ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент житлово-комунального комплексу


Доповідачі:



Департамент житлово-комунального комплексу

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVIII

Скликання:

IX

Вид:

За основу

Номер:

2019-9-рд

Дата реєстрації:

29.09.2023

Проголосовано:

19.10.2023 11:37:39

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2019-9-рд


















































































































Проєкт рішення
2019-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про внесення змін до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки об’єднань  співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси «Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки»
 

 
Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 91 Бюджетного кодексу України, з метою сприяння подальшому вдосконаленню стану житлового фонду міста, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:




1. Внести зміни до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси «Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки», а саме:


1.1. Доповнити п. 2.1. «Мета, структура завдань та цілей програми» операційною ціллю А. 5. «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність»;

1.2. Доповнити п. 2.2. «Реалізація Стратегічної цілі «А. Сприяння проведенню поліпшення, виконанню капітальних ремонтів житлових будинків ОСББ, асоціацій ОСББ» пунктом 2.2.5. «Операційна ціль А.5 «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність» наступного змісту:

«Реалізація операційної цілі А.5. полягає у сприянні ОСББ виконанню ними заходів з енергоефективності у житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, шляхом залучення  коштів співвласників житлових будинків до утримання власного майна у поєднанні з механізмами співфінансування вартісних робіт коштом бюджету Черкаської міської територіальної громади, стимулювання об’єднань співвласників до залучення коштів з інших можливих джерел, зокрема коштів по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності». Виділення коштів з бюджету  Черкаської міської територіальної громади на здійснення ОСББ енергоефективних заходів у  житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, проводиться на умовах співфінансування, а саме: 30% від загальної вартості робіт – кошти бюджету Черкаської міської територіальної громади, 50% - кошти ДУ «Фонд енергоефективності» на відшкодування витрат, пов’язаних із здійсненням заходів з енергоефективності, 20% - кошти ОСББ.

Соціальне призначення житлового будинку до потреб сімей з дітьми, що мають інвалідність, підтверджується технічною документацією (робочі проекти, звіти про технічне обстеження, тощо).

Сума коштів співфінансування для ОСББ визначається рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради на підставі кошторисного розрахунку вартості робіт.

Перелік документів, що подаються ОСББ, визначається наказами головного розпорядника коштів».


1.3 Виключити з пункту 2.2.1 «Операційна ціль «А.1. Співфінансування проведення поліпшення, виконання робіт з капітального ремонту в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ абзац 8 наступного змісту: «Кошти співфінансування  на  роботи з капітального ремонту ліфтів надаються ОСББ для розрахунків за роботи, виконані в 2022 та наступних роках»».


1.4 Доповнити  розділ 4 «Участь ОСББ, асоціацій ОСББ у міжнародних, державних, обласних програмах» абзацом наступного змісту:


«Право участі у цій Програмі мають ОСББ, що здійснюють енергоефективні заходи у житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, зокрема ті, які залучають кошти по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності».


1.5 Виключити з програми розділ 7 «Прикінцеві положення».


2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради (Наумчук А.М.) та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).

Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 

 


Пояснювальна записка

до  змін до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки  об’єднань 

співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси 

«Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки»



































 

У чинній редакції Програми
 

Пропозиції
 

Обгрунтування
П. 2.1. «Мета, структура завдань та цілей програми»

Операційні цілі:

А.1.Співфінансування проведення поліпшення, виконання робіт з капітального ремонту в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ

А.2.Відшкодування частини вартості виконаних робіт з поліпшення, капітального ремонту ліфтів в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ

А.3.Відшкодування суми відсотків за користування кредитними коштами, залученими ОСББ, асоціаціями ОСББ на здійснення енергозберігаючих заходів та термомодернізації житлових будинків

А.4. Фінансування облаштування пандусів, встановлення підйомників для осіб з інвалідністю, що мешкають у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ
Доповнити п. 2.1. «Мета, структура завдань та цілей програми»

операційною ціллю А.5. «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність»

 

 

 
Проведено доповнення  операційних цілей програми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Доповнити п. 2.2. «Реалізація Стратегічної цілі «А. Сприяння проведенню поліпшення, виконанню капітальних ремонтів житлових будинків ОСББ, асоціацій ОСББ»

 пунктом 2.2.5. ««Операційна ціль А.5 «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність»;
Доповнення програми передбачає сприяння співвласникам спеціалізованих житлових будинків для сімей з дітьми, що мають інвалідність, у здійсненні енергоефективних заходів, зокрема тих, що залучають кошти по програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності».  Це допоможе знизити фінансове навантаження на соціально-вразливі категорії населення, покращити умови проживання сімей та зменшити витрати на утримання таких будинків.

