ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

805-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:48:14

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 805-9-рд


























































































Проєкт рішення
 № 805-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування вулиці Івана Ле та провулків Зої Космодем’янської , Крилова, Кутузова, Лермонтова, Ломоносова, Макаренка, Макарова, Матросова, Маяковського у місті Черкаси
 

 
Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Перейменувати вулицю та провулки у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 
Міський голова                                                         Анатолій БОНДАРЕНКО


 

 

 

 
Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

 

ПЕРЕЛІК

вулиці та провулків, які перейменуються у місті Черкаси

 

 

 

 


























































№ з/п Офіційна назва Нова назва
1 вулиця Івана Ле вулиця Ольги Чемерис
2 провулок Зої Космодем’янської провулок Станіслава Губаря
3 провулок Крилова провулок Івана Сірка
4 провулок Кутузова провулок Лавріна Капусти
5 провулок Лермонтова провулок Сестер Гоменюк
6 провулок Ломоносова провулок Михайла Слабошпицького
7 провулок Макаренка провулок Чорний Яр
8 провулок Макарова провулок Макара Мухи
9 провулок Матросова провулок Діани Петриненко
10 провулок Маяковського провулок Івана Фізера

  

Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про перейменування вулиці Івана Ле та провулків Зої Космодем’янської , Крилова, Кутузова, Лермонтова, Ломоносова, Макаренка, Макарова, Матросова, Маяковського у місті Черкаси»


Згідно з Протоколом топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради від 20.04.2022 від громадськості надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Івана Ле на вулицю Ольги Чемерис, провулків: Зої Космодем’янської на Станіслава Губаря, Крилова на Івана Сірка, Кутузова на Лавріна Капусти, Лермонтова на Михайла Слабошпицького, Макаренка на Чорний Яр, Макарова на Макара Мухи, Матросова на Діани Петриненко, Маяковського на Івана Фізера.

 Коротка інформація:

Ольга Чемерис (1925 с. Василиця Черкаської округи — 21 грудня 1950 Станіслав) — підпільниця ОУН (б), працівниця СБ ОУН (б) Псевда: «Дніпрова», «Вікторія», «Вогнезора». Борець за незалежність України у XX сторіччі.

Станіслав Губар ГУБАР Станіслав Іванович (16.02.1936 – 16.08.1996) – доктор економічних наук, професор, колишній завідуючий кафедри економіки, організації і управління виробництвом Черкаського інженерно-технологічного інституту (нині Черкаський державний технологічний університет), член товариства «Заповіт», делегат Установчого з’їзду Народного Руху України, член Великої Ради Народного Руху. Член Національної ради Демократичної партії України та перший голова Черкаської обласної організації Демократичної партії України. Автор біля 100 наукових праць, у тому числі 5 монографій. Почесний громадянин міста Черкаси – посмертно.

Іван Сірко (1605 (1610) — 1680) — український полководець, подільський шляхтичкозацький ватажок, кальницький полковник, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Здобув перемогу в 65 боях. Герой багатьох українських пісень і казок.

Лаврін Капуста  - Козацький військовий діяч, Чигиринський та Суботівський городовий отаман, керівник контррозвідки часів Богдана Хмельницького. Часто Лавріна Капусту називають найвидатнішим професійним контррозвідником Війська Запорозького.

Сестри Ярина Остапівна та Софія Остапівна Гоменюк народилися в селі Родниківка (колишня Війтівка) на Черкащині. Майстрині  українського народного декоративного розпису. Роботи знаходяться в Київському державному музеї народного декоративного мистецтва України (м.Київ), Черкаському обласному художньому та Уманському районному краєзнавчому музеях, Канівському музеї народного декоративного мистецтва, Запорізькому художньому музеї, а також приватних колекціях.

Миха́йло Федо́тович Слабошпи́цький (28.07.1946 – 30.05.2021)— український прозаїккритиклітературознавецьпубліцистгромадський діяч, дитячий письменник, член Національної спілки письменників Українишевченківський лауреат 2005 року за роман-біографію «Поет із пекла».

Муха Макар Корнійович (29 березня 1906, с. МихайлівкаКам'янський районЧеркаська область — 26 квітня 1990Черкаси) — український художник. Заслужений майстер народної творчості (1967), нагороджений орденом «Знак Пошани» (1971). Твори М. К. Мухи прикрашають експозиції багатьох музеїв України, більше 40 робіт зберігається у фондах Кам'янського державного історико-культурного заповідника. Є твори в музеях Канева.

Діа́на Гна́тівна Петрине́нко  8 лютого 1930Білоусівка поблизу ДрабоваЧеркащина — 17 листопада 2018[1]) — українська співачка (сопрано).

Іван Васильович Фізер (17 червня 1953Лопушанка — 2 жовтня 2020Черкаси) — український художник і скульптор, завідувач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Черкаської обласної організації НСХУНародний художник України.

 

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                                      Віктор ПАНЧЕНКО