ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент соціальної політики


Доповідачі:



Департамент соціальної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

775-9-рд

Дата реєстрації:

02.12.2022

Проголосовано:

22.12.2022 10:52:21

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    35
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 775-9-рд
































































































              Проєкт рішення  
             № 775-9-рд  
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                   
Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гарантованого державою права членам добровольчих формувань територіальних громад на матеріальне, грошове та інші види забезпечення            
                 
 
Відповідно до ст. 25, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою дотримання гарантованого державою права членів добровольчих формувань територіальної громади, які задіяні для виконання бойових розпоряджень по обороні і охороні окремих об’єктів, на матеріальне, грошове та інші види забезпечення, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Направити звернення Черкаської міської ради Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гарантованого державою права членам добровольчих формувань територіальних громад на матеріальне, грошове та інші види забезпечення (додається).

 

 
Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 



 
 

КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

 

 

 

З В Е Р Н Е Н Н Я 

 

Черкаської міської ради

 

 

Ми, депутати міської ради, які представляють інтереси Черкаської міської територіальної громади, занепокоєні ситуацією щодо відсутності механізму фінансування діяльності добровольчих формувань територіальних громад, особливо в умовах запровадження воєнного стану.

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» добровольче формування територіальної громади - це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

Відповідно до статті 24 цього ж Закону на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Таким чином згідно зі статтею 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» членам добровольчих формувань територіальних громад державою гарантовано право на достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів. Однак, на сьогодні, механізм реалізації цього права відсутній та кошти для виплати грошового забезпечення членам добровольчих формувань територіальних громад з державного бюджету не виділяються.

Зі свого боку, в межах можливостей бюджету Черкаської міської територіальної громади, міська влада підтримує членів добровольчих формувань Черкаської територіальної громади. Так, комплексною програмою соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м. Черкаси на 2022-2024 роки передбачено виплату за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади одноразової грошової допомоги у розмірі 15,0 тис. грн. членам добровольчих формувань Черкаської територіальної громади. Крім того, враховуючи звернення командира окремої бригади територіальної оборони Черкаської області в рамках цієї ж програми передбачено надання під час воєнного стану одноразової грошової допомоги в розмірі 30,0 тис. грн. членам добровольчих формувань Черкаської територіальної громади, які задіяні для виконання бойових розпоряджень по обороні і охороні окремих об’єктів.

         На підставі вищевикладеного, Черкаська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути питання розроблення дієвого механізму фінансування діяльності добровольчих формувань територіальних громад в період запровадження воєнного стану та виділення відповідних коштів з державного бюджету на його реалізацію для забезпечення гарантованого державою права членів добровольчих формувань територіальних громад, які задіяні для виконання бойових розпоряджень по обороні і охороні окремих об’єктів, на матеріальне, грошове та інші види забезпечення.

 

 

Від імені Черкаської міської ради

 

 










Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 

 

 
Пояснювальна записка

до проєкту рішення Черкаської міської ради «Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гарантованого державою права членам добровольчих формувань територіальних громад на матеріальне, грошове та інші види забезпечення»

 

 

Проєкт рішення підготовлений на виконання пункту 2 рішення Черкаської міської ради від 08.11.2022 № 31-16 «Про розгляд електронної петиції «Щомісячна виплата добровольцям!».

Проєктом рішення передбачається направити звернення Черкаської міської ради Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гарантованого державою права членам добровольчих формувань територіальних громад на матеріальне, грошове та інші види забезпечення (додається).

 

 










Директор департаменту       Євгеній ДАНЧЕНКО