З метою уникнення неоднозначного трактування поняття «житловий будинок для сімей з дітьми, що мають інвалідність», текст п.2.2.5. доповнено абзацом наступного змісту: «Соціальне призначення житлового будинку до потреб сімей з дітьми, що мають інвалідність, підтверджується технічною документацією (робочі проекти, звіти про технічне обстеження, тощо)».
Виключити з пункту 2.2.1 «Операційна ціль «А.1. Співфінансування проведення поліпшення, виконання робіт з капітального ремонту в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ абзац 8 наступного змісту: «Кошти співфінансування  на  роботи з капітального ремонту ліфтів надаються ОСББ для розрахунків за роботи, виконані в 2022 та наступних роках Виключення зазначеного абзацу здійснюється для узгодження з вимогами бюджетного законодавства.


  1. Участь ОСББ, асоціацій ОСББ у міжнародних, державних, обласних програмах


Виконавчий орган Черкаської міської ради, на який покладено повноваження сприяння ОСББ, інформує керівників самоуправних будинків міста про наявність та умови участі у міжнародних, державних, обласних Програмах, що передбачають різні форми підтримки/фінансування ОСББ, асоціацій ОСББ.

Участь у міжнародних, державних, обласних програмах, що передбачають різні форми підтримки/фінансування ОСББ, асоціацій ОСББ, не позбавляє ОСББ, асоціації ОСББ права участі у цій Програмі, окрім випадків, коли ОСББ, асоціації ОСББ вже отримали, отримують чи будуть отримувати безповоротні кошти на ті  ж поліпшення, капітальні ремонти, щодо яких ОСББ, асоціації ОСББ звернулися для співфінансування/відшкодування частини вартості таких робіт по цій Програмі.

 
Доповнити  розділ 4 «Участь ОСББ, асоціацій ОСББ у міжнародних, державних, обласних програмах» абзацом наступного змісту:

«Право участі у цій Програмі мають ОСББ, які здійснюють енергоефективні заходи у житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, зокрема ті, які залучають кошти по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності».

 
Розділом 4 передбачено обмеження участі ОСББ у Програмі у разі, якщо ними залучаються безповоротні кошти з інших джерел. Для співвласників житлових будинків сімей з дітьми, що мають інвалідність, таке обмеження не застосовується, зокрема, коли такі ОСББ залучають кошти по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності».
Абзац 1 розділу 7 «Прикінцеві положення»:

Для забезпечення виконання прийнятих рішень виконавчого комітету Черкаської міської ради про розподіл коштів на капітальний ремонт житлових будинків ОСББ, кошти співфінансування чи/або кошти відшкодування частини вартості виконаних робіт надаються також наступним ОСББ, що не отримали такі кошти в 2021 році, для розрахунків за роботи, виконані у 2020, 2021, 2022 та 2023 роках
Виключено розділ 7 «Прикінцеві положення»

 
Виключення зазначеного розділу здійснюється для узгодження з вимогами бюджетного законодавства.

Крім того, можливість отримати кошти відшкодування частини вартості виконаного капітального ремонту ліфтів починаючи з 2020 року передбачена п.2.2.2. «Операційна ціль «А.2. Відшкодування частини вартості виконаних робіт з поліпшення, капітального ремонту ліфтів в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ»

 

 

 

В.о. директора департаменту

житлово-комунального комплексу                                                                                              Андрій НАУМЧУК

 

 

ДОДАТКИ

1 2019-9-рд 29.09.23 Експертний висновок.pdf Переглянути