ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

801-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:27:30

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 801-9-рд


























































































Проєкт рішення
 № 801-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування вулиці Пацаєва, провулків Панфіловців, Пастерівського, Пацаєва, Першотравневого, Попова, Праці, узвозів Паркового, Пастерівського у місті Черкаси
 

 
Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Перейменувати вулиці, провулки та узвози у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 
Міський голова                                                                                                           Анатолій БОНДАРЕНКО


 
Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

 
ПЕРЕЛІК

вулиці, провулків та узвозів, які перейменуються у місті Черкаси

 






















































№ з/п Офіційна назва Нова назва
1 вулиця Пацаєва вулиця Петра Дорошенка
2 провулок Панфіловців провулок Галини Дидик
3 провулок Пастерівський провулок Петра Гулака-Артемовського
4 провулок Пацаєва провулок Віри Борушевської
5 провулок Першотравневий провулок Ежена Деслава
6 провулок Попова провулок Мирослава Скорика
7 провулок Праці вулиця Євгена Чикаленка
8 узвіз Парковий узвіз Князів Коріатовичів
9 узвіз Пастерівський узвіз Єрмилівський

 

Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про перейменування вулиці Пацаєва, провулків Панфіловців, Пастерівського, Пацаєва, Першотравневого, Попова, Праці, узвозів Паркового, Пастерівського у місті Черкаси»

 

Згідно з Протоколом топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради від 20.04.2022 від громадськості надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Пацаєва на вулицю Петра Дорошенка, провулку Панфіловців на провулок Галини Дидик,  провулку Пастерівський на провулок Петра Гулака-Артемовського,  провулку Пацаєва на провулок Віри Борушевської, провулку Першотравневий на провулок Ежена Деслава, провулку Попова на провулок Івана Пулюя, провулку Праці на вулицю Євгена Чикаленка,  узвозу Парковий на узвіз Князів Коріатовичів, узвозу Пастерівський на узвіз Єрмилівський. 

Петро́ Дороше́нко (1627Чигирин — 19 листопада 1698, с. ЯрополчеМосковія) — визначний український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького Правобережної України (16651676), очільник Гетьманщини (16681670). Козацький полковник, учасник Хмельниччини та московсько-української війни. Гетьманування, котре припало на добу Руїни, провів у постійних війнах, як із зовнішніми, так і з внутрішніми супротивниками. Народився в 1627 році в Чигирині, нині Черкаська областьУкраїна. Походив із давнього козацького роду, онук соратника Петра Сагайдачного Михайла Дорошенка, який загинув під час виправи на Крим 1628 року. Батько — наказний гетьман Дорофій Дорошенко.

 Галина Томівна Дидик (псевдо: «Анна», «Молочарка»; 17 квітня 1912, с. Шибалин, нині Бережанський районТернопільська область — 23 грудня 1979, с. ХристинівкаХристинівський районЧеркаська область) — діячка ОУН, референт підпільного Українського Червоного Хреста, зв'язкова і довірена особа Романа Шухевича — головного командира Української Повстанської Армії.

Петро́ Петро́вич Гула́к-Артемо́вський (16 (27) січня 1790Городище, нині Черкаська область — 1 (13) жовтня 1865Харків) — український письменникнауковецьперекладачпоет, байкар. Петро Гулак-Артемовський ввів в українську літературу жанр романтичної балади. Його кращі твори українською мовою написані в дусі естетики просвітницького реалізму.

Віра Григорівна Борушевська, голова Черкаської обласної організації всеукраїнського братства ОУН-УПА, 6 травня 2021 року Черкаський міськвиконком визнав Віру Григорівну «Борцем за незалежну Україну у ХХ столітті». За кілька днів Віра Борушевська відійшла у вічність.

Євген Деслав (фр. Eugène DeslawЄвген Антонович Слабченко8 грудня 1899Таганча — 10 вересня 1966Ніцца) — французький та іспанський кінорежисер українського походження, активний діяч українського емігрантського руху, засновник українського скаутського руху на Наддніпрянщині. За власним твердженням — родич видатного українського історика, академіка ВУАН Михайла Слабченка.

Миросла́в Миха́йлович Ско́рик (13 липня 1938ЛьвівЛьвівське воєводствоПольська республіка — 1 червня 2020КиївУкраїна) — видатний[2] український композитор і музикознавецьГерой України (2008), народний артист України (1988), заслужений діяч мистецтв УРСР (1969), лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та Республіканської премії імені Миколи Острозького (1968), кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України (2006—2010), художній керівник Київської опери (20112016), Національна легенда України (2021, посмертно)

Євге́н Харла́мпійович Чикале́нко (9 (21) грудня 1861ПерешориОдеська областьУкраїна —20 червня  1929, Подєбради, Чехословаччина або Прага) визначний громадський діячблагодійникмеценат української культури, агроном, землевласник, видавецьпубліцист. Один з ініціаторів скликання Центральної Ради.

Князі Коріатовичі – династія литовсько-руських князів. Саме за часів їх правління місто Черкаси вперше фіксується в історичних документах; крім того, місто Черкаси управляється безпосередньо цими князями через їх представників (зокрема, першим відомим нам керівником міста був воєвода Бедрих у 1392 р. – слуга Федора Коріатовича); воно стає важливим оборонним пунктом Подільського князівства, що підтверджується згадкою його саме, як «подільського» у «Списку міст руських». Саме за Коріатовичів (до 1393 р.) місто Черкаси стає важливим торгівельним центром, що підтверджується появою в межах міста та його околиць значної кількості монетних знахідок та скарбів саме другої половини ХIV ст.

Узвіз Єрмилівський - запропонована назва, пов’язана з метою усунення дублету (вул. Пастерівська, провулок Пастерівський) та збереження в топоніміці міста Черкаси згадки про першу назву вулиці Пастерівської вул. Єрмилівська, що відома в Черкасах з 1884 року. Зазначений узвіз є продовженням вулиці Пастерівської.

Одним з основних принципів топонімічної політики міста Черкаси має бути збереження і відновлення традиційного історичного середовища міста. При виборі нової назви пріоритет має віддаватися історичній назві, прийнятній у сучасних умовах. Тобто, вихідна позиція при проведенні топонімічної політики є не перейменування, а відновлення (повернення) старовинних назв та обов’язкове збереження тих, що уціліли або відновлені. При цьому особлива увага має бути приділена унікальним черкаським назвам, які є суто місцевими, не поширеними в інших містах.

Також важливо відтворити у назвах сучасних об’єктів (вулиць) зниклі на нинішній час історичні назви (мікротопоніми), що стосувалися окремих історичних частин міста: кварталів, кутків, урочищ тощо.

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                                     Віктор ПАНЧЕНКО