ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

2648-9-з

Дата реєстрації:

28.07.2022

Проголосовано:

18.08.2022 11:15:35

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    35
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2648-9-з

 

 






























 

 
Проєкт рішення
         2648-9-з
       ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА























































Про скасування рішення Черкаської міської ради від 02.09.2021 № 9-80 «Про анулювання результату повторних земельних торгів (аукціону) з продажу права оренди земельної ділянки комунальної власності територіальної громади міста Черкаси по вул. Одеській, 23
 

Розглянувши службову записку департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради від 08.09.2021 № 19490-01-25, лист департаменту архітектури та містобудування від 02.06.2022 № 7371-01-25, резолюцію заступника директора департаменту-начальника управління юридичного забезпечення департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Панченка В.В. від 04.07.2022 року на запиті Черкаської окружної прокуратури (вх. № 9124-01-11 від 30.06.2022), враховуючи позицію Великої Палати Верховного Суду від 15.01.2020 у справі № 322/1178/17, відповідно до ст. 12, 134-139 Земельного Кодексу України, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:



  1. Скасувати рішення Черкаської міської ради від 02.09.2021 № 9-80 «Про анулювання результату повторних земельних торгів (аукціону) з продажу права оренди земельної ділянки комунальної власності територіальної громади міста Черкаси по вул. Одеській, 23».

  2.  Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).


 

 

Міський голова
А.В. Бондаренко

 

 

 

 

 
  Пояснювальна записка








до проекту рішення

 

«Про скасування рішення Черкаської міської ради від 02.09.2021 № 9-80 «Про анулювання результату повторних земельних торгів (аукціону) з продажу права оренди земельної ділянки комунальної власності територіальної громади міста Черкаси по вул. Одеській, 23»



 

20.07.2021 були проведені земельні торги у формі аукціону земельної ділянки площею 1,0999 га по вул. Одеській, 23.

Відповідно до протоколу земельних торгів №1 від 20.07.2021 переможцем земельних торгів є ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащани».

В цей же день між Черкаською міською радою та ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащани» було підписано договір оренди землі.

Згідно п.31 ст. 137 Земельного кодексу України, протоколу земельних торгів №1 від 20.07.2021 та п.9 договору оренди землі від 20.07.2021 – плата за право користування земельною ділянкою, право оренди на яку набуто на торгах підлягає сплаті переможцем не пізніше трьох банківських днів з дня укладення договору оренди земельної ділянки на банківські реквізити Черкаської міської ради.

Згідно з п. 9 Договору оренди землі остаточна сума сплати, яка вноситься переможцем торгів становить 362 627,90 грн. та вказана сума коштів надійшла на рахунки міського бюджету 27.07.2021.

Договір набирає чинності з моменту його укладення (частина друга статті 631 ЦК України).

Згідно зі статтею 640 ЦК України, якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

У відповідності до статті 17 Закону України «Про оренду землі», об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Правочин, який підлягає державній реєстрації є вчиненим з моменту його державної реєстрації (частина перша статті 210 ЦК України).

Зокрема, право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права (згідно із частиною першою статті 125 ЗК України).

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства (частина перша статті 14 ЦК України).»

Пунктом 2 частини першої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що державній реєстрації прав підлягають речові права на нерухоме майно, похідні від права власності, зокрема право оренди земельної ділянки. Відповідно до частини четвертої статті 334 ЦК України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону. Отже, орендар набуває речове право оренди земельної ділянки з моменту державної реєстрації такого права.

Метою укладення будь-якого цивільного правочину є отримання певних правових наслідків через реалізацію сторонами своїх суб`єктивних прав та обов`язків. Правочин, укладений без наміру створення правових наслідків, які ним обумовлені, є фіктивним.

Разом з тим, реалізувати свої суб`єктивні права та обов`язки сторони договору оренди земельної ділянки можуть лише після державної реєстрації такого договору.

Отже, для визначення початку перебігу та закінчення строку дії саме цього договору має значення не момент його підписання чи вказівки на початок його дії, а момент вчинення реєстраційних дій, тобто внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень як єдиної державної інформаційної системи, яка містить відомості про речові права на нерухоме майно, їх обтяження, суб`єктів речових прав, технічні характеристики об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд тощо), кадастровий план земельної ділянки, а також відомості про правочини, вчинені щодо таких об`єктів нерухомого майна, з якими закон пов`язує набрання чинності договору, а саме можливість реалізації сторонами своїх суб`єктивних прав та обов`язків.

Така судова практика є усталеною, підтверджена Верховним Судом в особі Касаційного цивільного суду, Касаційного господарського суду, так і Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 15.01.2020 року у справі №322/1178/17.

Важливими для вирішення спорів з цього приводу є положення самих договорів оренди землі, а не лише законодавство. Поширеним у договорах оренди землі є пункт на кшталт: «договір набирає чинності після підписання його сторонами (нотаріального посвідчення) та його державній реєстрації». Інший стандартний пункт: «строк дії договору 10 років (наприклад)».

В такому випадку момент укладення договору, а відтак і початок перебігу строку його дії сторони визначили та пов`язали з моментом державної реєстрації договору.

Можна зробити висновок, що сторони в договорі оренди землі мають право зазначити про момент початку перебігу та припинення дії вказаного договору, оскільки такі права прямо передбачені принципами та закріплені загальними нормами цивільного законодавства. Разом з тим, якщо сторони не вказали про час (термін, календарну дату, подію) початку перебігу та закінчення строку договору, діють загальні правила, передбачені Законом України «Про оренду землі» та Земельним кодексом України, які прямо встановлюють, що право оренди земельної ділянки виникає після державної реєстрації такого права.

Отже, з вищевказаної правової позиції Верховного Суду вбачається, що судом було зроблено, який зводиться до того, що договір оренди землі є укладеним з моменту його державної реєстрації, аналогічні положення зазначені й в п. 40 Договору оренди землі, а тому договір оренди землі набрав чинності та почав свою дію з моменту державної реєстрації речового права (права оренди) на земельну ділянку 27.07.2021.

Враховуючи, що згідно з інформації з державного реєстру речових прав №268172284 від 29.07.2021 право оренди ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащини» зареєстровано 27.07.2021, а також, що платіж в розмірі 362 627,90 грн. (згідно умов договору) теж надійшов 27.07.2021, а тому відсутні підстави вважати, що платіж був здійснений з порушенням умов договору оренди землі.

Анулювання земельних торгів, результати яких були підставою для укладення договору оренди, не заперечує самого факту виникнення певних прав та обов’язків після результатів торгів, що були анулюванні.

Таким чином, враховуючи факт своєчасного розрахунку ТОВ «Товарно-земельна біржа Черкащини» за право користування земельною ділянкою, з урахуванням позиції Великої Палати Верховного Суду відповідно до постанови від 15.01.2020 року у справі №322/1178/17, відсутності завданих збитків міському бюджету, даним проєктом рішення передбачено скасувати рішення Черкаської міської ради від 02.09.2021 № 9-80.











 

Начальник управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування

 
 

       Руслан ДОНЕЦЬ