ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

798-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:19:44

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    7
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 798-9-рд



































































































Проєкт рішення
 № 798-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування узвозу Івана Франка, вулиць Карбишева, Космонавтів, Крилова, провулків Комунального, Космонавтів, Коцюбинського, Олега Кошового, Осипенка, Павлова у місті Черкаси
 

 
Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1. Перейменувати узвіз, вулиці та провулки у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 
Міський голова                                                                       Анатолій БОНДАРЕНКО


 
                                                                                            Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

ПЕРЕЛІК

узвозу, вулиць та провулків, які перейменуються у місті Черкаси

 

 


























































№ з/п Офіційна назва Нова назва
1 узвіз Івана Франка узвіз Зарубинецький
2 вулиця Карбишева вулиця Вікентія Хвойки
3 вулиця Космонавтів вулиця Павла Поповича
4 вулиця Крилова вулиця Василя Стуса
5 провулок Комунальний провулок Амет-Хана Султана
6 провулок Космонавтів провулок Леоніда Каденюка
7 провулок Коцюбинського провулок Олекси Влизька
8 провулок Олега Кошового провулок Чорних Запорожців
9 провулок Осипенка провулок Наталі Лівицької-Холодної
10 провулок Павлова провулок Івася Коновченка

 

Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про перейменування узвозу  Івана Франка, вулиць Карбишева, Космонавтів, Крилова, провулків Комунального, Космонавтів, Коцюбинського, Олега Кошового, Осипенка, Павлова у місті Черкаси»

 

Згідно з Протоколом топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради від 20.04.2022 від громадськості надійшли пропозиції щодо перейменування узвозу Івана Франка на узвіз Зарубинецький, вулиці Карбишева на вулицю Вікентія Хвойки, провулку Комунальний на провулок Амет-Хана Султана, вулиці Космонавтів на вулицю Павла Поповича, провулку Космонавтів на провулок Леоніда Каденюка, провулку Коцюбинського на провулок Олекси Влизька, вулиці Крилова на вулицю Василя Стуса, провулку Олега Кошового на провулок Чорних Запорожців, провулку Осипенка на провулок Наталі Лівицької-Холодної, провулку Павлова на провулок Івася Коновченка.

 Коротка інформація:

Узвіз Зарубенецький

Одна з головних археологічних культур України періоду Залізної доби. Територія розповсюдження зарубинецької культури — басейни Прип'яті, середнього і частково верхнього Дніпра. Час — приблизно з 200 року до н.е. до 200 року н.е. Її було відкрито у 1899 і засвідчено понад 500 пам'ятками, розміщення яких охоплює простір від Прип'яті й Подесення до Середнього Подніпров'я. Зарубинецьку культуру відкрив у 1899 р. Вікентій Хвойка, виявивши могильник з тілоспаленням на Батуровій Горі поблизу с. Зарубинці Канівського району Черкаської області. З метою усунення дублету (вул. Івана Франка) та збереження в топоніміці міста Черкаси згадки про поселення Зарубинецької культури, яке знаходиться по зазначеному узвозу запропоновано перейменувати узвіз Івана Франка на узвіз Зарубинецький.

Вікентій Хвойка

Хво́йка Віке́нтій В'ячесла́вович 9 [21] лютого 1850 — 20 жовтня [2 листопада] 1914) — український археолог чеського походження. Досліджував пам'ятки бронзової доби, городища й кургани скіфів, зокрема Пастирське (1898) і Мотронинське городища на Черкащині. Відіграв велику роль у заснуванні в 1899 році Київського музею старожитностей та мистецтв — тепер це Національний музей історії України. Хвойка був першим хранителем його археологічного відділу.

Амет-Хан Султан

Амет-Ха́н Султа́н (крим. Amethan Sultan; 20 жовтня 1920, Алупка, Таврійська губернія1 лютого 1971, Московська область) — національний герой кримськотатарського народу. Радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни. 30 червня 1945 року за успішне проведення 603 бойових вильотів, збиті особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих в групових боях, удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу. З 1947 до 1971 року — льотчик-випробувач. Заслужений льотчик-випробувач СРСР, єдиний радянський льотчик, який випробував понад 50 типів літальних апаратів: ним випробувано в повітрі 107 одиниць техніки.

