ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент соціальної політики


Доповідачі:



Департамент соціальної політики

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

LV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

2143-9-рд

Дата реєстрації:

01.03.2024

Проголосовано:

28.03.2024 13:26:04

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    8
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    20
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2143-9-рд
































































































              Проєкт рішення  
             № 2143-9-рд          
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
     

 
             
Про розгляд електронної петиції «Кошти, виділені на фонд міського голови        перенаправити на ЗСУ»            
                 
 
Керуючись статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016   № 2-143, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Електронну петицію (від 09.02.2024 № Че/2220-еп) «Кошти, виділені на фонд міського голови перенаправити на ЗСУ» не підтримати.

2. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Холупняк К.О.).

 

 
Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 

 

 
Пояснювальна записка

до проєкту рішення Черкаської міської ради  

«Про розгляд електронної петиції «Кошти, виділені на фонд

міського голови перенаправити на ЗСУ»

 

 
Встановлення додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту населення делеговано органам місцевого самоврядування статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». На виконання цих повноважень Черкаською міською радою передбачено надання матеріальної допомоги з бюджету Черкаської міської територіальної громади жителям м. Черкаси, які опинились у складних життєвих обставинах, зокрема, потребують лікування. Надання матеріальної допомоги здійснюється в межах реалізації міської соціальної програми «Турбота». При цьому, встановлюючи допомогу, міська рада на законних підставах самостійно визначила умови та порядок її надання, затвердивши їх своїм рішенням від 01.02.2024 № 53-6 «Про затвердження міської Програми здійснення заходів, що не могли бути передбачені під час складання бюджету, та порядку надання матеріальної допомоги громадянам міста у новій редакції». Згідно з цим порядком, міський голова уповноважується Черкаською міською радою одноосібно приймати рішення про надання матеріальної допомоги особі, яка за нею звернулася, та визначати її розмір, в межах фонду, розподіленого йому на відповідний бюджетний період.

В свою чергу, департамент соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент) є виконавчим органом місцевого самоврядування, що відповідно до статті 19 Конституції України зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Оскільки відповідно до частини 2 статті 22 Бюджетного кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними рішеннями про місцеві бюджети, можуть бути виключно структурні підрозділи виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників, головним розпорядником коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, виділених міському голові для надання матеріальної допомоги жителям міста визначено департамент. Тому, департамент в межах своєї компетенції та наданих йому повноважень, здійснює організаційну роботу та управління зазначеними коштами, зокрема готує проєкти розпоряджень щодо виділення коштів, відповідає за достовірність та повноту поданих документів, які в свою чергу є підставою для підготовки проєктів розпоряджень про виділення коштів.

         Одночасно звертаємо увагу, що під час прийняття рішення про бюджет Черкаської міської територіальної громади на 2024 рік кошти на надання матеріальної допомоги передбачені не були. При цьому рішення про скасування допомоги та виключення заходу з міської соціальної програми «Турбота» депутатами Черкаської міської ради не приймалось.

         З урахуванням зазначеного вище, для можливості надання допомоги жителям міста з метою подолання або мінімізації негативних наслідків складних життєвих обставин, пропонуємо петицію «Кошти, виділені на фонд міського голови перенаправити на ЗСУ» не підтримувати.

 

 








В. о. директора департаменту   Юлія НІКОНЕНКО



 

ДОДАТКИ

1 2143-9-рд 01.03.24 Петиція.pdf Переглянути