ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

За основу

Номер:

795-9-рд

Дата реєстрації:

12.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 12:06:33

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    33
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 795-9-рд































































































Проект рішення
 №795-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про перейменування вулиць Менделєєва, Мечникова, Можайського, Некрасова та провулків Мічуріна, Можайського, Молоткова, Нахімова, Невського, Нестерова  у місті Черкаси
 

 
Відповідно до пункту 41 частини першої статті 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши пропозиції виконавчого комітету Черкаської міської ради від 30.11.2022 № 1079 «Про погодження проєктів рішень Черкаської міської ради про найменування та перейменування вулиць, провулків, узвозів, алей, скверів у м. Черкаси» та топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 14.06.2022), враховуючи звіт про проведення громадського обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



1.  Перейменувати вулиці та провулки у місті Черкаси згідно з додатком.

2.  Доручити:

2.1.  департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради із врахуванням затверджених вимог та рекомендацій організувати та забезпечити виготовлення, встановлення покажчиків з новою назвою;

2.2.  департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати та подати на розгляд виконавчого комітету проєкт рішення про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 18.02.2020 № 163 «Про перелік об’єктів топоніміки міста Черкаси»;

2.3.  управлінню інформаційної політики Черкаської міської ради офіційно оприлюднити це рішення в засобах масової інформації та на офіційному веб-порталі Черкаської міської ради (www.rada.cherkasy.gov.ua).

3.  Рекомендувати фізичним та юридичним особам, які мають у власності будинки та споруди, виготовити і встановити покажчики з новими назвами вулиць та провулків відповідно до вимог рішення виконавчого комітету від 24.01.2012 № 109 «Про затвердження вимог та рекомендацій до дизайну адресного господарства м. Черкаси».

4.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Віктор ПАНЧЕНКО) і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Олена АГАПОВА).

 

 
Міський голова                                                                      Анатолій БОНДАРЕНКО

 

Додаток

до рішення Черкаської міської ради

від_______________ № ___________

 

 
ПЕРЕЛІК

вулиць та провулків, які перейменуються у місті Черкаси

 

 

 


























































№ з/п Офіційна назва Нова назва
1 вулиця Менделєєва вулиця В’ячеслава Липинського
2 вулиця Мечникова вулиця Кароля Шимановського
3 вулиця Можайського вулиця Степана Бандери
4 вулиця Некрасова вулиця Михайла Брайчевського
5 провулок Мічуріна провулок Дмитра Бочкова
6 провулок Можайського провулок Княгині Ольги
7 провулок Молоткова провулок Юрія Липи
8 провулок Нахімова провулок Михайла Білинського
9 провулок Невського провулок Хмільник
10 провулок Нестерова провулок Яська Воронченка

 

Пояснювальна записка

до проекту рішення:

«Про перейменування вулиць Менделєєва, Мечникова, Можайського, Некрасова та провулків Мічуріна, Можайського, Молоткова, Нахімова, Невського, Нестерова у місті Черкаси»


Пропозиції щодо перейменування зазначених вулиць та провулків розглядалися на засіданнях топонімічної комісії при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протоколи засідання від 20.04.2022, від 17.02.2017, від 14.06.2022) та виносилися на громадські обговорення «Про найменування та перейменування об’єктів топоніміки міста Черкаси», що  відбувалися з 21.07.2022 по 23.09.2022, Черкаська міська рада

Під час громадського обговорення надходили наступні пропозиції :

вулиця Менделєєва на вулицю В’ячеслава Липинського (або Черкаська Просіка, або Святителя-хірурга Луки)

В'ячесла́в (Вацлав) Казими́рович Липи́нський 17.04. 1882, — 14.06.1931Перніц біля ВідняВінер-Нойштадт-ЛандНижня Австрія, Австрійська Республіка) — український політичний діячісторик, історіософ, соціологпубліцист, теоретик українського консерватизму. Один із організаторів Української демократично-хліборобської партії та «Українського союзу хліборобів-державників». За Гетьманату — посол України в Австрії.

Вулицю Мечникова на вулицю Кароля Шимановського

Ка́роль Мацей Шимано́вський ( 6.10.1882ТимошівкаТимошівська волость (Чигиринський повіт)Чигиринський повітКиївська губернія,  — польський композитор, піаніст, педагог, музичний діяч і публіцист.

Вулицю Можайського на вулиця Степана Бандери - активного діяча УВО та ОУН має законодавчо визначений статус Борець за незалежність України у XX сторіччі[3]. В 2010 посмертно нагороджений званням герой України. Вважається національним героєм України. У 2008 році був визнаний третім зі ста великих українців після Ярослава Мудрого та Миколи Амосова за підсумками голосів в опитуванні громадської думи "Великі Українці.

