ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Управління державного архітектурно-будівельного контролю


Доповідачі:



Управління державного архітектурно-будівельного контролю

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

1060-9-рд

Дата реєстрації:

03.08.2023

Проголосовано:

28.09.2023 13:33:55

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    2
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1060-9-рд


















































































































































Проект рішення

№ 1060-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 28.06.2023 №Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови та демонтажу літнього майданчика кафе за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2
Розглянувши електронну петицію від 28.06.2023 № Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови та демонтажу літнього майданчика кафе за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції», керуючись статтею 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 
1. Електронну петицію від 28.06.2023 № Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови та демонтажу літнього майданчика кафе за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2 підтримати частково.

2. В зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», якою припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», керуючись п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» доручити Управлінню державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради звернутися до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України  щодо надання дозволу Управлінню державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради здійснити заходи державного архітектурно – будівельного контролю за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси.

3. Управлінню державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради, в межах наданих повноважень, забезпечити проведення заходів державного архітектурно - будівельного контролю у разі наявності підстав, передбачених п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

4. Інформацію про результати розгляду електронної петиції оприлюднити на офіційному веб-сайті Черкаської міської ради.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Віктора Беззубенка та постійну комісію міської ради з  питань земельних відносин та архітектури (Олена Агапова).

 

 
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО
 
Пояснювальна записка

 

до проекту рішення: Про розгляд електронної петиції від 28.06.2023  № Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови літнього майданчика кафе за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси.

 

На розгляд сесії Черкаської міської ради виноситься електронна петиція від 28.06.2023 № Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови та демонтажу  літнього майданчика кафе за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси.

Відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-143 затверджено Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді (надалі – Порядок), який визначає порядок розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міські раді, на підтримку якої зібрано не менш як 500 підписів громадян протягом не більше одного місяця з дня її оприлюднення (далі – електронна петиція).

Відповідно п. 8 Порядку підготовлені пропозиції на електронну петицію протягом семи робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції вносяться міським головою на розгляд міської ради. Сесія ради скликається для розгляду електронної петиції, що набрала необхідну кількість підписів, протягом строку, встановленого для її розгляду або розглядається на черговому пленарному засіданні.

Враховуючи, що на підтримку електронної петиції від 28.06.2023 №Че/2098-еп щодо зупинення забудови/добудови та демонтажу літнього майданчика кафе за адресою вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси зібрано 501 підпис громадян, дана петиція має бути розглянута на сесії Черкаської міської ради.

Як повідомило управління інспектування Черкаської міської ради своїм листом від 27.07.2023 №8372 – 2, спеціалістами  відділу інспектування управління інспектування Черкаської міської ради проведено перевірку в межах наданих повноважень. Зафіксовано факт наявності пішохідної доріжки біля прибудови кафе по вул. Героїв Дніпра, 53/2. Прилегла територія знаходиться в належному санітарному стані.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  з 11.01.2021 року за громадянином Соболем І.В. було зареєстровано право приватної власності на нежитлове приміщення №1 за адресою вул. Героїв Дніпра, 53/2,  м. Черкаси загальною площею 140,5 кв.м.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Перлина Дніпра 2018» є орендарем земельної ділянки, яка знаходиться під збудованими житловими будинками по вул. Герої Дніпра, 53/3 та 53/2, м. Черкаси.

Між ТОВ «Перлина Дніпра 2018» та гр. Соболем І.В. 27.03.2023 року укладено договір суборенди землі, згідно з яким в суборенду передається частина земельної ділянки забудованих земель та громадської забудови, а саме 0,0270 га. На частині земельної ділянки, що передана в суборенду знаходяться об’єкти нерухомого майна – нежитлове приміщення, що належить суборендарю (Соболю І.В.).

Громадянину Соболю І.В., як замовнику будівництва «Реконструкція нежитлового приміщення № 1 під заклад торгівлі з добудовою у житловому будинку за адресою: 18021, м. Черкаси, вул. Героїв Дніпра, 53/2» наказом департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради від 15.05.2023 №943 затверджено містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва - реконструкція нежитлового приміщення №1 під заклад торгівлі з добудовою по вул. Героїв Дніпра, 53/2 у м. Черкаси.

