ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



Департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVI

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

578-9-рд

Дата реєстрації:

17.06.2022

Проголосовано:

23.06.2022 11:42:22

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    11

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 578-9-рд



















































































































              Проект рішення
            № 578-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про розроблення містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси» та затвердження аналітичного звіту за результатами містобудівного моніторингу реалізації містобудівної документації          
               
                 


З метою обґрунтування планування та забудови території для містобудівних потреб, відповідно до ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 16, 17, 18 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», керуючись ч. 34 Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 № 926, рішення Черкаської міської ради від 25.11.2021 № 14-15, Черкаська міська рада


ВИРІШИЛА:

 

1. Розробити суб’єктом господарювання, що має відповідний кваліфікаційний сертифікат містобудівну документацію «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси», а саме:

1.1 Оновити картографо-геодезичну основу міста Черкаси масштабу 1:2000;

1.2 Внести зміни до генерального плану;

1.3 Розробити та затвердити науково-проєктну роботу історико-архітектурного опорного плану міста Черкаси в межах всього населеного пункту з визначенням меж та режимів використання в історичних ареалах;

1.4 Внести зміни до плану зонування території у відповідності до внесених змін у генеральному плані.

1.5 Оновити схему «Інженерно-технічні заходи цивільного захисту (цивільної оборони)» на мирний час.

1.6 Розробити та затвердити звіт про стратегічну екологічну оцінку (розділ «Охорона навколишнього природного середовища»), в порядку визначеним Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

2. Визначити департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради замовником розроблення містобудівної документації.

3. Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради забезпечити:

3.1 Фінансування на розроблення містобудівної документації та проведення її експертизи.

3.2 Укладання договору з суб’єктом господарювання, який має у своєму складі архітектора, що має кваліфікаційний сертифікат на розробку містобудівної документації.

3.3 Врахування рекомендацій архітектурно-містобудівної ради при формуванні завдання на розроблення проєкту містобудівної документації.

3.4 Проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів у проєкті містобудівної документації в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні».

3.5 Замовити державну архітектурно-будівельну експертизу містобудівної документації в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 548 «Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації».

4. Затвердити аналітичний звіт за результатами містобудівного моніторингу реалізації містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)».

5. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А. О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О. М.).

                 
                 
Міський голова       Анатолій Бондаренко




Пояснювальна записка

до проєкту рішення

 

«Про розроблення містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси» та затвердження аналітичного звіту за результатами містобудівного моніторингу реалізації містобудівної документації»

 

Від 24.07.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» Містобудівна документація на місцевому рівні, затверджена до набрання чинності цим Законом, зберігає чинність. З 1 січня 2025 року внесення змін до такої документації допускається за умови приведення її у відповідність із вимогами цього Закону.

Враховуючи прийняту стратегію розвитку міста Черкаси, змінах до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Постанову КМУ від 01.09.2021 № 926 «Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації», відсутність затвердженого в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану, для приведення містобудівної документації у відповідність до законодавства, департамент пропонує замовити на 2022 рік розроблення містобудівної документації — Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси.

Обов’язковою складовою генерального плану населеного пункту є план зонування території цього населеного пункту. Згідно з оновленим законодавством плани зонування території втратили статус окремої містобудівної документації і розробляються у складі генерального плану населеного пункту з метою визначення умов та обмежень використання території у межах визначених функціональних зон.

Для населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України, в якому наявні Черкаси, у межах визначених історичних ареалів у складі генерального плану населеного пункту визначаються режими регулювання забудови та розробляється історико-архітектурний опорний план, в якому зазначається інформація про об’єкти культурної спадщини та зони їх охорони.

Тому, у складі проєкту містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси» передбачається розроблення:



  • Внесення змін до Плану зонування території міста Черкаси;

  • Історико-архітектурний опорний план міста Черкаси;

  • Звіт про стратегічну екологічну оцінку в порядку, встановленому Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку»;

  • Схема «Інженерно-технічні заходи цивільного захисту (цивільної оборони)» на мирний час. Підставою для оновлення є застарілі вимоги ДБН Б.1.1-5:2007, які не відображають сучасні принципи та підходи до формування містобудівної документації, а також невідповідність Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».



Згідно ст. 16 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» оновлення містобудівної документації передбачає актуалізацію картографо-геодезичної основи. Черкаси мають застарілу картографо-геодезичну основу масштабу 1:2000, тому для розроблення містобудівної документації необхідне оновлення картографічних матеріалів.

Відповідно до Постанови КМУ від 25.05.2011 № 548 «Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації» проекти генеральних планів міст підлягають експертизі містобудівної документації. Експертиза проводиться за рахунок коштів замовника.

Таким чином фінансування необхідне на:





















Актуалізація картографо-геодезичної основи 3 669,550 грн
Розроблення проектів містобудівної документації 4 715,700 грн
Проведення експертизи містобудівної документації 200 000 грн
Разом з бюджету розвитку → 8 585 250 грн


Орієнтовні строки виконання розроблення проєкту містобудівної не менше півтора року.

Згідно частини 34 Постанови КМУ від 01.09.2021 № 926 «Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації» − рішення про розроблення містобудівної документації на місцевому рівні щодо території територіальної громади, а також оновлення і внесення змін до неї приймає відповідна міська рада.

 

 







Директор департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Артур САВІН

 

 



ДОДАТКИ

1 578-9-рд 30.03.22 додаток (Аналітичний звіт за результатами містобудівного моніторингу).pdf Переглянути