ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент освіти та гуманітарної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

484-9-рд

Дата реєстрації:

24.11.2021

Проголосовано:

25.11.2021 13:26:20

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    9
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 484-9-рд



















































































































              Проєкт рішення
            484-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів»          
               
                 

На підставі пункту 5 частини 1 статті 26, пункту 6 частини 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

          1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів»:

         Пункт 5.8.  викласти у такій редакції:

«Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради чисельністю 40 штатних одиниць у складі:

         5.8.1.Управління освіти:

         а) відділ розвитку закладів загальної середньої освіти;

         б) відділ дошкільної та позашкільної освіти:

         5.8.2. Управління  культури:

         а) відділ культурно-масової роботи;

         б) відділ культурно-мистецьких закладів.

        5.8.3.Управління гуманітарної політики:

        а) відділ молоді та національно-патріотичного виховання;

        б) відділ фізичної культури та спорту;

        в) відділ іміджевих проєктів.

        5.8.4.Управління економічно-господарської діяльності.

        5.8.5. Відділ організаційно-кадрової та юридичної роботи.

        5.8.6. Сектор з питань охорони праці.

2. Пункт 6 рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 №3-1682  викласти в такій редакції: « 6. Затвердити структуру виконавчих органів Черкаської міської ради, штат керівництва міської ради та її виконавчого комітету, загальну чисельність керівництва та виконавчих органів ради» (додається).

3. Затвердити Положення про департамент освіти та гуманітарної політики  Черкаської міської ради у новій редакції(додається).

4. Міському голові Бондаренку А.В.:

4.1. Затвердити штатний розпис департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

4.2. Здійснювати інші заходи, пов’язані з прийняттям цього рішення, відповідно до чинного законодавства України.

5.Визнати таким, що втратив чинність, пункт 1 рішення та підпункт 4.2 пункту 4 Черкаської міської ради від 27.01.2020 № 2-5677.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову  Бондаренка А. В.

 
                 
                 
Міський голова               Анатолій БОНДАРЕНКО







 













Пояснювальна записка

до проекту рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів»


У зв’язку зі збільшенням обсягу роботи  відповідно до вимог сьогодення, на виконання норм законодавства в галузях повної загальної середньої освіти, позашкільної освіти, культури , спорту, щодо відкритих даних, про доступ до публічної інформації, охорони праці, про місцеве самоврядування в Україні,створення умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина через систему багатопрофільної, різнорівневої дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та позашкільної освіти, забезпечення доступності, безоплатності та обов’язковості освіти для всіх здобувачів освіти, формування якісного інформаційно-освітнього простору для задоволення потреб та інтересів громади міста Черкаси.

         У зв’язку з розширенням повноважень департаменту відповідно до останніх змін у законодавстві галузей освіти, культури та спорту, для забезпечення належного та своєчасного контролю окремих питань  потребує реорганізація управлінь, відділів та секторів.

         З прийняттям Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-IX (із змінами) буде відбуватися реформа середньої освіти, яка передбачає трансформацію мережі освітніх закладів загальної середньої освіти: початкових шкіл, гімназій, ліцеїв.

Управління освіти у складі: відділ розвитку закладів загальної середньої освіти та відділ дошкільної та позашкільної освіти. Відділ забезпечуватиме реалізацію державної політики у сфері освіти, контроль за дотриманням законодавства у галузі освіти, Державного стандарту загальної середньої освіти, створення нового освітнього середовища для навчання за програмами «Нової української школи», залучення додаткового фінансового ресурсу у порядку та межах визначених законодавством на вирішення проблем та потреб у межах повноважень, написання проектів для участі у конкурсах, грантових програмах. Відділ проводитиме аналіз  мережі, кадрового складу педагогічних працівників, стану навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення закладів, створення нової  мережі закладів загальної середньої освіти відповідно до вимог законодавства, здійснюватиме перерозподіл територій обслуговування закладів загальної середньої освіти, приведе установчі документи закладів у відповідність до нового законодавства в галузі освіти та буде проводити систематичну роз’яснювальну роботу з батьками учнів, громадськістю міста  з питань реформування мережі.

