ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент економіки та розвитку

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

464-9-рд

Дата реєстрації:

15.11.2021

Проголосовано:

25.11.2021 12:45:15

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    36
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    2

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 464-9-рд



















































































































              Проєкт рішення
            № 464-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження Стратегії розвитку міста Черкаси до 2032 року          
               
                 

Відповідно до статті 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“, з врахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 №932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів» та від 03.11.2010 року № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики", з метою забезпечення підвищення економічного розвитку міста, ефективного використання природних, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 



  1. Затвердити Стратегію розвитку міста Черкаси до 2032 року, згідно з додатком.

  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та постійну комісію  з питань бюджету та економічного розвитку (Гладкий Г.А.).


 
                 
                 
Міський голова    Анатолій БОНДАРЕНКО




Пояснювальна записка до проекту рішення:

«Про затвердження Стратегії розвитку міста Черкаси до 2032 року»

 

Ефективно використати наявний потенціал міста заради забезпечення  стабільного, перспективного соціально-економічного розвитку та створення умов для підвищення якості життя місцевого населення можливо завдяки  довгостроковому плануванню - довгостроковій Стратегії розвитку.

Одним з пріоритетних завдань при розробці стратегії було узгодження думок і стратегічного бачення основних стейкхолдерів. Обговорення нового бачення, цілей, підходів, під час розробки стратегії супроводжувалось аналізом статистичних даних, розробкою галузевих SWOT-аналізів і формуванням пріоритетів, пропозиціями депутатських фракцій, роботою структурних підрозділів та відбувалося за широкої участі громадян. Проведено десятки он-лайн і оф-лайн обговорень, зібрано коментарі й побажаннями черкащан. Адже стратегія – це спільне бачення жителів, органів влади, підприємців і зовнішніх партнерів майбутньої громади.

 Стратегія міста відображає змістовні та просторові пріоритети на найближчі 10 років і є основною передумовою для більш детального планування галузей розвитку міста.  В центрі уваги – знаходяться людина та її добробут і здоров’я.

Черкаси –  місто, що приділяє особливу увагу людині, місто, філософія якого базується на розвитку особистості та самореалізації, вільному волевиявленні думки. Місто, що опікується питаннями екології і здоров’я своїх мешканців. Сучасне місто, яке забезпечує високу якість життя мешканців, місто українських традицій та духовності, місто з конкурентоспроможною економікою, що базується на науковому та культурному потенціалі.

Стратегічне бачення міста у майбутньому нерозривно пов’язане у думках населення з Дніпром. За думкою містян і експертів, однією із унікальностей Черкас є Дніпро і вже від нього слід розвивати різні проекти.  Черкаси – це «місто вільної води».

Пріоритети розвитку відображають прагнення міста створити свій унікальний стиль, розвивати економічний потенціал, підтримувати особистісний розвиток людини протягом життя та створення комфортного, екологічного безпечного середовища.

 Пріоритет 1: Дніпро - бренд та стиль міста. Основною метою цього напрямку  є створення впізнавального бренду міста та унікальної атмосфери навколо теми води, розвиток культури та туризму, відповідної інфраструктури.

Пріоритет 2: Економічне зростання. Основною метою є створення сприятливих умов для активізації підприємницької діяльності та поліпшення інвестиційного клімату, диверсифікація економіки, акцент на смарт-спеціалізацію, підвищення конкурентоспроможності підприємництва та підвищення його ролі у соціально-економічному розвитку міста, створення умов для інвестування в проекти, що спрямовані на розвиток, збільшення надходжень до міського бюджету, залучення до спільної роботи всіх зацікавлених секторів економіки, позиціонування міста як надійного партнера та перспективної території для ведення. 

Пріоритет 3: Гармонійний розвиток особистості протягом життя. Основне завдання пріоритету є створення середовища для самореалізації і дозвілля, особистісний розвиток людини, розвиток системи освіти у місті, розвиток компетенцій поряд з формуванням сильної, відповідальної громади, командна взаємодія, здатність до вирішення комплексних  завдань, турбота про ближнього, посилення довіри та взаємодії через реалізацію спільних проектів.

Пріоритет 3: Комфортне, ефективне і розумне місто. Має на меті  забезпечувати реалізацію проектів цифрової трансформації міста,         забезпечувати політику  екологічної безпеки та збереження довкілля, ресурсоощадності та енергоефективності, передбачає просторову трансформацію міста у напрямку ревіталізації територій та, формування збалансованого житлового фонду, поліпшення сталої мобільності, розвиток і модернізацію інфраструктури міста, забезпечення високого рівня громадської безпеки міського середовища.

Реалізація Стратегії розвитку міста в найближче десятиліття дозволить місту ефективно використовувати існуючий потенціал та створити умови для сталого розвитку. Усі процеси, пов’язані з розвитком міста повинні розглядатись з точки зору інтегрованості з іншими сферами розвитку.

 

 

 











Директор департаменту економіки та розвитку                                                Ірина УДОД



 



 

ДОДАТКИ

1 464-9-рд 15.11.21 додаток.pdf Переглянути