ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



Департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

2105-9-рд

Дата реєстрації:

12.01.2024

Проголосовано:

28.03.2024 14:04:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2105-9-рд


















































































































Проект рішення
№ 2105-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування вулиць Мельника, Ціолковського, провулку Некрасова, Садового, Ушакова та скверу Митницького у місті Черкаси
 

 

Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», звіту про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки», що проводилось з 09.06.2023 до 13.08.2023, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Перейменувати вулиці, провулки та сквер у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту дорожньо-транспортної інфраструктури Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 28.02.2023 № 207  «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артур САВІН) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

Міський голова                                                            Анатолій БОНДАРЕНКО
 
Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_________________№_________

 

 

 

 
ПЕРЕЛІК

вулиць, провулків та скверу, які перейменуються у місті Черкаси

 

  







































№ з/п Стара назва Нова назва
1 вулиця Мельника вулиця Андрія Мельника
2 вулиця Ціолковського вулиця Петра Прокоповича
3 провулок Некрасова провулок Монастирський
4 провулок Садовий, провулок Сергія Шелухіна
5 провулок Ушакова провулок Петра Болбочана
6 сквер Митницький сквер Героїв Азову

 

 

Директор департаменту архітектури,

містобудування та інспектування

Черкаської міської ради                                                                       А.О. Савін

 

 

 

 
Пояснювальна записка

до проекту рішення:

 

«Про перейменування вулиць Мельника, Ціолковського, провулку Некрасова, Садового, Ушакова та скверу Митницького у місті Черкаси»

 


Пропозиції щодо перейменування зазначених вулиць та провулків розглядалися на засіданнях топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради та виносилися на громадські обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувались з 09.06.2023 до 13.08.2023.

Під час громадського обговорення надходили наступні пропозиції :

вулицю Мельника перейменувати на вулицю Андрія Мельника

Андрій Атанасович Мельник (12.12.1890 – 01.11.964 ) – український державний, військовий та політичний діяч. Полковник армії УНР, голова проводу українських Націоналістів, другий голова ОУН (1938-1964), найближчий соратник полковника і засновника ОУН Євгена Коновальця. Один з організаторів (співзасновників) Січових Стрільців та його проводу Стрілецької Ради та Української Військової Організації.

Один з ініціаторів проголошення відновлення незалежності Української Держави у Києві. Багатолітній в’язень польських тюрем, в’язень німецького концтабору Заксенгаузен.

провулок Некрасова на провулок Монастирський

 у 1893-1923 рр., нинішня вулиця Кобзарська, носила назву вул. Монастирська, до 1920-х років тут існували два старообрядницьких монастирі – чоловічий і жіночий, Старообрядці з’явилися  у Черкасах ще у ІІ-й половині ХVIII століття. Єдине можливе місце для збереження топоніму.

провулок Садовий на провулок Сергія Шелухіна

Сергій Павлович Шелухін (06.10.1864 – 25.12.1938) – український вчений, видатний юрист, історик, дипломат, громадський і політичний діяч, представник народницько-демократичного напрямку української політичної думки міжвоєнного періоду, письменник, педагог, член п’яти наукових товариств. Народився С. Шелухін в селі Деньги  Золотоніського повіту нині Черкаська область. Увійшов в історію українського державотворення як член Центральної ради, генеральний суддя УНР, міністр судових справ в уряді В. Голубовича, Голова української делегації на мирних переговорах з РРФСР ту червні 1918, член української делегації на мирних переговорах у Парижі в 1919 р, виконувач обов’язків міністра в уряді В. Чехівського тощо.

Провулок Ушакова на вулицю Петра Болбочана

Петро Федорович Болбочан (05.10.1883 -28.06.1919) – український військовий діяч, полковник Армії УНР, очільник Кримської операції проти більшовиків з метою встановлення на території півострова української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту. Учасник радянсько-української війни, антигетьманського повстання. З листопада 1918 року по січень 1919 року керував обороною північно-східної України.

Сквер Митницький на сквер Героїв Азову.

 

Директор департаменту                                                                           Артур САВІН