Вимоги та документи, перелік яких необхідно подати до уповноваженого органу, встановлені ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Пунктом 4 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлений вичерпний перелік підстав для відмови у наданні містобудівних умов та обмежень.

Статтею 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що скасування містобудівних умов та обмежень здійснюється:



  1. за заявою замовника;

  2. за рішенням суду.



Після отримання містобудівних умов та обмежень,  24.05.2023 року гр. Соболь І.В. подав повідомлення про початок виконання будівельних робіт, яке зареєстроване управлінням державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради 25.05.2023 року.

Відповідно ч. 2 ст. 36 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» отримання замовником інших документів дозвільного характеру для виконання будівельних робіт, крім направлення повідомлення про початок виконання будівельних робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до частини першої цієї статті, не вимагається.

Право на початок виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення, може бути припинено відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі:

1) подання замовником заяви про припинення права, набутого на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт;

2) отримання відомостей про ліквідацію юридичної особи, що є замовником;

3) на підставі судового рішення, що набрало законної сили.

Замовник відповідно до закону несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданому ним повідомленні про початок виконання будівельних робіт, та за виконання будівельних робіт без повідомлення.

Згідно ст. 34 «Про регулювання містобудівної діяльності» контроль за виконанням підготовчих та будівельних робіт здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт. Державний архітектурно – будівельний контроль здійснюється органами державного архітектурно – будівельного контролю в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 3 ст. 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» посадові особи органів державного архітектурно-будівельного контролю під час перевірки мають право у разі виявлення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил, містобудівних умов та обмежень, затвердженого проекту або будівельного паспорта забудови земельної ділянки видавати обов’язкові для виконання приписи щодо зупинення підготовчих та будівельних робіт у випадках, визначених цим Законом.

Згідно з Положенням про Управління державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 04.10.2019 № 2-5294, здійснення державного архітектурно-будівельного контролю щодо об'єктів будівництва розташованих в межах м. Черкаси покладено на управління державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради (надалі –Управління).

17.03.2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», якою припиняється проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері у сфері будівництва, містобудування, просторового планування територій та архітектури є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Управлінням державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради 21.07.2023 року зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації об’єкта ЧК101230719397 на об’єкт «Реконструкція нежитлового приміщення № 1 під заклад торгівлі з добудовою у житловому будинку за адресою: 18021, м. Черкаси, вул. Героїв Дніпра, 53/2», а отже в Управління відсутня можливість винесення припису щодо зупинення підготовчих та будівельних робіт на об’єкті за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси.

Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), та об’єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, здійснюється шляхом реєстрації відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Датою прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта є дата реєстрації декларації про готовність об`єкта до експлуатації, яка і є підставою для оформлення права власності на об’єкт будівництва.

Після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації про готовність об`єкту до експлуатації, остання вичерпує свою дію фактом виконання.

Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно     26.07.2023 року зареєстроване право власності на нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення №1 загальною площею 186 кв.м за адресою: вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси.

Проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт, повідомленні про початок виконання будівельних робіт, декларації про готовність об’єкта до експлуатації, протягом трьох місяців з дня подання зазначених документів.

Питання щодо знесення нерухомого майна вирішується в судовому порядку. Положення ст. 38 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлює перелік юридичних фактів, які обумовлюють виникнення у органу державного архітектурно-будівельного контролю повноваження на пред`явлення позову про знесення самочинно збудованого об`єкта та компенсації витрат, пов`язаних з таким знесенням.

Зокрема, пред`явленню органом державного архітектурно-будівельного контролю позову передує винесення припису про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, виданого за результатами перевірки, та встановлення факту невиконання припису протягом встановленого строку.

У зв’язку з цим пунктами 2 та 3 даного проекту рішення передбачено доручити Управлінню, в межах наданих повноважень, звернутися до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України  щодо надання дозволу Управлінню державного архітектурно – будівельного контролю Черкаської міської ради здійснити заходи державного архітектурно – будівельного контролю за адресою вул. Героїв Дніпра, 53/2, м. Черкаси та забезпечити проведення заходів державного архітектурно-будівельного контролю у разі наявності підстав, передбачених п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

 

 

 

Начальник управління                                                             Руслан ГЛАЗЕПА

 

 
 

 

 



 

 

ДОДАТКИ

1 1069-9-рд 03.08.23 Петиція.pdf Переглянути