Павло́ Рома́нович Попо́вич (5 жовтня 1930УзинБілоцерківський районУСРР — 29 вересня 2009ГурзуфАР КримУкраїна) — український радянський льотчик-космонавт № 4, перший космонавт-українецьгенерал-майор авіації (1976), кандидат технічних наук (1977). Двічі Герой Радянського Союзу (18.8.1962 та 20.7.1974). Депутат Верховної Ради УРСР 6–11-го скликань.

Леоні́д Костянти́нович Каденю́к (28 січня 1951КлішківціЧернівецька областьУкраїнська РСРСРСР — 31 січня 2018[1]КиївУкраїна) — український льотчик-випробувач 1-го класу, політичний діячгенерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної Українинародний депутат України 4-го скликання (2002-2006), Народний Посол УкраїниГерой України (1997), кавалер ордена "За заслуги" III ступеня (2011)[2], кавалер ордена "За мужність" (1998)[2]. Почесний громадянин міста Чернівці[2]Генерал-майор Збройних Сил України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, радник та помічник Президента України з питань авіації і космонавтики. Почесний доктор Чернівецького Національного університету імені Ю. Федьковича[3]. Удостоєний медалі "За космічний політ" (1997).

Олекса Влизько

Оле́кса Фе́дорович Влизько́ ( 4 (17) лютого 1908, станція Боровенка Крестецького повіту Новгородської губернії — †14 грудня [за іншими даними — вночі проти 8 грудня] 1934, Київ) — український поет, прозаїк, футурист, представник розстріляного відродження.

Васи́ль Семе́нович Стус, псевдо Василь Петрик (6 січня 1938, село РахнівкаГайсинський районВінницька область Українська РСРСРСР — 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 (Перм-36), біля села КучиноПермський крайРРФСР, СРСР) — український поет-шістдесятникперекладачпубліцистпрозаїкмислительлітературознавецьлітературний критикправозахисникполітв'язень СРСР, дисидент, член Української Гельсінської групиборець за незалежність України у XX столітті. Один із найактивніших представників українського дисидентського руху. Учасник акції протесту в київському кінотеатрі «Україна» в 1965 році. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991, посмертно), Герой України (2005, посмертно). За переконання про необхідність збереження й розвитку української культури зазнав репресій з боку радянської диктатури, його творчість була заборонена та частково знищена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.

«Чорні запорожці» або «чорношличники»; повна назва — кінний дивізіон 2-го Запорізького полку (згодом 1-й полк Чорних запорожців) — військове формування кавалерії армії Української Народної Республіки, що існувало в 1918—1920 роках. Перша згадка про те, що чорні шлики та чорні черкески використала кінна сотня 2-го Запорозького полку, датовано 29 квітня 1918 р., коли у Полтаві було проведено парад на честь того, що місто взяли українські війська.

Ліви́цька-Холо́дна Ната́ля Андрі́ївна (15 червня 1902Гельмязів — 28 квітня 2005ТоронтоКанада) — українська письменниця, поетеса, перекладачка. Народилася 15 червня 1902 р. на хуторі Гельмязів Золотоніського району на Черкащині. Навчалася у Золотоніській та інших гімназіях України. Після національно-визвольних змагань 1917–1922 рр. опиняється в еміграції, зокрема, в Чехословаччині. Середню освіту здобула в Подєбрадах — закінчила матуральні курси 1923 р. Цього ж року вступає в празький Карлів університет.

Івась Коновченко– герой думи (літературний персонаж) Дума належить до дуже поширених народних творів. Перша публікація припадає на 1819 рік. Мотиви цієї думи широко використав М. В. Гоголь в повісті «Тарас Бульба». Записано її понад 50 разів майже по всій Україні. Зокрема, серед відомих варіантів — запис П. Я. Лукашевича 1832 р. від кобзаря Івана Стрічки біля м. Ромни, а також запис 1853 р. від кобзаря А. Шута в с. ОлександрівкаСосницького повіту, на Чернігівщині. В одному з них головний герой думи вказується як уродженець міста Черкас, а в іншому — міста Крилова. Можливою причиною такої плутанини виконавців було те, що обидва козацькі міста розташовувалися на правому березі Дніпра.

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                             Віктор ПАНЧЕНКО