ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

X

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

371-9-рд

Дата реєстрації:

08.09.2021

Проголосовано:

30.09.2021 13:21:00

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    10
  • Не підтримали
    2
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    27
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 371-9-рд








































































































              Проєкт рішення
            № 371-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про Стрижака М.Д.            
                 
Відповідно до статей 26, 52, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», статті 235 Кодексу законів про працю України, статті 65 Закону України «Про виконавче провадження» та з метою виконання постанови про відкриття виконавчого провадження від 14.09.2020 ВП                          № 63026284; постанови про відкриття виконавчого провадження від 14.09.2020 ВП № 63025882 за виконавчим листом, виданим 19.05.2014 Соснівським районним судом м. Черкаси про поновлення Стрижака М.Д. на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 21.09.2009  у справі                        № 2а-635/09 за адміністративним позовом Стрижака М.Д. до Черкаського міського голови Одарича С.О., виконавчого комітету Черкаської міської ради, Черкаської міської ради про визнання дій Черкаського міського голови неправомірними, визнання не чинним розпорядження міського голови та поновлення на посаді, ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 19.10.2010 та рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 29.03.2021 у справі № 580/5615/20, протоколу першої сесії Черкаської міської ради від 25.11.2010 згідно якого головою Черкаської міської виборчої комісії Кудрявцевим М.С. оголошено першу сесію Черкаської міської ради шостого скликання відкритою, рішення Черкаської міської ради від 25.11.2010 № 2-5 «Про затвердження першого заступника, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та керуючого справами виконавчого комітету Черкаської міської ради», рішення Черкаської міської ради від 25.11.2010 № 2-6 «Про визначення чисельності виконавчого комітету Черкаської міської ради та затвердження його персонального складу» міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Поновити Стрижака Миколу Дмитровича на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради з 15.11.2008.

  2. Припинити службу в органах місцевого самоврядування та звільнити 25.11.2010 Стрижака Миколу Дмитровича з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради у зв’язку з закінченням строку повноважень Черкаської міської ради п’ятого скликання та ухваленням рішень від 25.11.2010 № 2-5 «Про затвердженням першого заступника, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та керуючого справами виконавчого комітету Черкаської міської ради» та від 25.11.2010 № 2-6 «Про визначення чисельності виконавчого комітету Черкаської міської ради та затвердження його персонального складу».

  3. Департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради (Гончару Ю.Г.) здійснити заходи, пов`язані із припиненням служби в органах місцевого самоврядування та звільненням Стрижака М.Д. відповідно до пункту 2 цього рішення, зокрема проведення відповідних розрахунків при звільненні.

  4. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В.


 
 
           
Міський голова         А.В. Бондаренко
           



  

 

Пояснювальна записка до проєкту рішення Черкаської міської ради

«Про Стрижака М.Д.»

 

Постановою Соснівського районного суду м. Черкаси від 21.09.2009 задоволено позовні вимоги Стрижака М.Д. до Черкаського міського голови, виконавчого комітету Черкаської міської ради, Черкаської міської ради про визнання дій Черкаської міського голови неправомірними, визнано не чинним розпорядження міського голови, поновлення на посаді, стягнення коштів за час вимушеного прогулу. Визнано дії Черкаського міського голови Одарича С.О. щодо звільнення Стрижака М.Д. протиправними. Визнано розпорядження міського голови м. Черкаси від 15.11.2008 № 309-р (к) «Про звільнення Стрижака М.Д.» неправомірним та скасовано дане розпорядження. Поновлено Стрижака М.Д. на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів виконавчого комітету Черкаської міської ради. Визнано п. 6 рішення Черкаської міської ради «Про розпуск виконавчого комітету Черкаської міської ради та припинення повноважень заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради» нечинним. Стягнуто з виконавчого комітету Черкаської міської ради на користь Стрижака М.Д. середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 104 655 грн. 92 коп. Стягнуто з виконавчого комітету Черкаської міської ради на користь держави судові витрати, які складаються з державного мита в сумі 1046 грн. 56 коп.   

Наразі вказана постанова суду в частині виплати Стрижаку М.Д.  середнього заробітку за час вимушеного прогулу в сумі 104 655 грн. 92 коп. та виплати на користь держави судових витрат, виконано.  

