ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

XLVIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

3494-9-з

Дата реєстрації:

21.09.2023

Проголосовано:

24.10.2023 10:35:29

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    2
  • Не голосували
    8
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 3494-9-з



















































































































Проєкт рішення
 № 3494-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про передачу ОСББ «ГОГОЛЯ 219» земельної ділянки у власність по вул. Гоголя, 219
Розглянувши клопотання ОБ'ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ГОГОЛЯ 219» від 05.09.2023 № 01-16/40417, витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 14.09.2023 № 01-16/40417, враховуючи необхідність зміни цільового призначення земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації, відповідно до статей 12, 19, 42, 122, 123, 125, 126, 134 Земельного кодексу України, враховуючи Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, ст. 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр», та враховуючи те, що земельна ділянка площею 0,1659 га, зареєстрована в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», право власності Черкаської міської ради на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про право власності 23000541, реєстраційний номер об’єкту нерухомого майна: 1388207271101, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1. Змінити цільове призначення земельної ділянки площею 0,1659 га з земель житлової та громадської забудови (для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку (код КВЦПЗ – 02.03.) на землі житлової та громадської забудови (для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (код КВЦПЗ – 02.10.).

2. Передати ОБ'ЄДНАННЮ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ГОГОЛЯ 219» у власність земельну ділянку площею 0,1659 га по вул. Гоголя, 219 під багатоквартирний житловий будинок та прибудинкову територію за рахунок земель Черкаської міської ради..

На земельну ділянку наявні містобудівні обмеження:

- охоронна зона навколо інженерних комунікацій;

- зона регулювання забудови;

- зона пам’ятки археології «Середньовічні Черкаси»;

- зона рятівних археологічних досліджень.

3. ОБ'ЄДНАННЮ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУ-ДИНКУ «ГОГОЛЯ 219»:

3.1. Здійснити державну реєстрацію права власності на зазначену земельну ділянку, відповідно до чинного законодавства.

3.2. У зоні проходження інженерних мереж вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечувати безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для ремонту і експлуатації інженерних мереж.

4. Попередити власника земельної ділянки про необхідність виконання своїх обов’язків відповідно до вимог статті 91 Земельного кодексу України.

5. Врахувати інтереси і права суміжних землекористувачів та дотримуватись правил добросусідства, згідно статей 96, 103 Земельного кодексу України.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артур САВІН) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО

 



  
























Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про передачу ОСББ «ГОГОЛЯ 219» земельної ділянки у власність по вул. Гоголя, 219»

 

          Підстава: заява від 05.09.2023  № 01-16/40417.

          Граничний термін прийняття рішення: 05.10.2023.

          Площа: 0,1184 га за рахунок земель Черкаської міської ради.

          У власність.

          Під багатоквартирний житловий будинок та прибудинкову територію.

 

 
Відповідно до статті 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до стаття 123 Земельного кодексу України надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України "Про Державний земельний кадастр", право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою.

 Відповідно до даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку площею 0,1659 га зареєстровано за Черкаською міською радою.

Щодо зміни цільового призначення земельної ділянки повідомляю, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», який набув чинності 24.07.2021 було внесено суттєві зміни до Земельного кодексу України в частині встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

Відповідно до статті 20 Земельного кодексу України при зміні цільового призначення земельних ділянок здійснюється зміна категорії земель та/або виду цільового призначення.

Зміна цільового призначення земельних ділянок державної та комунальної власності, віднесених до категорій земель житлової та громадської забудови, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а також земельних ділянок (крім земельних ділянок, розташованих на територіях, об’єктах природно-заповідного фонду), на яких розташовані будівлі, споруди, що є у приватній власності землекористувача, який використовує земельні ділянки на правах постійного користування, оренди, емфітевзису, суперфіцію, може здійснюватися землекористувачем. У такому разі зміна цільового призначення земельної ділянки не потребує прийняття рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, який здійснює розпорядження відповідною земельною ділянкою.

Категорія земель та вид цільового призначення земельної ділянки визначаються в межах відповідного виду функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом просторового розвитку території територіальної громади або генеральним планом населеного пункту.

При внесенні до Державного земельного кадастру відомостей про встановлення або зміну цільового призначення земельної ділянки належність земельної ділянки до відповідної функціональної зони визначається за даними Державного земельного кадастру.

Відомості про цільове призначення земельної ділянки вносяться до Державного земельного кадастру.

Зміна цільового призначення земельної ділянки не потребує:

- розроблення документації із землеустрою (крім випадків формування земельної ділянки із земель державної та комунальної власності, не сформованих у земельні ділянки);

- прийняття рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування (крім рішень про встановлення і зміну цільового призначення земельних ділянок, розпорядження якими здійснюють такі органи).

              Таким чином, даним проектом також передбачено змінити цільове призначення земельної ділянки площею 0,1659 га з земель житлової та громадської забудови (для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку (код КВЦПЗ – 02.03.) на землі житлової та громадської забудови (для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (код КВЦПЗ – 02.10.), оскільки даний багатоквартирний будинок має нежитлові приміщення комерційного призначення.

 

 

 
Начальник управління земельних ресурсів,

землеустрою та

інспектування
 

Руслан  ДОНЕЦЬ



 

 



ДОДАТКИ