ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Департамент архітектури та містобудування


Доповідачі:



Департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

552-9-рд

Дата реєстрації:

24.01.2022

Проголосовано:

03.02.2022 11:34:38

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    16
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 552-9-рд





















































































































 

 
Проект рішення
№ 552-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції   від   29.04.2020 № ЧЕ/1088-еп щодо заборони знищення архітектурної  пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки

Розглянувши електронну петицію від 29.04.2020 № Че/1088-еп (вх. № 4517-2 від 04.05.2020) щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» від 02.07.2015 № 577-VIII, ст. ст. 60, 63 Статуту територіаль-ної громади міста Черкаси, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 12.12.2017 № 2-2824, враховуючи отриману інформацію на виконання протокольного доручення першого пленарного засідання четвертої сесії Черкаської міської ради ІХ скликання від 25.02.2021 № ПД-9-88 від державного архіву у Черкаській області, управління культури та охорони культурної  спадщини Черкаської обласної державної адміністрації, головного архітектора управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації та комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Черкаської обласної ради, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Електронну петицію від 29.04.2020 № ЧЕ/1088-еп щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки підтримати частково.

2. Департаменту архітектури та містобудування повідомити власника будівлі по вул. Байди Вишневецького, 2 ПП «Надія» про включення її до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 26.03.2021 № 228.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А.О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Агапова О. М.).

Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО



 

Пояснювальна записка

до проекту рішення

 Про розгляд електронної петиції від 29.04.2020 № ЧЕ/1088-еп щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки».

 

На виконання протокольного доручення першого пленарного засідання четвертої сесії Черкаської міської ради ІХ скликання від 25.02.2021 № ПД-9-88 про розгляд електронної петиції від 29.04.2020 № ЧЕ/1088-еп щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки по вул. Байди Вишневецького, 2 (петицію підтримано частково) надіслано запити в державний архів у Черкаській області, управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації та головному архітектору управління обласної державної адміністрації містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації для отримання наступної інформації:

- чи був будинок № 2 по вул. Байди Вишневецького в м. Черкаси будинком оберполіцмейстера Черкас, в якому перебував Т. Г. Шевченко під час арешту в Черкасах;

- чи цей будинок був побудований у 1905 році;

- чи це житловий будинок пристава Табачнікова, побудований у кінці 19-го сторіччя.

                        Запит для отримання вищевказаної інформації надіслано також до комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Черкаської обласної ради.

 

За результатами отриманої відповіді від вищевказаних установ повідомляємо наступне.

1. У довідковому апараті держархіву області відомості про будинок № 2 по вул. Байди Вишневецького в м. Черкаси не виявлені.

2. За інформацією департаменту будівництва Черкаської обласної державної адміністрації будинок по вул. Байди Вишневецького в м. Черкаси побудований в кінці 19-го століття. Він взятий на облік як нововиявлена пам’ятка архітектури місцевого значення, занесений до реєстру державного реєстру національного культурного надбання Черкаської області, що складений в 1993 році управлінням охорони історичного середовища та реставрації пам’яток інституту «Укрпроектреставрація» (№ 2 за реєстром).

Земельна ділянка, на якій розташований будинок, відноситься до заповідної території «Черкаські берегові схили» згідно з рішенням виконкому Черкаської обласної ради від 29.03.1991 № 64.

3. За інформацією управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації будівля за вищевказаною адресою належить до пам’яток архітектури та включена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 26.03.2021 № 228. Історична довідка на зазначену пам’ятку додається.

4. Отримана інформація також від комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Черкаської обласної ради, а саме:

«Ошатний особняк на вул. Байди Вишневецького, 2 (колишня вул. Суво-рівська, 6) ― оригінальна споруда міщанської забудови міста кін. ХІХ ст. Зведена невідомим архітектором у 1907 році. Фасад будівлі скромно декорований орнаментикою з тесаної цегли, має чітке об’ємно-планувальне рішення. Будинок не відзначається унікальною архітектурною пишномовністю, але в забудові відчувається модерн з характерним вільним плануванням, оригінальністю форм і прийомів оздоблення.

Особняк належав черкаському адвокату Вацлаву Вікторовичу Кринському, який на початку 1910-х рр. здійснював тут прийом громадян.

Згодом частину будинку орендувала філія Київського Земельного банку. Коли все пішло шкереберть, в особняку по черзі товклися борці за владу, кожен свою. Як вляглося, переможці організували там дитячий заклад. За німців у будинку була окупаційна контора, потім довго господарська частина органів безпеки (тоді стайні стали гаражами, а окреме помешкання челяді ‒ підсобним приміщенням). Ще пізніше сюди переїхало конструкторське бюро. До березня 2020 року в ньому містилися приватні фірми.»

 

                Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24.09.2019 № 182246457 будівля по вул. Байди Вишневецького, 2 належить приватному підприємству «Надія» (договір купівлі-продажу нежитлових будівель № 7801 від 24.09.2019 (адміністративна будівля (літ. А-1, а) загальною площею 275 кв.м, гараж (бокси № 3, 4, 5) (літ. В-1) загальною площею 71,1 кв.м). Нагадаємо, що включена вона до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства та інформації політики України від 26.06.2021.

ПП «Надія» замовило технічне обстеження власної адміністративної будівлі (літ. А-1, а), розташованої на земельній ділянці по вул. Байди Вишневецького, 2, для визначення та оцінки технічного стану конструкцій будівлі з урахуванням положень «Порядку проведення обстежень прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва», затвердженого наказом Кабінету Міністрів України від 12.04.2017, ст. 392 Закону  України  «Про регулювання містобудівної діяльності».

         Висновок за результатами технічного обстеження «Нежитлової будівлі по вул. Байди Вишневецького, 2 м. Черкаси Черкаської області» сертифікованого будівельного експерта О. П. Різника:

         «Враховуючи загальний стан основних несучих та огороджувальних конструкцій, який характеризується як не придатний до нормальної експлуатації, та термін експлуатації, що становить понад 100 років, також враховуючи вимоги до терміну експлуатації житлових та громадських будівель приведений у таблиці 2 пункту 5.3 ДБН В.1.2-14:2018 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд» нежитлова будівля за адресою вул. Байди Вишневецького, 2 м. Черкаси Черкаської області рекомендується до знесення (демонтажу) з дотриманням вимог ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва».

Також відповідно до висновку про проведення науково-рятувальних археологічних досліджень на земельній ділянці по вул. Байди Вишневецького, 2, наданого Інститутом археології Національної академії наук України від 17.09.2020 № 125/01-15-526 щодо можливості відведення земельної ділянки зазначено, що у зв’язку розташуванням земельної ділянки в межах археологічних пам’яток ― всі земляні роботи поза межами дослідженої частини земельної ділянки повинні проводитися під наглядом археології та в разі виявлення археологічної знахідки, виконавець робіт зобов’язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини.

 

Враховуючи вищевикладені норми, електронну петицію від 29.04.2020 № ЧЕ/1088-еп щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки та заборони будівництва багатоповерхівки підтримати частково.

 

 

Директор департаменту                                                                           Артур САВІН