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 29.03.2021 адміністративний позов Стрижака М.Д. до виконавчого комітету Черкаської міської ради про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі, задоволено частково. Стягнуто з виконавчого комітету Черкаської міської ради на користь Стрижака М.Д. середній заробіток за час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі за період з 22.09.2009 до 25.11.2010 включно, в сумі 147 110 грн. 68 коп. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань виконавчого комітету Черкаської міської ради на користь Стрижака М.Д. судові витрати із сплати судового збору у сумі 1114 грн. 06 коп.  

         Проєктом рішення пропонується «1. Поновити Стрижака Миколу Дмитровича на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради з 15.11.2008. 2. Припинити службу в органах місцевого самоврядування та звільнити 25.11.2010 Стрижака Миколу Дмитровича з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради…».

15.11.2008 – день наступний після звільнення Стрижака М.Д. з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради.

25.11.2010 – останній день повноважень попереднього складу виконавчого комітету ради, до складу якого входив Стрижак М.Д. Ця дата визначена рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 29.03.2021, як гранична дата до якої позивач міг би здійснювати надані йому повноваження.   

         Окрім того, звільнення Стрижака М.Д. визначено 25.11.2010 у зв’язку з закінченням строку повноважень Черкаської міської ради п’ятого скликання та ухваленням рішень від 25.11.2010 № 2-5 «Про затвердженням першого заступника, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та керуючого справами виконавчого комітету Черкаської міської ради» та від 25.11.2010 № 2-6 «Про визначення чисельності виконавчого комітету Черкаської міської ради та затвердження його персонального складу», до складу якого  Стрижак М.Д. не увійшов.

         Відповідно до ч. 1 ст. 116 Кодексу Законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

         Таким чином, пунктом 3 проєкту рішення передбачається департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради здійснити заходи, пов`язані із припиненням служби в органах місцевого самоврядування та звільненням Стрижака М.Д. відповідно до пункту 2 цього рішення, зокрема проведення відповідних розрахунків при звільненні.

За положеннями статті 1291 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Разом з тим, рішення суду має виконуватися в законний спосіб, зокрема, належними відповідачами.

Як вбачається з вказаних вище постанов про відкриття виконавчого провадження, боржником визначений виконавчий комітет Черкаської міської ради.    

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою. До повноважень виконавчого комітету не належить питання прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. В свою чергу, виконавчий комітет ради є колегіальним органом, який утворюється у складі ради та приймає рішення шляхом голосування.

Згідно з ч. 2 ст. 65 Закону України «Про виконавче провадження» рішення вважається виконаним боржником з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки стягувача, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Отже, поновлення заступника міського голови на посаді є виключним повноваженням Черкаської міської ради. 

У зв’язку з зазначеним вище, на виконання постанови про відкриття виконавчого провадження від 14.09.2020 ВП № 63025882 за виконавчим листом № 2а-635/09, виданим 19.05.2014 Соснівським районним судом                     м. Черкаси про поновлення Стрижака М.Д. на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, враховуючи рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 21.09.2009  у справі № 2а-635/09 за адміністративним позовом Стрижака М.Д. до Черкаського міського голови Одарича С.О., виконавчого комітету Черкаської міської ради, Черкаської міської ради про визнання дій Черкаського міського голови неправомірними, визнання не чинним розпорядження міського голови та поновлення на посаді та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 19.10.2010, рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 29.03.2021 за адміністративним позовом Стрижака М.Д. до виконавчого комітету Черкаської міської ради про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі, у зв’язку з закінченням строку повноважень Черкаської міської ради п’ятого скликання та ухваленням рішень від 25.11.2010 № 2-5 «Про затвердженням першого заступника, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та керуючого справами виконавчого комітету Черкаської міської ради» та від 25.11.2010 № 2-6 «Про визначення чисельності виконавчого комітету Черкаської міської ради та затвердження його персонального складу», до складу якого Стрижак М.Д. не увійшов, підготовлено проєкт рішення Черкаської міської ради «Про Стрижака М.Д.».

 

Директор департаменту управління

справами та юридичного забезпечення                                   Ю.Г. Гончар