ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент освіти та гуманітарної політики


Доповідачі:



Департамент освіти та гуманітарної політики

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

LV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

2128-9-рд

Дата реєстрації:

13.02.2024

Проголосовано:

28.03.2024 11:33:43

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    16
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    5
  • Не голосували
    8
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2128-9-рд





































































              Проект

рішення
            № 2128-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023 № 35-22 «Про затвердження Програми молодіжного житлового кредитування у м.Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сімям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади»          
                 

Відповідно до п. 22  частини 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  ст.16 Закону  України «Про основні засади молодіжної політики»,   з метою створення умов для реалізації державної політики в галузі сім'ї та молоді,  Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 
1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023

№ 35-22 «Про затвердження Програми молодіжного житлового кредитування у м.Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської  територіалььної громади», а саме:

1.1. Вилучити пункт 6 з переліку заходів Програми розділу  

V. «Перелік завдань і заходів програми» та змінити нумерацію заходів Програми з  7, 8, 9, 10  на  6, 7, 8, 9 відповідно.

1.2.     Внести зміни до Положення  про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім'ям,  одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок  бюджету Черкаської міської територіальної громади:

 1.2.1.  Абзац 12  пункту 2  Положення викласти в наступній редакції:

«об'єкт кредитування:

- квартири в об'єктах незавершеного будівництва;

- незавершені будівництвом індивідуальні житлові будинки;

- квартири  в новозбудованих об'єктах;

- новозбудований об'єкт (завершений будівництвом індивідуальний житловий будинок);

- квартири у багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки, які продаються на вторинному ринку, за умови, що такі індивідуальні та багатоквартирні житлові будинки збудовано не більше ніж 50 чи реконструйовано не більше ніж 35 років тому».

1.2.2. Пункт 3 Положення викласти в наступній редакції:

«3. Право на отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) і придбання житла мають жителі міста Черкаси, сім'ї та одинокі громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

термін надання кредиту до 30 років:



  • сім'я, в якій чоловік та дружина до 35 років включно;

  • неповна сім'я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно, має неповнолітніх дітей (дитину);

  • одинокі громадяни віком до 35 років включно.



Термін надання кредиту обчислюється з дати зарахування  коштів кредиту  на рахунок позичальника в банку-агенті.»

 1.2.3.Пункт 12 Положення  викласти в наступній редакції:

«12. Відповідно до змін статусу і складу сім'ї позичальника умови надання пільг або припинення дії пільг відповідно до пункту 11 цього Положення починають діяти з дати підтвердження таких змін документом встановленого зразка, який позичальник у місячний термін зобов’язаний подати до  Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління".».

1.2.4. Пункт 18 Положення  викласти в наступній редакції:

«18. Для здійснення розрахунків щодо визначення суми кредиту позичальнику і підтвердження права на його одержання кандидат подає до Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління" такі документи:

          заяву на одержання кредиту;

          довідку про перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

          довідку про реєстрацію місця проживання на кожного члена сім'ї  (довідка про склад сім'ї);

          копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані членів подружжя ;

          копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

          копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

      документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата за останні 6 місяців (довідку з місця роботи дорослих членів його сім'ї із зазначенням доходу або інші документи, що підтверджують доходи, у разі потреби – договір поруки);

відомості з Державного реєстру  фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, що надаються органами доходів і зборів на кожного члена сім’ї;

інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  про наявність або відсутність у власності житла, отримані не пізніше ніж за 2 дні до часу подання відповідних документів на кожного члена сім’ї.

Кандидат для отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) індивідуального будинку, крім зазначених документів подає:

витяг з рішення органів місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки та дозвіл на забудову (для позичальників, що будують будинки садибного типу  та господарські приміщення власними силами);

будівельний паспорт, виданий місцевими органами архітектури, проектно – кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.»

      1.2.5. Абзац 2 пункту 43 Положення  викласти в наступній редакції:

    «У разі загибелі (смерті) позичальника (одного з членів сім’ї позичальника) – військовослужбовця, на якого поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей», що настала під час проходження ним військової служби у період дії особливого періоду, проведення операції об’єднаних сил, воєнного стану, за рахунок бюджетних коштів погашається вся сума зобов’язань за кредитом, що існувала на момент його загибелі (смерті).»

   2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Анастасію Чубіну та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Катерина Холупняк).

