закону є будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та обслуговування  лінійних об'єктів та об'єктів транспортної інфраструктури (аеропортів) та об'єктів, необхідних для їх експлуатації.
        Приписи статті 32-1 Закону України «Про оренду землі» дають змогу розірвати даний договір після прийняття такого рішення.
        Таким чином для вирішення окреслених у зверненні питань необхідно винести на розгляд сесії Черкаської міської ради проект рішення, за результатами прийняття якого доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради вчинити дії щодо розроблення технічної  документації із землеустрою.
 
 
 
Начальник управління
земельних ресурсів та землеустрою                                                                               Р.Г. Донець