ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент соціальної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

449-9-рд

Дата реєстрації:

01.11.2021

Проголосовано:

25.11.2021 11:29:22

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    37
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 449-9-рд


































































































              Проект рішення  
             № 449-9-рд  
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                   
Про звернення Черкаської міської ради до керівництва країни щодо забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення шляхом реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам,  які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок місцевого бюджету в м. Черкаси            
                 
 
Відповідно до ст. 25, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» для захисту найбільш вразливих верств населення шляхом реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок місцевого бюджету, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Направити звернення Черкаської міської ради Президенту України,  Прем’єр-міністру України щодо загрози несвоєчасного оформлення та отримання компенсації соціально вразливими верствами населення та реалізації їх прав на оформлення даного виду допомоги (додається).

 

 
Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

ВОЛОДИМИРУ ЗЕЛЕНСЬКОМУ

 

ПРЕМ’ЄР- МІНІСТРУ УКРАЇНИ

ДЕНИСУ ШМИГАЛЮ

 

 

З В Е Р Н Е Н Н Я 

 

Черкаської міської ради


 

Черкаська міська рада, як представницький орган територіальної громади міста, гарантує мешканцям обласного центру якісне забезпечення життєво необхідними послугами, в тому числі і отриманням громадянами міста їх законного права на оформлення різних видів допомог. Ми, депутати міської ради, які представляють інтереси Черкаської міської територіальної громади, занепокоєні ситуацією щодо покладання  на міські громади додаткових витрат на фінансування з оплати за наданні  соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

Через відсутність державної підтримки у сфері соціального забезпечення та прийняття Закону України «Про соціальні послуги», Постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» прийнято, що видатки на здійснення зазначених компенсаційних виплат будуть здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Без надання додаткових фінансових ресурсів, органи місцевого самоврядування неспроможні самостійно забезпечити виконання норм Закону та Постанови Кабінету Міністрів України, здійснення якісної організації надання соціальних послуг в територіальних громадах.

Реалізація зазначених законодавчих актів потребуватиме додаткових видатків з місцевих бюджетів. За попередніми підрахунками реалізація потребуватиме додаткових видатків з бюджетів територіальних громад у розмірі від десятків  мільйонів гривень щорічно.

На окрему увагу заслуговує питання розміру компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі. Пунктом 12 постанови передбачено, що розмір компенсації визначається з розрахунку 70% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше ніж 360 годин за місяць. Кількість осіб, яким надаються соціальні послуги, не обмежується, але загальна кількість годин не повинна перевищувати 360 годин на місяць (максимальний місячний розмір компенсації на 1 особу – доглядальника на 2022 рік – 9892,80 грн.)

Виходячи з аналізу кількості потенційних, визначених постановою отримувачів компенсації по Черкаській територіальній громаді, максимальний розмір коштів, який спрямовуватиметься на дані цілі, може складати в рік близько 210 млн. грн., а в середньому очікується від 17,7 млн. грн. до 22,8 млн. грн. в місяць.

Відповідно до частини третьої статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Прийняття зазначених законодавчих актів зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку.

З метою організації в кожній громаді надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи необхідно передбачити в держбюджеті відповідну субвенцію.

Як представники місцевого самоврядування, ми не можемо стояти осторонь актуальних проблем, які хвилюють наших виборців.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Черкаська міська рада просить Вас втрутитися в ситуацію, що склалася, зупинити соціальну напругу серед населення міста. Місто Черкаси та його мешканці не заслуговують на таке відношення до своїх потреб та не маючи гарантії на своєчасне, якісне оформлення та отримання допомог, які прийняті державою.

Просимо забезпечити якнайшвидший розгляд та позитивне вирішення зазначеного  вище питання:

Зазначеною вище постановою і Порядком передбачено механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі – компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшла підготовку та перепідготовку з основ догляду (далі – фізична особа, яка надає соціальні послуги з догляду на професійній основі) особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися (далі – соціальні послуги з догляду на професійній основі) та є:



  • громадянами похилого віку;

  • особами з інвалідністю;

  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;

  • дітьми з інвалідністю;

  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1161 «Про затвердження переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг».



Зазначені вище вразливі категорії населення потребують фінансової підтримки.

Як представники місцевого самоврядування, ми не можемо стояти осторонь актуальних проблем, які хвилюють наших виборців.

Депутати Черкаської міської ради занепокоєні ситуацією, що складається в країні навколо несвоєчасного оформлення громадянами допомоги.

На сьогодні, даний вид допомоги – єдина можливість вижити для багатьох українських сімей. Обмеження людей в отриманні допомоги може викликати соціальну напругу, особливо зараз у період поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Щоб уникнути і до того непростої ситуації в суспільстві через чергові  підвищення цін на житлово-комунальні послуги, враховуючи високу соціальну напругу в суспільстві по даному питанню, депутати Черкаської міської ради звертаються до Президента України та Прем’єр-міністра України з вимогою захистити  та підтримати найбільш вразливі верстви населення шляхом передбачення в державному бюджеті відповідної субвенції на забезпечення фінансування компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуг з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійної основі, та діяльності фахівців із соціальної роботи в територіальних громадах для організації надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи.

Просимо забезпечити якнайшвидший розгляд та позитивне вирішення зазначеного вище питання.

 

 

Від імені Черкаської міської ради

 

 










Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО



 

  

 

 
Пояснювальна записка

до проекту рішення Черкаської міської ради  «Про звернення Черкаської міської ради до керівництва країни щодо забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення шляхом реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок місцевого бюджету в м. Черкаси

 

 
Проєкт рішення підготовлений у зв’язку зі змінами в законодавстві

в частині реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021

№ 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі», а також неспроможністю міського бюджету реалізувати даний вид допомоги.

Проєктом рішення передбачається направити звернення Черкаської міської ради Президенту України, Кабінету Міністрів України щодо уникнення загрози своєчасного неотримання  допомоги (додається).

 

 










Директор департаменту       Євгеній ДАНЧЕНКО