ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент фінансової політики


Доповідачі:



Департамент фінансової політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVI

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

627-9-рд

Дата реєстрації:

13.06.2022

Проголосовано:

23.06.2022 10:23:11

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 627-9-рд

















































































































              Проєкт рішення
            № 627-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 27.06.2019№2-4692 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території міста Черкаси»          
               
                 

Відповідно до пункту 12.3 статті 12, статті 266 Податкового кодексу України, керуючись пунктом 24 частини першої статті 26, статтею 69 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи службову записку  департаменту охорони здоров’я та медичних послуг ЧМР від 08.06.2022  Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


1. Внести зміни до додатку 2 «Пільг для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»:


Абзац «Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини, податок за такі об’єкти нежитлової нерухомості сплачується на загальних підставах» викласти в наступній редакції:

«Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини, податок за такі об’єкти нежитлової нерухомості  сплачується на загальних підставах в частині площ, переданих в оренду.

Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини комунальним некомерційним підприємствам, які належать до сфери охорони здоров’я, пільга застосовується також до площ, переданих в оренду таким підприємствам».

2. Це рішення набирає чинності з 01.01.2023.

3. Опублікувати це рішення в засобах масової інформації.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Анатолія БОНДАРЕНКО та постійну комісію міської ради з питань                                                                    бюджету та економічного розвитку (Георгій ГЛАДКИЙ).

                 
                 
Міський голова   Анатолій БОНДАРЕНКО



 

Пояснююча записка

до проекту рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Чер-каської міської ради від 27.06.2019№2-4692 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території міста Черкаси»


Проект рішення підготовлений відповідно до службової записки  департаменту охорони здоров»я та медичних послуг ЧМР від 08.06.2022 №539/14-05-01.    

 Відповідно до  додатку 2 рішення Черкаської міської ради від 27.06.2019 №2-4692 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території міста Черкаси» об’єктам нежитлової нерухомості комунальних некомерційних підприємств, які належать до сфери охорони здоров’я, встановлено розмір пільги 100%.

В той же час Додаток 2 до рішення №2-4692 містить наступну норму: якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини, податок на такі об’єкти сплачується на загальних підставах.

З метою раціоналізації медичного простору міста та наближення медичних послуг до пацієнта комунальні некомерційні підприємства охорони здоров’я часто орендують приміщення інших комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я. Наприклад, КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка» орендує приміщення в 5-ти центрах первинної медико-санітарної допомоги, КНП «П’ятий Черкаський міський ЦПМСД» орендує приміщення в КНП «Черкаська міська дитяча лікарня», тощо. В чинній редакції додатку 2 до рішення №2-4692 у такому разі податок на такі об’єкти сплачується на загальних підставах, що призводить до значних фінансових втрат закладів охорони здоров’я.Так, сума податку на майно, яке КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка» орендує в центрах ПМСД, за 2020 рік становить 397,0 тис. грн, за 2021 рік - 328,3 тис. грн. Навіть при застосуванні механізму відшкодування суми податку орендодавцю (балансоутримувачу) орендарем, податковий тягар перекладається з одного закладу охорони здоров’я на інший заклад охорони здоров’я.

Відповідно до пп 12.3.8 п.12.3 ст.12 Податкового кодексу України на період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Відповідно до п.10 частини І Закону України від 12.05.2022 № 2259-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» у період дії воєнного стану на акти органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій та військових адміністрацій, а також їх посадових осіб не поширюються вимоги пункту 3 частини першої (у частині оприлюднення проектів актів), частини четвертої статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації", Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання"


                     Порівняльна таблиця запропонованих змін до рішення:













Діюче рішення Проект змін
Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини, податок за такі об’єкти нежитлової нерухомості  сплачується на загальних підставах» Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини, податок за такі об’єкти нежитлової нерухомості  сплачується на загальних підставах в частині площ, переданих в оренду. Якщо платники податку, які користують-ся пільгами з цього податку, надають в оренду об’єкти нежитлової нерухомості або їх частини комунальним некомерційним підприємствам, які належать до сфери охорони здоров’я, пільга застосовується також до площ, переданих в оренду таким підприємствам.

Заступник директора департаменту                                              Роман ЖОВНІР