ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VI

Скликання:

IX

Вид:

За основу

Номер:

241-9-рд

Дата реєстрації:

11.05.2021

Проголосовано:

15.06.2021 12:16:56

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    34
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 241-9-рд























































































































Проєкт рішення
№ 241-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 26.03.2021 №Че/1435-еп щодо створення комунальної служби транспортування додому з лікарні тяжкохворих і маломобільних пацієнтів
Керуючись ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-143, та з метою розгляду порушених в електронній петиції питань, враховуючи пропозиції департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Електронну петицію від 26.03.2021 №Че/1435-еп щодо створення комунальної служби транспортування додому з лікарні тяжкохворих і маломобільних пацієнтів підтримати.

  2. Доручити департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради здійснити необхідні розрахунки та внести зміни до бюджетного запиту на 2021-2022 роки.

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я (Тронц Т.В.).


Міський голова А. В. Бондаренко




 



































УКРАЇНА

Черкаська міська рада


Департамент охорони здоров’я та медичних послуг

вул. Б. Вишневецького, 36, м. Черкаси, 18000, тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47

E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260

 

Пояснювальна записка

до проекту рішення Черкаської міської ради

«Про розгляд електронної петиції від 26.03.2021 №Че/1435-еп щодо створення комунальної служби транспортування додому з лікарні тяжкохворих і маломобільних пацієнтів»

До Черкаської міської ради надійшла електронна петиція від 26.03.2021 № Че/1435-еп щодо створення комунальної служби транспортування додому з лікарні тяжкохворих і маломобільних пацієнтів.

Послуги медичного перевезення необхідні для тих, кому важко або зовсім неможливо пересуватися самостійно. Цим людям вкрай складно пересуватися на громадському транспорті, або навіть службою цивільного таксі. Звичайний похід до лікаря або відвідування родичів вимагає підготовки, зусиль, а нерідке – ще й допомоги оточуючих. Може знадобитися допомога при спуску по сходах або в ліфті, при підйомі на сходинку, при переході вулиці і так далі.

На сьогоднішній день послуги з транспортування пацієнтів надають приватні структури, але для багатьох черкасців їхні ціни є непідйомними. Транспортування необхідне: хворим, ослабленим після хвороби пацієнтам, літнім людям, постраждалим після нещасного випадку, вагітним, інвалідам. Наприклад:

Запаморочення, слабкість, головний біль або втрата орієнтації. У ослабленої після хвороби людини або вагітної жінки в транспорті може піти обертом голова. В результаті – падіння, можливі травми. Також у ослабленому стані, людині складно втриматися за поручень, а тряска і навіть незначні поштовхи можуть виявитися дуже болісними. При втраті орієнтації і поганому самопочутті людина може проїхати свою зупинку і заблукати. Коли відволікають сильні головні болі, категорично не радять сідати за кермо, проте і при піших пересування можливі ексцеси – можна не помітити проїжджаючу машину і потрапити під колеса або оступитися і отримати травму.

Лежачі хворі. Транспортування лежачих хворих повинне здійснюватися тільки спеціально обладнаним транспортом. Адже в звичайному легковому автомобілі навіть неможливо комфортно лягти.

Складні стани і нестабільні хворі. Найчастіше перевезти подібного хворого необхідно для продовження спрямованого лікування або відвідування вузького фахівця – переміщення з лікарні в лікарню. Для таких пацієнтів обов’язковим повинен бути супровід лікаря або досвідченої доглядальниці і наявність медичного обладнання.

При перерахованих вище станах транспортування хворих повинне здійснюватися службою транспортування. При наявності такої служби можна організувати безпечне перевезення хворих, навіть для самих складних пацієнтів. Пацієнт весь час буде перебувати під наглядом медичного працівника, під рукою у якого необхідні медикаменти та обладнання на випадок ускладнень.

Безпека і комфорт – найважливіші параметри, які повинні дотримуватися, коли потрібно перевезти хворого. Крім того, спеціально обладнаний транспорт передбачає комфортний доступ до пацієнта під час руху. У разі екстрених ситуацій мед персонал може безперешкодно підійти до хворого з потрібного ракурсу і надати першу допомогу – зробити укол, зробити реанімаційні дії або поставити крапельницю.

 

 
Директор департаменту В.Е.Кульчиковський
вик. Проценко Л.П.

33-79-40



 



 

ДОДАТКИ

1 241-9-рд 11.05.21 Петиція.pdf Переглянути