ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент економіки та розвитку

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

VIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

278-9-рд

Дата реєстрації:

07.06.2021

Проголосовано:

29.07.2021 11:24:51

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    15
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    18
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 278-9-рд






















































































































Проект рішення
№ 278-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 21.05.2021                    № Че/1487-еп щодо передачі каналізаційних очисних споруд в комунальну власність міста
            Розглянувши електронну петицію № Че/1487-еп щодо передачі каналізаційних очисних споруд в комунальну власність міста, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська  рада

ВИРІШИЛА:    

          1.Електронну петицію № Че/1487-еп щодо передачі каналізаційних очисних споруд в комунальну власність міста підтримати.

          2. Доручити департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради підготувати звернення до Фонду державного майна України та ПрАТ «АЗОТ»  з клопотанням про надання згоди на безоплатну передачу міських очисних споруд у власність територіальної громади м. Черкаси.

                   4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та постійну комісію міської ради з питань житлово – комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).
Міський голова А.В. Бондаренко



 

 

 

 






 



УКРАЇНА

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ЕКОНОМІКИ ТА РОЗВИТКУ

18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36, тел. (0472) 36-01-88

 

 



Пояснювальна записка

до проєкту рішення «Про розгляд електронної петиції від 21.05.2021                    № Че/1487-еп щодо передачі каналізаційних очисних споруд в комунальну власність міста»  

 

          Розглянувши електронну петицію щодо передачі каналізаційних очисних споруд в комунальну власність міста, вважаємо за доцільне її підтримати .

            Вирішення питання водопостачання та водовідведення міста та соціально-культурних закладів, що знаходяться у комунальній власності міста, покладається на виконавчі органи міської ради ( ст. 30 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”).

             Процес централізованого водовідведення -  це господарська діяльність із відведення та очищення комунальних та інших стічних вод за допомогою комплексу об'єктів, споруд, колекторів, трубопроводів, пов'язаних єдиним технологічним процесом. ( ЗУ «Про питну воду і питне водопостачання»).

 Зазначена вимога у м. Черкаси на сьогодні порушена.

             У свій час, з  метою забезпечення мешканців міста якісними послугами з централізованого водопостачання та водовідведення,  було створене комунальне підприємство “Черкасиводоканал” із власними очисними спорудами потужністю  52,0 тис.м3   на добу.

  В 70-80-х роках,  потужність  міських  каналізаційних очисних  споруд  вже не відповідала зростаючим потребам міста в очищенні стічних вод. Середньодобовий обсяг стічних вод складав вже більше 70,0 тис.м3/добу.

            Крім того,  площадка діючих  очисних споруд опинилась в селітебній зоні, і подальше їх розширення і реконструкція стали неможливими.

            В цей же час практично завершився процес формування основних виробничих потужностей ВО»Азот»

            Оскільки міські очисні споруди знаходились в межах міста, а скид стічних вод від них здійснювався  в магістральні колектори ЗХВ, розсіюючий випуск яких знаходився безпосередньо біля  водозаборів промвузла, Урядом України було прийняте рішення про будівництво об’єднаних каналізаційних очисних споруд. При цьому передбачалось, що обсяг стоків від ВО “Азот” складатиме 70 тис.м3/добу, стоки від міста-210 тис.м3/добу.

            Протоколом Ради Міністрів УРСР від 26.02.76 року, було визначено, що при доведенні потужності об'єднаних каналізаційних очисних споруд до 280 тис.м3/добу, існуючі міські  очисні споруди потужністю 52,0 тис.м3/добу  повинні бути закриті.

         На виконання зазначеного, у 1993 році, рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 25.08.93 № 363,  міські каналізаційні очисні споруди були закриті та  списані.

            Каналізаційні очисні споруди , які нині перебувають в оперативному управлінні ПрАТ “Азот”, будувались за державні кошти при дольовій участі міста і  промислових підприємств, розташованих на його (міста) території і є державною власністю.

Наказом Фонду державного майна   України від 20.05.2002   року № 860 “Про передачу очисних споруд, які не увійшли до статутного фонду ВАТ “Азот”, вони  безоплатно передані на баланс акціонерному товариству, але залишаються державною власністю.

            Слід зазначити, що при передачі  очисних споруд на баланс ВАТ “Азот”, ( сьогодні-ПрАТ «Азот»), не покладалось  на балансоутримувача ніяких зобов'язань  щодо очищення міських стічних вод.

            Хоча  відповідальність за організацію централізованого водовідведення  та, відповідно, централізованого водопостачання , покладається на органи місцевого самоврядування                 м. Черкаси, однак, дієві  важелі впливу  для забезпечення вказаних функцій – відсутні.

Очисні споруди, з однієї сторони, є державною власністю, а з іншої сторони, передані в оперативне управління приватній структурі, і ні одна із сторін не має ні зобов’язань, ні відповідальності за забезпечення водовідведення із обласного центру і, відповідно, не зацікавлена в їх технічному переоснащенні, модернізації ,  у підтриманні  в належному технічному стані .

            Підтвердженням цього є вимоги та обмеження  ПрАТ»Азот» до показників   якісного складу стоків,  що приймаються на очищення,  які  значно нижче фактичних, хоча  стічні води, 80%  від загального обсягу яких  є побутовими, від населення , є неконтрольованими в частині якісних показників та потребують додаткових , осучаснених методів очищення .

             З огляду на вищевикладене, основними причинами необхідності передачі очисних споруд в комунальну власність міста є наступні:

  • необхідність приведення у відповідність існуючої системи водовідведення міста до вимог законодавчої бази України ( ЗУ «Про питну воду і питне водопостачання)

  • неефективність оперативного управління діючими очисними спорудами  та неможливість  ПрАТ “Азот” забезпечити якісне очищення стічних вод ( наявність в Договорах на очищення стічних вод  з КП «Черкасиводоканал» вимог щодо обмеження показників якості стічних вод).

  • відсутність зобов’язань та відповідальності ПрАТ «Азот»  за очищення міських стічних вод.

  • постійна загроза припинення централізованого водовідведення, а також відповідно і водопостачання, внаслідок суб’єктивних факторів щодо діяльності ПрАТ «Азот» (перепрофілювання підприємства, зупинка, ліквідація, тощо).


 

 

Директор департаменту                                                                                                     І.І. Удод

 

 

 



 

ДОДАТКИ

1 278-9-рд 07.06.21 Петиція.pdf Переглянути