ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

27.07.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2989-8-з
Про надання департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі міста Черкаси

Проект рішення
2989-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про надання департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі міста Черкаси
 
З метою виконання завдання щодо встановлення межі міста Черкаси розділу 5 Програми розвитку земельних відносин та використання і охорони земель в м. Черкаси на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 31.03.2016 № 2-424, відповідно до глави 29 Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій», керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Надати департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі міста Черкаси.
2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А.О. та комісію з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 

 
Пояснювальна записка
до проекту рішення
«Про надання департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі міста Черкаси»
 
Встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних одиниць регулюється Главою 29 Земельного кодексу України, ст. 46 Закону України «Про землеустрій».
Межа району, села, селища, міста, району у місті - це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій.
Межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць.
Проекти землеустрою щодо зміни меж населених пунктів розробляються з урахуванням генеральних планів населених пунктів.
Проекти землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних утворень розробляються для створення повноцінного життєвого середовища та створення сприятливих умов їх територіального розвитку, забезпечення ефективного використання потенціалу територій із збереженням їх природних ландшафтів та історико-культурної цінності, з урахуванням інтересів власників земельних ділянок, землекористувачів, у тому числі орендарів, і затвердженої містобудівної документації.
Існуючі межі міста Черкаси були встановлені. За минулий час вони зазнали значні зміни, які відбулися у процесі реалізації генеральних планів і не відповідають дійсності. Таке становище має негативний вплив на розвиток міста, управління земельними ресурсами, формування справедливої системи оподаткування та наповнення місцевого бюджету за рахунок плати за землю.
Обґрунтоване формування територій і встановлення межі міста дасть можливість упорядкувати адміністративно-територіальний поділ, вирішити питання забудови, раціонального використання земель населених пунктів, справедливого оподаткування, контролю за використанням та охороною земель.
 
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою
 
 


Р.Г. Донець