ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент освіти та гуманітарної політики


Доповідачі:



Департамент освіти та гуманітарної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

657-9-рд

Дата реєстрації:

15.07.2022

Проголосовано:

18.08.2022 11:08:33

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    34
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 657-9-рд


































































































































































              Проект рішення
            №  657-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження в новій  редакції статутів комунальних мистецьких шкіл м. Черкаси          
               
                 
З метою приведення статутів мистецьких шкіл міста Черкаси у відповідність до Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 №2145-VIII (зі змінами і доповненнями), Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 №1841-III (зі змінами і доповненнями), Положення про мистецьку школу,    затвердженого наказом Міністерства культури від 09.08.2018  № 686, керуючись ч.1 ст.13 Закону України «Про позашкільну освіту», ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити в новій редакції статути:

1.1. Черкаської дитячої музичної школи №1 ім. М.В. Лисенка, згідно з додатком 1;

1.2. Черкаської дитячої музичної школи №2, згідно з додатком 2;

1.3. Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута, згідно з додатком 3.

1.4. Черкаської дитячої школи мистецтв, згідно з додатком 4.

2. Визнати таким, що втратило чинність рішення Черкаської міської ради від 16.12.2016  №2-1503 «Про затвердження в новій редакції статутів шкіл естетичного виховання».

3. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Богдана  Бєлова та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Катерина Холупняк).
                 
                 
Міський голова     Анатолій БОНДАРЕНКО
           
 

 
Пояснювальна записка

до проекту рішення:

 

Про затвердження в новій  редакції статутів комунальних

мистецьких шкіл м. Черкаси

 

Законом України «Про освіту» від 05.09.2017 №2145-VIII (зі змінами і доповненнями) внесено ряд змін та доповнень до законодавства України, що регулює діяльність позашкільної освіти, зокрема і до Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 №1841-III (зі змінами і доповненнями).

Наказом Міністерства культури України від  09.08.2018  № 686 затверджено «Положення про мистецьку школу» (далі – Положення), яким визначено порядок організації діяльності мистецьких шкіл сфери культури, що є закладами спеціалізованої мистецької освіти, які надають початкову мистецьку освіту.

 Зокрема, відповідно до п.2 Положення визначено, що мистецька школа є закладом позашкільної освіти сфери культури і здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», «Про культуру», інших законів України.

Вказаними нормативно-правовими актами запроваджено наступні зміни:

- назву «школи естетичного виховання» замінено на «мистецькі школи»;

-  впроваджено поняття «академічна доброчесність» (сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень);

- впроваджено інституційний аудит та громадська акредитація замість атестації закладу;

- поряд з атестацією педагогічних працівників передбачено їх сертифікацію;

- передбачено, що  заклад може організовувати освітній процес за Типовими освітніми програмами, за власними освітніми програмами з урахуванням Типових освітніх програм та за власними освітніми програмами без урахування Типових освітніх програм елементарного, середнього (базового) та/або поглибленого підрівнів початкової мистецької освіти та за загальним мистецьким та/або початковим професійним спрямуванням;

- передбачено інклюзивне навчання та надання додаткових платних освітніх послуг;

- розширено вікові обмеження, щодо зарахування до мистецьких шкіл (починаючи від 3 років згідно освітньої програми мистецької школи).

У зв’язку з тим, що закладам  надано і інші розширені права автономії, частиною 3 статті 2 ЗУ «Про освіту» передбачено, що суб’єкт освітньої діяльності має право самостійно приймати рішення з будь-яких питань у межах своєї автономії, визначеної цим Законом, спеціальними законами та/або     установчими документами, зокрема з питань, не врегульованих законодавством.

 

Відповідно до пункту 5 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», засновникам закладів освіти рекомендовано привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом. Таким чином, виникла необхідність викладення у новій редакції статутів мистецьких шкіл міста.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ч.1 ст.13 Закону України «Про позашкільну освіту», ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», прошу прийняти рішення «Про затвердження в новій редакції        статутів комунальних мистецьких шкіл м. Черкаси».

 

Директор  департаменту освіти та гуманітарної політики
         

 

 

Богдан БЄЛОВ
           



 

ДОДАТКИ

1 657-9-рд 15.07.22 додаток 3.pdf Переглянути
2 657-9-рд 15.07.22 додаток 4.pdf Переглянути
3 657-9-рд 15.07.22 додаток 2.pdf Переглянути
4 657-9-рд 15.07.22 додаток 1.pdf Переглянути