ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LI

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

2054-9-рд

Дата реєстрації:

09.11.2023

Проголосовано:

22.12.2023 10:24:22

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    32
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2054-9-рд

 

 

 
































































































 

 
Проект рішення
№ 2054-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про прийняття повноважень щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси

 

Відповідно до статей 9, 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини першої статті 188 Земельного Кодексу України, , статей 5, 6-1, 10 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», статей 12, частини першої статті 19 Закону України «Про охорону земель», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», з метою забезпечення дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси сесія міської ради

ВИРІШИЛА:




1.Виконавчому органу Черкаської міської ради - департаменту архітектури та містобудування здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси у порядку, визначеному Земельним Кодексом України, Законами України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про охорону земель».


2. Уповноважити відділ інспектування та обліку земельних ресурсів  управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради від імені Черкаської міської ради здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси та інші повноваження, визначені статтею 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».


3. Протягом 10 календарних днів після прийняття рішення міською радою письмово поінформувати про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.


4. Відділу інспектування та обліку земельних ресурсів управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради почати виконувати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси через 30 календарних днів після інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

5. Оприлюднити це рішення у встановленому законодавством порядку.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради А.О. Савіна та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.)

 
 Міський голова                                                                   Анатолій БОНДАРЕНК





О


 

Пояснювальна записка

до проекту рішення Черкаської міської ради «Про прийняття повноважень щодо здійснення контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси»


 

            Відповідно до частини третьої статті 143 Конституції України органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. На виконання п. 53 Регламенту виконавчого комітету Черкаської міської ради ініціатором готується пояснювальна записка до проекту рішення.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» внесені зміни до законодавчих актів, зокрема, стосовно здійснення держаного контролю за використанням та охороною земель виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Абзацом другим частини першої статті 118 Земельного кодексу України, частиною першою статті 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» та частиною першою статті 19 Закону України «Про охорону земель» встановлено, що державний контроль за використанням та охороною земель також здійснюють виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у межах повноважень, визначених законом, у разі прийняття відповідною радою рішення про здійснення такого контролю.

Враховуючи вище викладене, виникла необхідність у прийнятті такого рішення.

            Метою прийняття проекту рішення є забезпечення дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України на території міста Черкаси.

Завданням є здійснення виконавчим органом Черкаської міської ради державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності та території міста Черкаси у порядку визначеному Земельним Кодексом України, Законами України «Про державний контроль за використанням та охороною земель, «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, «Про охорону земель», а також уповноваження відділу інспектування та обліку земельних ресурсів управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування департаменту архітектури та будівництва Черкаської міської ради від імені виконавчого органу здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території міста Черкаси та інші повноваження визначені статтею 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель.

Реалізація даного рішення дозволить забезпечити зменшення кількості самовільно зайнятих земельних ділянок, дотримання вимог земельного законодавства України землевласниками та землекористувачами, а також збільшить надходження до бюджету міста.

 

 

Директор департаменту архітектури

та містобудування                                                                                  Артур САВІН