ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

За основу

Номер:

799-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:21:55

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 799-9-рд


























































































Проект рішення
 № 799-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про найменування вулиць № 21, 25 та перейменування вулиць Балакірева, Бородіна та провулків Балакірева, Бородіна, Віктора Бабанського, Волкова у місті Черкаси
 

 

Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Найменувати та перейменувати вулиці та провулки у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 

Міський голова                                                          Анатолій БОНДАРЕНКО

 

                          Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

 
ПЕРЕЛІК

вулиць та провулків, які найменуються та перейменуються у місті Черкаси

 

 
















































№ з/п Стара назва Нова назва
1 вулиця № 21 (згідно зі схемою) вулиця Грабарська
2 вулиця № 25 (згідно зі схемою) вулиця Геннадія Немцова
3 вулиця Балакірева вулиця Героїв Поліції
4 провулок  Балакірєва провулок Миколи Біляшівського
5 вулиця Бородіна вулиця Олександра Кошиця
6 провулок Бородіна провулок Олександра Ренькаса
7 провулок Віктора Бабанського провулок Людмили Старицької-Черняхівської
8 провулок Волкова провулок Сергія Фурсенка

 

 

Пояснювальна записка

до проекту рішення:

«Про найменування вулиць № 21, 25

та перейменування вулиць Балакірева, Бородіна та провулків Балакірева, Бородіна, Віктора Бабанського, Волкова у місті Черкаси»


Під час уточнень до  генерального плану міста з’явилися нові вулиці,  які необхідно найменувати. Згідно з Протоколом топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради від 20.04.2022 надійшла пропозиція найменувати вулицю № 21 (згідно зі схемою) на  вулицю Грабарську (Грабарі – наймані робітники на земельних роботах, зокрема на будівництві залізниць; відіграли значну роль у відродженні і розвитку м.Черкас, починаючи з 1870рр., коли у зв’язку з будівництвом залізниці з навколишніх сіл прийшло багато грабарів, вони суттєво посприяли збільшенню населення міста (частина нинішніх черкасців є їх нащадками) та його економічному розквіту, оскільки пізніше черкаські грабарі брали участь у будівництві залізниць до Архангельська, Ташкента, Владивостока та ін., а розбагатілі керівники грабарських артілей набудували у Черкасах численні особняки і будинки, котрі є зараз окрасою міста, зокрема особняк грабаря Щербини – (РАЦС). Були й інші: будинок Майбороди, Чорного, Гаркавенка);

Вулицю № 25 на вулицю Геннадія Немцова, який народився у 1969 році в м. Черкаси. Закінчив Черкаський технікум електрифікації — за фахом техніка-електрика. Проходив строкову військову службу у танкових військах. Після демобілізації, працював на заводі «Азот». Багато років працював на КП «Комбінат комунальних підприємств» — був професійним фотографом у підприємстві ритуальних послуг.

14 липня 2015 року, за мобілізацією пішов на фронт. До 24 жовтня 2016 року проходив військову службу на посаді командира відділення снайперів в 128 ОГШБр. 2 квітня 2018 року підписав контракт з 72 ОМБр, мав військове звання — старший сержант, снайпер.

Загинув 29 червня 2018 року від вогнепальних поранень під час вогневого зіткнення, боронячи підступи до Світлодарська.

Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня та відзнакою «За заслуги перед Черкащиною». У жовтні 2018 року Геннадію Немцову посмертно присвоєно звання Почесного громадянина міста Черкаси.

Провулок  Балакірева на провулок Біляшівського

Микола Федотович Біляшівський (1867-1926) – видатний мистецтвознавець, археолог, етнограф, уроженець м. Умань Київської губернії (на той час);

Олександр Анатолійович Кошиць 1875 - 1944, хоровий диригент, композитор та етнограф, який написав оркестрове аранжування пісні «Ще не вмерла Україна».

Про перейменування пров. Бородіна на пров. Олександра Ренькаса – архітектора міста Черкаси, надійшло звернення від Черкаської обласної спілки архітекторів.

Людмила Старицька-Черняхівська -  (17. 08. 1868, м. Київ, — 1941) письменниця, драматургиня, літературний критик, громадський діяч.

На звернення Черкаської обласної спілки архітекторів запропоновано  перейменувати пров. Волкова на пров. Сергія Фурсенка – Черкаського архітектора.

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                             Віктор ПАНЧЕНКО