ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

2472-9-з

Дата реєстрації:

22.02.2022

Проголосовано:

18.08.2022 14:44:22

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    2
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    11
  • Не голосували
    14
  • Відсутні
    16

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2472-9-з



















































































































Проєкт рішення
№ 2472-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову КП «БЛАГОУСТРІЙ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81 (сквер) вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, рішення Черкаської міської ради від 26.12.2019 № 2-5576 «Про створення об’єктів благоустрою у м.Черкаси», рішення  від 20.01.2022 № 17-3 «Про визначення балансоутримувача для скверу «Придніпровський», відповідно до якого скверу «Придніпровський» по вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81 перебуває в господарському віданні КП «БЛАГОУСТРІЙ», беручи до уваги витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 11.02.2022 № 6227 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування, а саме, пов’язані із розташуванням земельної ділянки в прибережній захисній смузі, водоохоронній зоні та обмежень пов’язаних із реалізацією містобудівної документації (містобудівні потреби частково відповідають діючій мостобудівній документації міста Черкаси), пункт 4 додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси», відповідно до статей 12, 58, 59, 60, 92, 123, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Відмовити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код ЄДРПОУ – 36701792) у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1,4000 га у постійне користування по вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81 під сквер.

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 

 

 

 

 















Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

«Про відмову КП «БЛАГОУСТРІЙ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81 (сквер) вільна земельна ділянка)»

 

Підстава: заява від 02.02.2022 № 01-06/6227.

Граничний термін прийняття рішення: 02.03.2022.

 

Відповідно до витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 11.02.2022 № 6227 управління повідомляє, що на земельну ділянку площею 1,4000  га вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81, наявні містобудівні обмеження щодо землекористування, пов’язані із:

- реалізацією містобудівної документації (передбачена територія громадськи закладів (орієнтовно 34%), територія водних поверхонь (орієнтовно 30%);

- розташуванням в межах водоохоронної зони;

- розташуванням в межах прибережно захисної смуги.

Згідно зі статтею 123 Земельного кодексу підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку..

Окрім того, пунктом 4. додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси» визначено, що надання у користування, в оренду, приватизація земельних ділянок у межах міста Черкаси здійснюється у відповідності до генерального плану міста, плану зонування, детальних планів територій та з дотриманням державних стандартів і норм, рішень Черкаської міської ради та виконавчого комітету Черкаської міської ради.

Також, оскільки земельна ділянка потрапляє в межі прибережної захисної смуги то відповідно до статті 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок належать до земель водного фонду.

Згідно зі статтею 59 цього ж кодексу державним водогосподарським організаціям за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування землі водного фонду для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами тощо.

Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.

Відповідно до статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Розмір та межі прибережної захисної смуги в межах населених пунктів встановлюються за проектами землеустрою з урахуванням містобудівної документації.

Враховуючи вищезазначене, земельна ділянки, яка потрапить в межі прибережної захисної смуги може надаватися в користування лише на умовах оренди, у відповідності до вимог чинного законодавства з врахуванням статті 134 Земельного кодексу.

Тому, даним проєктом рішення передбачено відмовити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1,4000 га у постійне користування по вул. Героїв Дніпра навпроти будинку № 81 під сквер.

 
Начальник управління

земельних ресурсів,

землеустрою

та інспектування
Руслан ДОНЕЦЬ