ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Рішення:

Прийнято

Сесія:

V

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

191-9-рд

Дата реєстрації:

25.03.2021

Проголосовано:

06.04.2021 13:12:56

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    38
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    1

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 191-9-рд



































































































































              Проєкт рішення
            № 191-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я - комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради          
               
                 
Відповідно до ст.ст. 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи вимоги законів України від 19.11.1992 № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я», від 06.04.2017 №2002-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», №2168-VIII від 19.10.2017 «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 №1013-р «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я», з метою впорядкування механізму надання платних послуг в закладах комунальної форми власності міста Черкаси, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я - комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради (додається).

  2. Визнати такими, що втратили чинність, рішення Черкаської міської ради від 06.09.2012 № 3-1145, від 28.02.2013 № 3-1616, від 08.10.2019 № 2-5326.

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я (Тронц Т.В.).


                 
                 
Міський голова         А. В. Бондаренко




 








































ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Черкаської міської ради

_________________ № ________

 

ПОЛОЖЕННЯ

про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я — комунальними некомерційними підприємствами

Черкаської міської ради

 

  1. Загальні положення


1.1. Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я - комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради (далі — Положення) розроблено відповідно до частини восьмої статті 18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»; Статутів закладів охорони здоров’я - комунальних некомерційних підприємств Черкаської міської ради (далі — КНП), якими передбачено можливість надання платних послуг.

1.2. В основі Положення:

- Закон України «Про ціни та ціноутворення» від 21.06.2012 р. № 5007-VI;

- Постанова КМУ від 17.09.1996 №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах» (зі змінами) (далі — Перелік №1138);

- Постанова КМУ від 27.12.2017 №1075 «Про затвердження Методики розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування» (далі – Методика №1075);

- Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 № 318 (далі - П(С)БО 16).

1.3. Мета Положення — підвищення рівня якості медичного обслуговування шляхом регламентування процесу надання платних послуг КНП, створення методологічної бази для розрахунку їх собівартості, обґрунтування тарифів на платні послуги КНП.

 

2. Порядок надання платних послуг

2.1. КНП надає платні послуги на засадах, визначених Статутом КНП: провадить цю діяльність як господарську некомерційну, спрямовану на досягнення соціальних цілей, без мети одержання прибутку. Соціальні цілі полягають у реалізації права на охорону здоров’я згідно зі статтею 6 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров'я».

2.2. КНП надає платні послуги у межах Переліку №1138. Медичні послуги деталізуються за конкретними медичними процедурами (послугами) та операціями. Перелік визначається на підставі галузевих класифікаторів (Класифікатора медичних інтервенцій, Класифікатора лабораторних досліджень та показників, Тимчасового галузевого класифікатора медичних процедур (послуг) та хірургічних операцій, тощо), а також інших галузевих медичних стандартів та протоколів лікування, і затверджується керівником КНП.

2.3. Трудові, економічні та соціальні відносини КНП і працівників, які беруть участь у наданні платних послуг, регулює колективний договір. КНП залучає працівників до надання платних послуг на основі колективного договору та посадових інструкцій.

2.4. Послуги, вказані в п. 2.1, надаються на підставі тарифів. Тарифи на платні послуги затверджуються керівником КНП. Копії наказів про затвердження тарифів надаються департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради протягом трьох робочих днів.

2.5. Інформація щодо переліку послуг, які надає КНП, їх вартості та порядку оплати розміщується на інформаційних стендах у доступних для відвідувачів КНП місцях, а також на офіційному веб-сайті КНП.

2.6. Відповідальність за належне застосування тарифів на платні послуги, належну організацію доведення їх до замовників (споживачів) послуг, якість та повноту надання платних послуг, несе керівник КНП.

 

3. Розрахунок тарифів на платні послуги

3.1. Тарифи на платні послуги, що надаються в КНП, розраховуються індивідуально з урахуванням економічно обґрунтованих витрат. У розрахунки тарифів задіяні всі витрати КНП, незалежно від джерел їх фінансування. КНП самостійно визначає калькуляційну одиницю послуги.

3.2. Розрахунок собівартості платних послуг здійснюється:

- методом покрокового розподілу витрат «зверху донизу», визначеним Методикою № 1075;

- нормативно-витратним методом на підставі державних і галузевих норм використання матеріальних ресурсів, норм часу, норм оплати праці, цін на медикаменти, витратні матеріали та вироби медичного призначення, витрат, пов’язаних з управлінням і обслуговуванням КНП, тощо, за принципами класифікації витрат та розрахунку фактичної собівартості у П(С)БО 16.

3.3.   Після обчислення повної собівартості до неї додається рентабельність, що не перевищує рівень, затверджений рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради. Державне регулювання цін здійснюється виконавчим комітетом Черкаської міської ради відповідно до ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» шляхом установлення обов’язкових для застосування КНП граничних нормативів рентабельності.