Відділ дошкільної освіти та позашкільної освіти забезпечуватиме реалізацію державної політики в галузі дошкільної та позашкільної освіти, розвиток систем дошкільної та позашкільної освіти, здійснення координації діяльності закладів дошкільної та позашкільної освіти комунальної власності територіальної громади міста Черкаси, здійснення контролю за виконанням завдань дошкільної освіти та додержанням вимог Базового компонента дошкільної освіти, навчально-методичного керівництва та державного інспектування в закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів та форми власності; організація науково-методичного забезпечення дошкільної освіти, впровадження в практику досягнень науки, передового досвіду, новітніх педагогічних технологій; ведення обліку дітей дошкільного віку, урегулювання організації харчування дітей у зв’язку з прийняттям Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (із змінами), збереження і зміцнення матеріально-технічної бази закладів позашкільної освіти, розвиток їх мережі.

         В управлінні культури створено два відділи: відділ культурно-масової роботи та відділ культурно-мистецьких закладів - для організації та проведення заходів  культурно-просвітницького, культурно-мистецького напрямку масових заходів з нагоди державних та професійних свят, знаменних подій, фестивалів, конкурсів, оглядів художньої творчості та надання організаційної та методичної допомоги мистецьким школам, гранти в галузі культури тощо.

         В управлінні гуманітарної політики відділ промоції міста змінив назву на відділ іміджевих проєктів. Відділ проводитиме формування та підтримку позитивного іміджу міста Черкаси (висвітлення та популяризацію інноваційних та іміджевих заходів, які проводяться на території міста Черкаси, у мережі Internet, у регіональних, всеукраїнських та зарубіжних засобах масової інформації) та популяризацію міста Черкаси як освітнього, культурного та спортивного центру на загальноукраїнському рівні шляхом проведення іміджевих заходів( форумів, конференцій, фестивалів, спартакіад тощо).

Відділ молоді та національно-патріотичного виховання проводить міські етапи Всеукраїнської дитячо-юнацької гри «Сокіл»(«Джура»). Черкаси у грі займають перші місця у області, та претендують на перші місця в Україні. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про затвердження Державної цільової програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року» від 30.06.2021 №673, яка ставить перед відділом нові ширші завдання. Було підписано угоду про шефські взаємини між містом Черкаси та ВМС України. У рамках угоди було збільшено кількість масових заходів у сфері національно-патріотично виховання. Відділ бере безпосередньо участь в усіх загальноміських заходах та охоплює всі навчальні заклади міста. Реалізує державну політику з питань молоді та забезпечує виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання дітей та молоді.

         Управління економічного розвитку, планування, звітності та обліку перейменовується в управління економічно-господарської діяльності. Управління  забезпечує належний та своєчасний контроль окремих питань фінансово-господарської діяльності, здійснення моніторингу проведення закупівель, розробки прогнозних і програмних документів   економічного і соціального розвитку та  організацію оплати праці працівників.

Відділ організаційно-кадрової роботи та сектор юридичної роботи реорганізуються у відділ організаційно-кадрової та юридичної роботи. Відділ проводитиме кадрову роботу ( призначення, звільнення, переведення, відпустки, відрядження тощо), організаційну роботу ( нагородження, ведення діловодства, архіву тощо), юридичний супровід діяльності департаменту освіти та гуманітарної політики, претензійно-позовну роботу, представлення інтересів департаменту у судах тощо.

Утворюється сектор з питань охорони праці  - для забезпечення реалізації державної політики з питань охорони життя і здоров’я людей, розроблення та виконання програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища та контролю за організацією та проведенням своєчасного навчання та інструктажів працюючих. Забезпечення закладів освіти, культури та спорту міста нормативно-правовими актами з безпеки життєдіяльності та охорони праці, ведення та обліку та аналіз нещасних випадків, захворювань, які трапилися в закладах. Перевіряє стан охорони праці, безпеки життєдіяльності, гігієни праці в закладах. Участь у розслідуванні нещасних випадків та аварій, професійних захворювань, які трапилися в закладах.

         Враховуючи вищезазначене, для забезпечення виконання департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради покладених на нього додаткових завдань, просимо підтримати даний проект рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів», який передбачає збільшення чисельності департаменту на 4 штатних одиниці та затвердження Положення про департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради в новій редакції.

 

В. о. директора департаменту освіти

та гуманітарної політики                                                     Богдан БЄЛОВ



 

ДОДАТКИ

1 484-9-рд 24.11.21 Зауваження.pdf Переглянути
2 484-9-рд 24.11.21 додатки.pdf Переглянути