ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLI

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

3019-9-з

Дата реєстрації:

14.03.2023

Проголосовано:

23.05.2023 10:24:17

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    11

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 3019-9-з



















































































































Проєкт рішення
 № 3019-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд клопотання ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ТЕЛЕГРАФНОЇ АПАРАТУРИ» щодо надання в оренду земельної ділянки по вул. Гоголя, 1, на виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 04.11.2022 року (справа № 580/3815/22)
Розглянувши клопотання ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ТЕЛЕГРАФНОЇ АПАРАТУРИ» від 21.07.2022 № 01-16/21860 щодо надання в оренду земельної ділянки площею 3,0000 га по вул. Гоголя, 1, враховуючи:

- рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 04.11.2022 року (справа № 580/3815/22) відповідно до якого зобов`язано Черкаську міську раду у встановленому законом порядку розглянути клопотання приватного акціонерного товариства «Черкаський завод телеграфної апаратури» від 21.07.2022 про надання у користування земельної ділянки комунальної форми власності на умовах оренди, площею 3,0 га, за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 1 під існуючий комплекс будівель і споруд, та відповідно до вимог ст. 123 Земельного кодексу України прийняти обґрунтоване рішення;

- рішення Черкаської міської ради від 15.04.2014 № 4-614 «Про організацію об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території парків «Зелений гай» та «Спортивний», відповідно до якого надано статус парку земельній ділянці в районі вул. Дахінвської та вул. Курортної та присвоєно назву: парк «Зелений гай»;

- рішення Черкаської міської ради від 20.09.2016 № 2-947 «Про надання дозволу на розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж території природно-заповідного фонду», відповідно до якого надано дозвіл на розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду парку пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Зелений гай» орієнтовною площею 3,5 га в районі вул. Дахнівської та вул. Курортної,

- витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівний потреб від 03.03.2023 № 2516-01-21, відповідно до якого містобудівні потреби не відповідають діючій містобудівній документації  міста Черкаси;

- порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування, визначений статтею 123 Земельного кодексу України, а саме, той факт, що надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою. Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від на земельну ділянку з кадастровим номером 7110136400:04:002:0111 право власності не зареєстровано. Тому передати її у користування не можливо без розроблення документації із землеустрою.;

відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1. Відмовити ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ТЕЛЕГРАФНОЇ АПАРАТУРИ» у наданні в оренду земельної ділянки площею 3,0000 га по вул. Гоголя, 1 під комплекс будівель.

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артура САВІНА) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).
Міський голова А.В. Бондаренко



 

 



 























Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про розгляд клопотання ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ТЕЛЕГРАФНОЇ АПАРАТУРИ» щодо надання в оренду земельної ділянки по вул. Гоголя, 1, на виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду

від 04.11.2022 року (справа № 580/3815/22)»

 

           Підстава: рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 04.11.2022 року (справа № 580/5815/22).

          Правовстановлюючі документи на нерухоме майно: витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 27.02.2023, реєстраційний номер об’єкту нерухомого майна: 629319971101.

          Площа: 3,0000 га

          Під комплекс будівель.

 

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 04.11.2022 року (справа № 580/3815/22) визнано протиправною бездіяльність Черкаської міської ради щодо неприйняття рішення за результатами розгляду клопотанням приватного акціонерного товариства «Черкаський завод телеграфної апаратури» від 21.07.2022 про надання у користування земельної ділянки комунальної форми власності на умовах оренди, площею 3,0 га, за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 1 під існуючий комплекс будівель і споруд.

Зобов`язати Черкаську міську раду у встановленому законом порядку розглянути клопотання приватного акціонерного товариства «Черкаський завод телеграфної апаратури» від 21.07.2022 про надання у користування земельної ділянки комунальної форми власності у користування на умовах оренди, площею 3,0 га, за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 1 під існуючий комплекс будівель і споруд, та відповідно до вимог ст. 123 Земельного кодексу України прийняти обґрунтоване рішення.

Однак, відповідно до статті 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі:

-  надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення;

-  формування нової земельної ділянки (крім поділу та об’єднання).

Надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою.

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). У такому разі розроблення такої документації здійснюється на підставі дозволу, наданого Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, крім випадків, коли особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у користування, набуває право замовити розроблення такої документації без надання такого дозволу.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 03.03.2023 на земельну ділянку з кадастровим номером 7110136400:04:002:0111 право власності не зареєстровано. Тому передати її у користування не можливо без розроблення документації із землеустрою.

Окрім того, відповідно до витягу з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівний потреб від 03.03.2023 № 2516-01-21, на земельну ділянку орієнтовною площею 3,0 га по вул. Гоголя, 1, на якій розташований комплекс будівель та споруд стадіону, наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, а саме:

- пов’язані із розташуванням земельної ділянки в межах заповідної території «Черкаські берегові схили»;

- пов’язані із розташуванням частини земельної ділянки в межах санітарно-захисної зони від комунально-складських підприємств;

- пов’язані із розташуванням частини земельної ділянки в межах території, яка визначена під розміщення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Зелений гай»;

- пов’язані із розташуванням в межах заповідної території «Черкаські берегові схили».

Містобудівні потреби не відповідають діючий містобудівній документації міста Черкаси.

Таким чином, частина земельної ділянки з загальної площі 3,0000 га по вул. Гоголя, 1 визначена під розміщення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Зелений гай», та не може бути передана у користування з наступних підстав.

Рішенням Черкаської міської ради від 15.04.2014 № 4-614 «Про організацію об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території парків «Зелений гай» та «Спортивний» надано статус парку земельній ділянці в районі вул. Дахінвської та вул. Курортної та присвоєно назву: парк «Зелений гай».

Також, рішенням Черкаської міської ради від 20.09.2016 № 2-947 «Про надання дозволу на розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж території природно-заповідного фонду» за заявою КП «Дирекція парків» ЧМР надано дозвіл на розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду парку пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Зелений гай» орієнтовною площею 3,5 га в районі вул. Дахнівської та вул. Курортної.

Враховуючи вищезазначене, даним проєктом рішення передбачено відмовити ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ТЕЛЕГРАФНОЇ АПАРАТУРИ» у наданні в оренду земельної ділянки площею 3,0000 га по вул. Гоголя, 1 під комплекс будівель.

 

 
Начальник  управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектуваня Руслан ДОНЕЦЬ



 

ДОДАТКИ