ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення


Доповідачі:



Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLI

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

974-9-рд

Дата реєстрації:

01.05.2023

Проголосовано:

18.05.2023 11:41:00

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    34
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 974-9-рд






























































































              Проєкт рішення
            № 974-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                 
Про розгляд електронної петиції № Че/2011-еп щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території міста Черкаси          
                   

Розглянувши електронну петицію за № Че/2011-еп, подану 07.04.2023, щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території міста Черкаси та скасування договорів оренди землі під храмами  Української православної церкви Московського патріархату, відповідно до статей 25 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвредженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись статтею 231 Закону України «Про звернення громадян»,  Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 



  1. Електронну петицію № Че/2011-еп, подану 07.04.2023, щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території міста Черкаси, не підтримати.

  2. Надати доручення департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради здійснити необхідні заходи для припинення права користування земельними ділянками храмів Української православної церкви Московського патріархату на території Черкаської міської територіальної громади.

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віктора Беззубенка.


 
 
 

Міський голова
 

 
      Анатолій БОНДАРЕНКО  



 

 

 

 

 
Пояснювальна записка до проєкту рішення

«Про розгляд електронної петиції № Че/2011-еп щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території міста Черкаси та скасування договорів оренди землі під храмами Української православної церкви Московського патріархату»

 

За результатами розгляду електронної петиції № Че/2011-еп, поданої Людмилою Клинківською 07.04.2023 (вх. № 4264-2 від 13.04.2023), щодо заборони діяльності УПЦ МП на території міста Черкаси та скасування договорів оренди землі під храмами УПЦ МП, підготовлено проєкт рішення Черкаської міської ради, яким пропонується не підтримати зазначену електронну петицію, враховуючи неодноразове ухвалення Черкаською міською радою рішень, які стосуються заборони діяльності УПЦ МП на території міста Черкаси.

Електронні петиції, які стосувалися заборони діяльності УПЦ МП на території міста Черкаси та скасування договорів оренди землі під церквами УПЦ МП були підтримані депутатами Черкаської міської ради шляхом ухвалення відповідних рішень. Наприклад, 23.06.2022 ухвалено рішення Черкаської міської ради за № 26-13, яким підтримано електронну петицію № Че/17525-еп щодо заборони діяльності церков Московського патріархату та розривання договорів оренди на землю; 18.08.2022 ухвалено рішення Черкаської міської ради за  № 28-103, яким підтримано електронну петицію № Че/1726-еп щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату в місті Черкаси тощо.  

Також депутатами Черкаської міської ради направлено звернення до Ради національної безпеки і оборони України, Верховної Ради України щодо пришвидшення розгляду проєкту про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», прийняття якого заборонить діяльність УПЦ МП та інших релігійних оргнізацій, які входять до структури і є частинами релігійної організації тощо (рішення Черкаської міської ради від 18.08.2022   № 28-104); звернення до Конституційного Суду України, Ради національної безпеки та оборони України, Верховної Ради України щодо негайної заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій (рішення Черкаської міської ради від 01.12.2022 № 33-20).

Окрім того, відповідно до статті 92 Земельного кодексу України релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, набувають права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності. Отже, договорів оренди земельних ділянок із церквою (релігійними організаціями) Московського патріархату Черкаська міська рада не укладала. Тому, вказану електронну петиціяю в частині розірвання договорів оренди, укладених між Черкаською міською радою та УПЦ МП, також не може бути підтримана, в силу відсутності таких договорів.

Водночас, відповідно до пункту «в» частини 2 статті 92 Земельного кодексу України релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності користуються земельними ділянками на праві постійного користування.

З огляду на вказану норму та виходячи з повноважень департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, необхідно надати доручення цьому департаменту визначити фактичних користувачів (УПЦ МП) земельних ділянок та в подальшому здійснити необхідні заходи для припинення права користування цими земельними ділянками.  

Враховуючи зазначене вище, пропонується не підтримати електронну петицію № Че/2011-еп, подану Людмилою Клинківською щодо заборони діяльності УПЦ МП на території міста Черкаси та скасування договорів оренди землі під храмами УПЦ МП.

 

В.о. директора департаменту

управління справами та

юридичного забезпечення

Черкаської міської ради                                                    Катерина ПИДОРИЧ

 

 

ДОДАТКИ

1 974-9-рд 01.05.23 Петиція.pdf Переглянути