Міський голова

 
   

 

 

                          Анатолій   БОНДАРЕНКО

 

 



 















 

 
Пояснювальна записка

до проекту рішення:

 

Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023

№ 35-22 «
Про затвердження Програми молодіжного житлового кредитування у м. Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сімям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади»

 

 Необхідність внесення змін до Програми молодіжного житлового кредитування у м. Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади виникла у зв’язку з запровадженням Держмолоджитла та його регіональними відділеннями у роботі  модульного програмного забезпечення «GNI» для уніфікації та оптимізації процесу кредитування та вилученням з 01.01.2024 року згідно установчих документів  з повноважень Держмолоджитла акредитації об’єктів будівництва та формування переліку/реєстру (списку) незавершеного будівництва.

Для забезпечення  продовження реалізації державної молодіжної політики в частині вирішення питання  забезпечення житлом молодих  сімей  прошу прийняти рішення «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023 № 35-22 «Про затвердження Програми молодіжного житлового кредитування у м.Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади»».

Директор  департаменту освіти та гуманітарної політики         Богдан   БЄЛОВ



 

 

 

 
                                     Пояснювальна записка до проекту рішення:

Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023

№ 35-22 «
Про затвердження Програми молодіжного житлового кредитування у м. Черкаси на 2023-2027 роки та Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сімям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади»








Розділ V Програми молодіжного житлового кредитування у м.Черкаси на 2023-2027 роки


Попередня редакція згідно рішення від 26.01.2023  № 35-22



















п/п
Заходи Відповідальний за проведення Термін виконання (роки)
       

 


































6. Формування реєстру (списку) незавершеного будівництва (гуртожитків, інші будівлі, які можна використати у житловому будівництві) та сприяння добудові цих об’єктів Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
7. Забезпечення за період дії Програми будівництва (придбання). житла Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
8. Вжити заходів щодо створення на базі багатоквартирних будинків, повністю збудованих за Програмою, соціотехнополісів, кондомініумів та інших організаційних форм, які дадуть змогу покращити експлуатацію житла і створити умови для соціального розвитку молоді Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
9. Забезпечення контролю за поверненням наданих пільгових кредитів до бюджету відповідно до умов договору Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
10. Забезпечення в межах повноважень контролю за дотриманням вимог законодавства в процесі відбору громадян, надання кредитів та здійснення будівництва Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027

 

 
Нова редакція, з урахуванням запропонованих змін













п/п
Заходи Відповідальний за проведення Термін виконання (роки)

 




























6. Забезпечення за період дії Програми будівництва (придбання). житла Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
7. Вжити заходів щодо створення на базі багатоквартирних будинків, повністю збудованих за Програмою, соціотехнополісів, кондомініумів та інших організаційних форм, які дадуть змогу покращити експлуатацію житла і створити умови для соціального розвитку молоді Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
8. Забезпечення контролю за поверненням наданих пільгових кредитів до бюджету відповідно до умов договору Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027
9. Забезпечення в межах повноважень контролю за дотриманням вимог законодавства в процесі відбору громадян, надання кредитів та здійснення будівництва Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне  управління" 2023 - 2027

 

  






























Попередня редакція згідно рішення від 26.01.2023  № 35-22 Нова редакція, з урахуванням запропонованих змін
Положення про порядок надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям, одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію), придбання житла за рахунок бюджету Черкаської міської територіальної громади
Абзац 12  пункту 2

об'єкт кредитування:

- квартири в об'єктах незавершеного будівництва;

- незавершені будівництвом індивідуальні житлові будинки;

- квартири  в новозбудованих об'єктах;

- новозбудований об'єкт (завершений будівництвом індивідуальний житловий будинок);

- квартири у багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки, які продаються на вторинному ринку, за умови, що такі індивідуальні та багатоквартирні житлові будинки збудовано не більше ніж 10 чи реконструйовано не більше ніж 20 років тому.
Абзац 12  пункту 2

об'єкт кредитування:

- квартири в об'єктах незавершеного будівництва;

- незавершені будівництвом індивідуальні житлові будинки;

- квартири  в новозбудованих об'єктах;

- новозбудований об'єкт (завершений будівництвом індивідуальний житловий будинок);

- квартири у багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки, які продаються на вторинному ринку, за умови, що такі індивідуальні та багатоквартирні житлові будинки збудовано не більше ніж 50 чи реконструйовано не більше ніж 35 років тому
3. Право на отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) і придбання житла мають жителі міста Черкаси, сім'ї та одинокі громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

термін надання кредиту до 20 років:

  • сім'я, в якій чоловік та дружина до 35 років включно;

  • неповна сім'я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно, має неповнолітніх дітей (дитину);

  • одинокі громадяни віком до 35 років включно.


Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.
3.Право на отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) і придбання житла мають жителі міста Черкаси, сім'ї та одинокі громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

термін надання кредиту до 30 років:

  • сім'я, в якій чоловік та дружина до 35 років включно;

  • неповна сім'я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно, має неповнолітніх дітей (дитину);

  • одинокі громадяни віком до 35 років включно.


Термін надання кредиту обчислюється з дати зарахування  коштів кредиту  на рахунок позичальника в банку-агенті.
12. Відповідно до змін статусу і складу сім'ї позичальника умови надання пільг або припинення дії пільг відповідно до пункту 10 цього Положення починають діяти з дати підтвердження таких змін документом встановленого зразка, який позичальник у місячний термін зобов’язаний подати до  Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління". 12. Відповідно до змін статусу і складу сім'ї позичальника умови надання пільг або припинення дії пільг відповідно до пункту 11 цього Положення починають діяти з дати підтвердження таких змін документом встановленого зразка, який позичальник у місячний термін зобов’язаний подати до  Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління".
18. Для здійснення розрахунків щодо визначення суми кредиту позичальнику і підтвердження права на його одержання кандидат подає до Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління" такі документи:

          заяву на ім'я керівника Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління" на одержання кредиту;

          довідку про перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

          довідку про реєстрацію місця проживання на кожного члена сім'ї  (довідка про склад сім'ї);

          копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані членів подружжя ;

          копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

          копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера членів подружжя;

          документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата за останні 6 місяців (довідку з місця роботи дорослих членів його сім'ї із зазначенням доходу або інші документи, що підтверджують доходи, у разі потреби – договір поруки);

Кандидат для отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) індивідуального будинку, крім зазначених документів подає:

          витяг з рішення органів місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки та дозвіл на забудову (для позичальників, що будують будинки садибного типу  та господарські приміщення власними силами);

          будівельний паспорт, виданий місцевими органами архітектури, проектно – кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.

 
18. Для здійснення розрахунків щодо визначення суми кредиту позичальнику і підтвердження права на його одержання кандидат подає до Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в особі Відділення Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" "Черкаське регіональне управління" такі документи:

         заяву на одержання кредиту;

          довідку про перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

          довідку про реєстрацію місця проживання на кожного члена сім'ї  (довідка про склад сім'ї);

          копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані членів подружжя ;

          копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

          копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

          документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата за останні 6 місяців (довідку з місця роботи дорослих членів його сім'ї із зазначенням доходу або інші документи, що підтверджують доходи, у разі потреби – договір поруки);

          відомості з Державного реєстру  фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, що надаються органами доходів і зборів на кожного члена сім’ї;

          інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  про наявність або відсутність у власності житла, отримані не пізніше ніж за 2 дні до часу подання відповідних документів на кожного члена сім’ї.

 

Кандидат для отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) індивідуального будинку, крім зазначених документів подає:

          витяг з рішення органів місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки та дозвіл на забудову (для позичальників, що будують будинки садибного типу  та господарські приміщення власними силами);

          будівельний паспорт, виданий місцевими органами архітектури, проектно – кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.
Абзац 2 пункту 43

У разі загибелі (смерті) позичальника (одного з членів сім’ї позичальника) – військовослужбовця, на якого поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей», що настала під час проходження ним військової служби у період проведення операції об’єднаних сил, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету України у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України за рахунок бюджетних коштів погашається вся сума зобов’язань за кредитом, що існувала на момент його загибелі (смерті).
Абзац 2 пункту 43

У разі загибелі (смерті) позичальника (одного з членів сім’ї позичальника) – військовослужбовця, на якого поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей», що настала під час проходження ним військової служби у період дії особливого періоду, проведення операції об’єднаних сил, воєнного стану, за рахунок бюджетних коштів погашається вся сума зобов’язань за кредитом, що існувала на момент його загибелі (смерті).

 

  
Директор   департаменту                                                           Богдан БЄЛОВ

 

 

 

ДОДАТКИ

1 2128-9-рд 13.02.24 Експертний висновок.pdf Переглянути