3.4.   Технічна реалізація розрахунку тарифів проводиться з використанням стандартних продуктів MSOffice та/або за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення.

 

4. Оплата послуг

4.1. КНП приймає оплату за платні послуги від фізичних і юридичних осіб, зокрема від страхових компаній.

4.2. Фізичні особи розраховуються у готівковій і безготівковій формі, юридичні — тільки в безготівковій. Розрахунки з фізичними особами в касі КНП здійснюються з дотриманням вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148.

4.3. В залежності від виду платної послуги оплата здійснюється перед наданням такої послуги або по факту її надання.

4.4. Відповідальні особи надають платні послуги тільки після пред’явлення отримувачем послуги документа про оплату — квитанції, прибуткового касового ордера, фіскального чека РРО, банківської квитанції, тощо.

4.5. Факт надання платної послуги фіксується в акті надання послуг та/або в іншому затвердженому КПН документі, що фіксує такий факт.

 

5. Розподіл та використання грошових надходжень

5.1. Кошти, отримані від надання платних послуг, КНП використовує виключно в межах статутної діяльності, з дотриманням пунктів Статуту, що забороняють прямий розподіл прибутку між засновниками та працівниками, для фінансування видатків на утримання закладу, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених Статутом КНП (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України).

5.2. Пріоритетні напрями використання коштів, отриманих за надання платних послуг:

  • оплата праці працівників КНП — передусім тих, які забезпечують надання платних послуг; сплата ЄСВ, інших податків і зборів;

  • оновлення матеріально-технічної бази КНП.


5.3. Керівники КНП надають інформацію про отримання та використання коштів за платні послуги до департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради за формою, затвердженою департаментом охорони здоров’я та медичних послуг, до 05 числа місяця, наступного за звітним.
           
           
Міський голова А. В. Бондаренко




 




































УКРАЇНА

Черкаська міська рада

Департамент охорони здоров’я та медичних послуг

вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47

E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260

 

Пояснювальна записка

до проєкту рішення Черкаської міської ради

«Про затвердження Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я - комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради»

 

Важливим джерелом додаткових коштів для системи охорони здоров'я є платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я – комунальними некомерційними підприємствами (далі – КНП) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах».

У 2018-2019 роках усі заклади охорони здоров’я міста (далі – ЗОЗ) втратили статус бюджетних установ, у 2020 році усі заклади уклали договори з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ) про надання медичних послуг за програмою медичних гарантій. Вартість медичних послуг, які не входять до державного гарантованого пакета медичної допомоги, відшкодовується споживачами таких послуг в повному обсязі шляхом прямої оплати, відшкодування з міського бюджету в рамках реалізації міських цільових програм, або через механізм медичного страхування. Встановлювати плату за послуги з медичного обслуговування, які надаються поза договорами про медичне обслуговування з НСЗУ, медзаклади можуть на підставі ст. 18 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Тарифи на платні послуги КНП міста Черкаси розраховують відповідно до нормативно-правових актів України з питань ціноутворення, на підставі яких визначається повна собівартість послуги, та Методики розрахунку вартості послуг з охорони здоров’я в лікувально-профілактичних закладах комунальної форми власності (далі – Методика №3-1145), затвердженою рішенням Черкаської міської ради від 06.09.2012 №3-1145 зі змінами. Методика №3-1145 була розроблена у 2012 році для бюджетних установ і, враховуючи зміни в системі бухгалтерського обліку КНП, на даний час не відповідає сучасним вимогам.

 Єдиного порядку формування цін і тарифів на медичні послуги на державному рівні досі не затверджено. Орієнтуватися можна на постанову КМУ від 27.12.2017 №1075 «Про затвердження Методики розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування» (ця постанова має рекомендаційний характер, медичні установи можуть її не дотримуватися), або проводити розрахунки за стандартом бухгалтерського обліку 16 «Витрати». Крім того, на даний час розроблено ряд електронних інструментів і програмних продуктів для розрахунку вартості платних медичних послуг, які погоджені Міністерством охорони здоров’я України, зокрема Е-інструмент «Pay&Care», калькулятор розрахунку вартості платної послуги «Expertus: Медзаклад», тощо.

Відповідно до пп.2 п.а ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено право виконавчих органів міських рад встановлювати тарифи на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), транспортні та інші послуги, зокрема на платні послуги, що надають заклади охорони здоров’я комунальної форми власності.

Окрім того, згідно з пп.2 п.б ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів міських рад належить таке делеговане повноваження, як здійснення контролю за дотриманням цін і тарифів.

