ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Лукирич Станіслав Іванович


Депутат міської ради

Доповідач:

Лукирич С.І. - депутат міської ради

Підготував:

Депутат міської ради

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

13.08.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1053-8-рд
Про звернення Черкаської міської ради до депутатів Верховної  Ради України  щодо подолання вето Президента України  на Закон України № 5495

 
 
              Проект рішення
            1053-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про звернення Черкаської міської ради до депутатів Верховної  Ради України  щодо подолання вето Президента України  на Закон України № 5495          
               
                 
Відповідно до статті 25 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи звернення депутата Лукирича С.І. від депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Черкаській міській раді, Черкаська міська  рада
ВИРІШИЛА:
 
Звернутися до депутатів  Верховної Ради України щодо подолання вето Президента України на Закон України № 5495 (текст звернення додається).
 
                 
 
 
               
Міський голова         А.В. Бондаренко

 

Депутатам Верховної Ради України
                                                                         
 
З В Е Р Н Е Н Н Я
 
Черкаської міської ради
 
щодо подолання вето Президента України на Закон України №5495
про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка
 
23 липня 2018 року  Президент України Порошенко П.О. наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка.  Ми вважаємо, що це величезна помилка, вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати та удар по екологічній безпеці держави.
У 2015 році Радикальна партія Олега Ляшка домоглася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс за кордон цілими вагонами та ешелонами. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн. кубометрів української деревини.
Тому 3 липня цього року Верховна Рада України ухвалила новий Закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Метою цього нормативного акту є  збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).
19 липня на своєму засіданні Уряд також надав позитивний висновок та рекомендував Президенту підписати ухвалений парламентом Закон №5495, який передбачає створення робочих місць і підвищення доходів українців.
Президент України повернув цей закон назад до Верховної Ради України на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. Адміністрація Президента вважає, що ця заборона порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Складається враження, що Європі потрібен лише наш ліс, а не промислові вироби з деревини. Це зайвий раз підтверджує, влада намагаються перетворити Україну на сировинний додаток Європи.
Натомість, ані цей Закон, ані мораторій, ані заборона на дрова не суперечать цій угоді, а також правилам Світової організації торгівлі. Об'єктивних підстав для вето не було. Більше того, заборону або обмеження на експорт лісової продукції запроваджено у 33 країнах, а в Канаді та США така заборона діє вже понад 100 років.
Своїм вето Президент України показав українцям, що влада не зацікавлена у розвитку власної деревообробної і меблевої галузі, а контрабандисти можуть спокійно “працювати” далі. Українські підприємці опинилися під загрозою знецінення їхніх інвестицій, позбавлення доступу до сировини, а українці – втрати нових робочих місць. Це помилковий шлях - Україна має зберігати власні природні багатства, захищати власного виробника та розвивати  національну економіку, а не бути сировинною колонією.
Щороку Україна продає меблі та вироби з деревини на 2 млрд. дол. США, а сусідня Польща - на 20 млрд. дол. Отже, щороку через контрабанду лісу-кругляка українці втрачають 18 млрд. дол., які йдуть у кишені нечесних ділків. Натомість ми створюємо робочі місця закордоном, а потім змушені купувати імпортні меблі за космічними цінами.
Виходячи з наведеної інформації, вимагаємо від Голови Верховної Ради України і народних депутатів України винести на розгляд парламенту питання подолання вето Президента на Закон України №5495  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів". Норми Закону відповідають державним інтересам України та не суперечать жодним міжнародним домовленостям України.
 
 
Від імені Черкаської міської ради
 
Міський голова         А.В. Бондаренко