ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Доповідач:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Підготував:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Галузь:

Галузева

Статус:

Чинний

Дата:

28.08.2023

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1084-9-рд
Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Черкаської міської територіальної громади

              Проєкт рішення
            № 1084-9-рд
     
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
     
               
                 
Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Черкаської міської територіальної громади          
                 
З метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання  наслідків тривалої мовної русифікації, керуючись Постановою Верховної Ради України № 129-VIII від 27.01.2015 «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором», враховуючи повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України 24.02.2022, відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про культуру», Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Запровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту (культурні блага і культурні цінності, що створені та/або використовуються за допомогою російської мови) в будь-яких формах на території Черкаської міської територіальної громади до моменту повного припинення окупації російською федерацією або її правонаступниками території України.
2. Виконавчим органам Черкаської міської ради, в підпорядкуванні яких перебувають комунальні підприємства, установи та організації Черкаської міської ради, забезпечити належне інформування таких підприємств, установ та організацій про запроваджений цим рішенням мораторій шляхом направлення відповідних листів протягом 1 місяця з моменту ухвалення цього рішення.
3. Управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради оприлюднити це рішення в порядку, встановленому законодавством України та забезпечити належне інформування інших юридичних та фізичних осіб, що перебувають на території Черкаської міської територіальної громади про запроваджений цим рішенням мораторій через засоби масової інформації, веб-сайт Черкаської міської ради та через соціальні мережі протягом 1 місяця з моменту прийняття цього рішення;
4. Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради вжити необхідних заходів щодо проведення систематичної роз’яснювальної роботи для юридичних та фізичних осіб про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Черкаської міської територіальної громади.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань гуманітарної та соціальної політики Черкаської міської ради.
 
 
 
Міський голова
 
 
 
      Анатолій БОНДАРЕНКО
           
 
 
 
Пояснювальна записка до проєкту рішення
«Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Черкаської міської територіальної громади»
Проєкт рішення Черкаської міської ради «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Черкаської міської територіальної громади» розроблено у зв’язку з потребою в захисті українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора, що намагається завадити зміцненню національної ідентичності, збереженню національної культури, традицій, звичаїв, історичної пам’яті.
В статті 1 Закону України «Про культуру» визначено, що вітчизняний (національний) культурний продукт - культурні блага і культурні цінності, створені (надані) вітчизняним виробником. Відповідно, російськомовний культурний продукт - культурні блага і культурні цінності, що створені й використовуються за допомогою російської мови.
Водночас, культурні блага, відповідно до статті 1 вказаного Закону, - це товари та послуги, що виробляються в процесі провадження діяльності у сфері культури для задоволення культурних потреб громадян (книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори та їх демонстрування, аудіопродукція (музичні звукозаписи), твори та документи на новітніх носіях інформації, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти, культурно-освітні послуги тощо), а культурні цінності - це об`єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України (стаття 1 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей»).
Отже проєктом рішення фактично пропонується запровадити заборону на публічне одноразове чи багаторазове представлення публіці показ, демонстрацію тощо російськомовних товарів та послуг, що виробляються в процесі провадження діяльності у сфері культури для задоволення культурних потреб громадян (книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори та їх демонстрування, аудіопродукція (музичні звукозаписи), творів та документів на новітніх носіях інформації, виробів художніх промислів, театральних та циркових вистав, концертів, культурно-освітніх послуг тощо), а також об`єктів матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України на території Черкаської міської територіальної громади, до моменту повного припинення окупації території України.
Прийняття цього проєкту рішення надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора.
 
 
В.о. директора департаменту управління
справами та юридичного забезпечення                                       Олексій ГОРДІЄНКО