ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Служба у справах дітей


Доповідачі:



Служба у справах дітей

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIX

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

929-9-рд

Дата реєстрації:

27.03.2023

Проголосовано:

28.03.2023 12:02:37

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    32
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 929-9-рд

 












































              Проєкт рішення
                № 929-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
 

Про затвердження Програми соціального захисту дітей міста Черкаси на 2023-2025 роки

 
         

Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  ст. 4 Закону України «Про органи  і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», ст. 91 Бюджетного кодексу України, з метою соціального захисту прав та інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

         1. Затвердити Програму соціального захисту дітей міста Черкаси на  2023-2025 роки (додається).

         2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Чубіну А.С. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики  (Холупняк К.О.).

 

 
Міський голова                                                               Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 
  Пояснювальна записка 


до проєкту рішення Черкаської міської ради

"Про затвердження Програма соціального захисту дітей міста Черкаси

на 2023-2025 роки"

 

            Проєкт рішення вноситься на розгляд Черкаською міською радою у зв’язку з тим, що відповідно до Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» одним із основних завдань служб у справах дітей, що реалізують державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, є: розроблення і здійснення самостійно або разом з відповідними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, громадськими організаціями заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

У будь-якому суспільстві турбота про дітей становить основу державної та регіональної політики. Проблеми, пов'язані із життєзабезпеченням і розвитком дітей, сімей, які з різних причин потрапляють у складні життєві обставини, настільки масштабні і різноманітні, що потребують для їх вирішення скоординованих зусиль державних та суспільних інститутів.

На території міста Черкаси проживає 48520 дітей, з них 7328 дітей, яких переміщено із зони воєнних дій та тимчасово окупованих територій.

На обліку служби у справах дітей перебуває 320 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (діти-сироти – 97, діти позбавлені батьківського піклування – 223) та 46 дітей, які потрапили у складні життєві обставини. На території міста функціонує 10 дитячих будинків сімейного типу, у які влаштовано - 75 дітей, 10 прийомних сімей, у які влаштовано - 24 дитини. Запроваджено та організовано функціонування послуг патронату над дитиною 5 патронатними вихователями, в сім’ї яких влаштовано 6 дітей, які потрапили у складні життєві обставини. Під контролем служби перебуває 180 усиновлених дітей, які проживають на території міста.

Під постійним контролем служби у справах дітей перебуває 1007 дітей.

Службою у справах дітей розроблено проект окремої Програми соціального захисту дітей міста Черкаси на 2023-2025 роки, заходи якої сприятимуть захисту прав та інтересів дітей, усунення причин та обставин, які спричинили складні життєві обставини,забезпечення безпечних умов утримання та виховання дітей, соціальний захист дітей, які перебувають у конфлікті з законом, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підвищення рівня правової культури територіальної громади міста у сфері охорони дитинства, реалізацію в місті системи сімейно-орієнтованого підходу в запобіганні соціальному сирітству, активізацію громади міста (громадських, благодійних, релігійних організацій) щодо підтримки соціальних програм, проектів, заходів для підвищення потенціалу сімей, а також координації зусиль усіх місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у вирішенні зазначених питань.

 


Заступник начальника служби                                                Віктор ВІЧКАНЬ

 

 

ДОДАТКИ

1 929-9-рд 27.03.23 Експертний висновок.pdf Переглянути
2 929-9-рд 27.03.23 додаток.pdf Переглянути