ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

800-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:26:11

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    7
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 800-9-рд
































































































Проект рішення
№ 800-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування вулиць Джаліля, Добровольського, Зелінського, провулків Дачного, Декабристів, Енергетичного, Жуковського, Зв’язківців, Зелінського у місті Черкаси
 

 
Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Перейменувати вулиці та провулки у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 

 
Міський голова                                                                      Анатолій БОНДАРЕНКО

Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

 
ПЕРЕЛІК

вулиць та провулків, які перейменуються у місті Черкаси

 

 

 

 





















































№ з/п Стара назва Нова назва
1 вулиця Джаліля вулиця Филона Джалалія
2 вулиця Добровольського вулиця Сінна
3 вулиця Зелінського вулиця Івана Виговського
4 провулок Дачний провулок Цуперів
5 провулок Декабристів вулиця Андрія Туренка
6 провулок Енергетичний провулок Василя Доманицького
7 провулок Жуковського провулок Кирила Стеценка
8 провулок Зв’язківців провулок Вільяма Гесте
9 провулок Зелінського провулок Семена Палія

  

Пояснювальна записка

до проекту рішення:

«Про перейменування вулиць Джаліля, Добровольського, Зелінського, провулків Дачного, Декабристів, Енергетичного, Жуковського, Зв’язківців, Зелінського у місті Черкаси»


 

Пропозиції щодо перейменування зазначених вулиць та провулків розглядалися на засіданнях топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 17.02.2017, від 14.06.2022) та виносилися на громадські обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

Під час громадського обговорення надходили наступні пропозиції :

Вул. Джаліля на вул. Филона Джалалія

Джалалій (Джеджалій, Джежалій, Джеджеля, Ждалали, Женжеля, Чижелій) Філон — Джалалий Филон — (р. н. і см. невід.) — державний, політичний і військовий діяч; полковник кропивенський (1649—1658 рр.), наказний гетьман (1655 р.).

Козак татарського походження. Служив сотником реєстрового Переяславського полку. З початком виступу Б. Хмельницького забезпечив його успіх. 24 квітня/4 травня 1648 р. разом з черкаським сотником Б. Товпигою очолив повстання реєстровців у Кам'яному Затоні. Обраний на козацькій раді старшим, привів повстанців до табору Б. Хмельницького. Став одним із найближчих і найвпливовіших сподвижників гетьмана. Виконував важливі дипломатичні місії

Вулицю Добровольського на вулицю Сінну (історична назва)

Вул. Зелінського на вул. Івана Виговського

Іван Виговський (1608 – 1664) - військовий писар Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави в Україні у 1657–1659 роках. Був найближчим соратником Хмельницького у формуванні зовнішньополітичного курсу України, виходячи з її геополітичних пріоритетів.

Пров. Дачний на пров. Цуперів, який існував у 1923р. Виходячи з присвійної форми назви, вона походить від прізвища першопоселенця, котрий і започаткував цей провулок. Нині в Черкасах носії подібного прізвища відсутні, але в Україні вони є. Дане прізвище може бути як українським, так і єврейським.

Пров. Декабристів на вулця Андрія Туренка

Андрій Миколайович Туренко (04.02.1976—26.04.2022) — молодший сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну.

З початком російського вторгнення в Україну в 2022 році пішов добровольцем до Черкаської ТРО. Був техніком роти бригади територіальної оборони. Загинув 26 квітня 2022 року в боях біля Попасної Луганської області від снайперської кулі під час відбиття наступу противника.

Похований в м. Черкаси. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Пров. Енергетичний на пров. Василя Доманського

      Васи́ль Микола́йович Домани́цький (17.03.1877 р., с. Колоди́сте (на Черкащині, тогочасна Київська губернія) — 28.08.1910 р., Аркашон (Французька республіка), похований у с. Колоди́стому) — український літературознавець, письменник, історик, фольклорист, публіцист, громадсько-політичний діяч. За активну діяльність був відісланий на північ: у 1907 р. переїхав до Петербурга, де видав «Кобзар», працював над першим виданням «Історії України» Аркаса, збирав матеріали до монографії Марії Маркович, довівши авторство письменниці під псевдонімом Марко Вовчок.

Пров. Жуковського на         пров. Кирила Стеценка

Кирило Григорович Стеценко (місце народження: с. Квітки Корсунь-Шевченківського району на Черкащині. Дати життя: 24.05.1882 - 29.04.1922) -  видатний український композитор, музично-громадський діяч. Автор опер "Полонянка", "Кармелюк", "Іфігенія в Тавріді" та чотирьох дитячих опер, кантат, музики до вистав "Сватаня на Гончарівці", "Гайдамаки", "Про що тирса шелестіла", солоспівів. Кращі хорові твори - "Сон", "Веснонько-весно", кантати "Шевченкові", "Єднаймося" - увійшли до скарбниці української класичної музики.

Пров. Зв’язківців на пров. Вільяма Гесте

Ві́льям Ге́сте  в Росії — Гесте Василь Іванович; 1763 (можливо 1753) — †4 червня 1832) — російський інженер та архітектор шотландського походження. Під його керівництвом були складені генеральні плани забудови Києва, Черкас, Вільно, Смоленська, В'яткиПензи та інших міст. Він приклав свою руку до планів близько 500 міст Російської імперії.

Пров. Зелінського    на пров. Семена Палія

Історія зафіксувала Семена Палія одним із найпопулярніших лідерів козацького руху не лише в Україні, а й у всій Європі. Мав неабиякий військовий досвід. Семен Палій – єдиний реальний козак, про якого склали думи, легенди і пісні. Зокрема  поема Тараса Шевченко «Чернець», поема-балада Левка Боровиковського «Палій»;

 

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                                          Віктор ПАНЧЕНКО