КНП міста Черкаси здійснюють некомерційну господарську діяльність та надають соціально значущі послуги, не мають на меті отримання прибутку. Ці заклади не оподатковуються, тож згідно зі ст.12 Закону України «Про ціни та ціноутворення», право регулювати тарифи на їх послуги закріплюється за державними органами і органами місцевого самоврядування.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про ціни та ціноутворення» державне регулювання цін здійснюється шляхом установлення:

- фіксованих цін;

- граничних цін;

- граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди);

- граничних нормативів рентабельності;

- розміру постачальницької винагороди;

- розміру доплат, знижок (знижувальних коефіцієнтів).

На даний час рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 10.09.2019 №1003 «Про встановлення тарифів на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я комунальної форми власності міста Черкаси» затверджені фіксовані тарифи на платні послуги КНП. Рішення виконавчого комітету про затвердження тарифів є регуляторним актом. Процедура їх затвердження є достатньо тривалою (до 6 місяців), що значно ускладнює можливість швидкого реагування закладів на зміни законодавства, зокрема щодо нормативів оплати праці, зміни тарифів на комунальні послуги, а також ускладнює конкурентоспроможність комунальних закладів на ринку медичних послуг. Крім того, Методика №3-1145 передбачає тільки розрахунок собівартості, без урахування можливості застосування рентабельності. Усі ці чинники, як правило, призводять до швидкого досягнення рівня збитковості фіксованих тарифів на платні послуги.

Водночас, відповідно до ст.15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Черкаська міська рада, як засновник і власник КНП, відповідно до ч.2 ст.65, ч.1,2 ст.135 Господарського кодексу України, ст.17, п.30,31 ч.1 ст.26, пп.2 п.а, пп.1 п.б ст.27, пп.2 п.а ст.28, пп.1 п.а ст.32, ч.1 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» має право делегувати керівникам КНП повноваження щодо самостійного затвердження тарифів на платні послуги в КНП. Така можливість передбачена і Статутами КНП. Водночас виконавчий комітет Черкаської міської ради буде здійснювати регуляторну функцію шляхом встановлення граничних нормативів рентабельності.

Таким чином, прийняття даного проєкту рішення дозволить вирішити проблему  невідповідності тарифів на послуги, які можуть надавати заклади охорони здоров’я міста, економічно обґрунтованому рівню; дозволить стабілізувати фінансовий стан КНП, не допускаючи погіршення якості послуг або припинення їх надання; створить додаткові умови для розширення асортименту платних медичних послуг на законних підставах і забезпечить конкурентоспроможність закладів охорони здоров’я на ринку медичних послуг.

Дане рішення не являється регуляторним актом. Проєкт рішення підготовлено департаментом охорони здоров’я та медичних послуг з метою регламентування процесу надання платних послуг КНП, створення методологічної бази для розрахунку їх собівартості, обґрунтування тарифів на платні послуги, які надаються закладами охорони здоров'я міста Черкаси комунальної форми власності, та стосуються питань організації господарської діяльності в закладах охорони здоров'я. Дане рішення не спрямоване на правове регулювання відносин між органами влади і суб’єктами господарювання, норми цього рішення стосуються визначеного кола юридичних осіб – заклади охорони здоров'я міста Черкаси комунальної форми власності (п’ятнадцять закладів, підпорядкованих департаменту охорони здоров’я та медичних послуг).

 

 
Директор департаменту         В.Е.Кульчиковський
           
Галушка Г.Ю.

50-78-42
         




 







 

Порівняльна таблиця до проєкту рішення Черкаської міської ради

«Про затвердження Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я - комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради»

 




























Існуючий механізм Запропонований механізм
Розрахунок вартості платних медичних послуг
Методика розрахунку вартості послуг з охорони здоров’я в лікувально-профілактичних закладах комунальної форми власності, затверджена рішенням Черкаської міської ради від 06.09.2012 №3-1145 зі змінами від 28.02.2013 № 3-1616, від 08.10.2019 № 2-5326

 
Постанова КМУ від 27.12.2017 №1075 «Про затвердження Методики розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування»;

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 № 318;

Запропонований проєкт: Положення про платні послуги, які надаються закладами охорони здоров’я — комунальними некомерційними підприємствами Черкаської міської ради;

Регуляторний акт: рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про встановлення граничного нормативу рентабельності
Затвердження тарифів на платні медичні послуги
Регуляторний акт: рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про встановлення фіксованих тарифів на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я комунальної форми власності міста Черкаси  

Наказ директора КНП про затвердження тарифів на платні послуги, що надаються КНП
Контроль
Відстеження результативності регуляторного акта:

рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про встановлення фіксованих тарифів на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я комунальної форми власності міста Черкаси.
Відстеження результативності регуляторного акта:

 рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про виконавчого комітету Черкаської міської ради про встановлення граничного нормативу рентабельності.