Вулицю Некрасова на вулицю Михайла Брайчевського

Брайчевський Михайло Юліанович (нар. 6 вересня 1924Київ — пом. 23 жовтня 2001Київ) — український історик та археолог. Лауреат премії ім. М. Грушевського, лауреат премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів, член Української вільної академії наук (США), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, голова Київського осередку Українського історичного товариства ім. М. Грушевського, заслужений діяч науки і техніки, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Провулок Мічуріна на провулок Дмитра Бочкова

Дмитро́ Пана́сович Бочко́в (1887, місто Остер Чернігівської губернії1982) — український бібліограф, краєзнавець.1908 року Дмитро Бочков закінчив Чернігівську духовну семінарію. Навчався в Московському археологічному інституті (1915). У 1909–1915 роках працював у Контрольній палаті міста Вільно (нині Вільнюс), у 1915–1916 роках — у публічній бібліотеці Рум'янцевського музею в Москві.

1917 року Бочков переїхав у Черкаси. 1918 року заснував Черкаський краєзнавчий музей, в якому працював 16 років. У 1934–1941 роках Бочков був коректором, завідувачем відділу рукописів і стародруків Державної історичної бібліотеки України в Києві. Під час Німецько-радянської війни, у 1941–1944 роках, працював коректором, відповідальним секретарем у редакціях районних газет Саратовської області. 1944 року повернувся до Києва і до виходу на пенсію працював на різних посадах в Міністерстві освіти Української РСР. Від 1906 року був членом Чернігівської губернської вченої архівної комісії.

Провулок Можайського на провулок Княгині Ольги

О́льга (давньоскан., хрещене ім'я — Олена; нар. прибл. між 880 та 920— 11 (24) липня 969) — княгиня київська, дружина руського князя Ігоря Рюриковича. Після смерті чоловіка (осінь 944) стала регентом при малолітньому сину Святославу і фактичною правителькою Русі у 944—964 роках[2].

Ліквідувала древлянське племінне княжіння, упорядкувала збирання данини, організувавши по всій країні князівські погости і осередки судочинства. У зовнішній політиці підтримувала дружні стосунки із Візантією, 946 або 957 року відвідала Константинополь, де уклала угоду з імператором Костянтином VII Багрянородним і прийняла християнство[3]. У 964 році передала владу синові. Похована за християнським звичаєм[4]. Канонізована Католицькою і Православною церквою як свята Ольга.

Провулок Молоткова на провулок Юрія Липи

Ю́рій Іва́нович Ли́па (5 травня 1900Одеса (або Старі СанжариПолтавська губернія) — 20 серпня 1944, с. ШутоваЯворівський районЛьвівська область) — український громадський діячписьменникпоетпубліцистлікар, автор української геополітичної концепції. Один з ідеологів українського націоналізму. Вважається одним з провідних українських філософів першої половини ХХ століття.

Відповідно до українського законодавства може бути зарахований до борців за незалежність України у ХХ сторіччі.[

Провулок Нахімова на провулок Михайла Білинського

 Миха́йло Іва́нович Біли́нський (також Білінський, 12.07. 1883Драбове-Барятинське — 17 .11.1921) — український військовий діяч, контр-адмірал УНР. Наприкінці 1917 р. — один з організаторів українського морського міністерства. Міністр морських справ УНР. Міністр внутрішніх справ УНР. Організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919—1921). Загинув у бою під час Другого зимового походу. Ім'я Адмірала Білинського присвоєно 36-й окремій бригаді морської піхоти Командування морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України

Провулок Хмільник.  У ХІХ ст. тут було урочище Хмільник (попередник Ботанічного саду ЧНУ)Назва запропонована з метою збереження в топоніміці міста Черкаси згадки про це урочище. Одним з основних принципів топонімічної політики міста Черкаси, має бути збереження і відновлення традиційного історичного середовища міста. При виборі нової назви пріоритет має віддаватися історичній назві, прийнятній у сучасних умовах. Тобто, вихідна позиція при проведенні топонімічної політики є не перейменування, а відновлення (повернення) старовинних назв та обов’язкове збереження тих, що уціліли або відновлені. При цьому особлива увага має бути приділена унікальним черкаським назвам, які є суто місцевими, не поширеними в інших містах. Також важливо відтворити у назвах сучасних об’єктів (вулиць) зниклі на нинішній час історичні назви (мікротопоніми), що стосувалися окремих історичних частин міста: кварталів, кутків, урочищ тощо.

провулок Нестерова на  провулок Яська Воронченка

Воронченко Яків (Яцько, 1609[1] — 1679) — український державний та військовий діяч доби Гетьманщиничеркаський (1648 — 52) і прилуцький (1652 — 571658полковник. Сподвижник гетьманів Петра Дорошенка і Остапа Гоголя.

    

 

Заступник директора департаменту –

начальник управління юридичного

забезпечення                                                                                          Віктор ПАНЧЕНКО