ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент житлово-комунального комплексу

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

168-9-рд

Дата реєстрації:

26.02.2021

Проголосовано:

11.03.2021 14:25:43

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    35
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 168-9-рд




































































































              Проект рішення
            № 168-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження Положення про найм (оренду) жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста          
               
                 













































Розглянувши пропозицію департаменту житлово-комунального комплексу, відповідно до ст. 25 та частини 5 ст. 60 Закону України ,,Про місцеве самоврядування в Україні”, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Положення про найм (оренду) жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста Черкаси в новій редакції (додається). 

  2. Надати повноваження щодо укладання договору оренди та обліку жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста Черкаси виконавчому органу Черкаської міської ради, до повноважень якого належить питання обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

  3. Рішення Черкаської міської ради від 24.12.2009 № 5-356 ,,Про затвердження  Положення про найм (оренду) житлового фонду, що перебуває у комунальній власності міста” вважати таким, що втратило чинність.


4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).

 

Міський голова                                                                     А.В. Бондаренко

 
                 
                 
           
           

 

 

 

 

































































































Пояснювальна записка до проекту рішення:

,,Про затвердження положення про найм (оренду) жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста

 

Черкаською міською радою  було прийнято рішення від 24.12.2009 № 5-356 ,,Про затвердження Положення про найм (оренду) житлового фонду, що перебуває у комунальній власності міста”, згідно із яким на підставі рішення  виконавчого комітету  Черкаської міської ради  про надання згоди на укладання договору оренди жилого приміщення  укладався договір між  житлово-експлуатаційною організацією та орендарем. Цей договір є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

У зв’язку із прийняттям Черкаською міською радою рішення від 15.05.2019 № 550 ,,Про призначення управителя багатоквартирних будинків”, а також тим, що в Положенні  про найм (оренду) житлового фонду були відсутні підстави для розірвання договору оренди, просимо винести на розгляд сесії Черкаської міської ради проект рішення ,,Про затвердження Положення про найм (оренду) жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста”

 

 

Директор департаменту ЖКК                                              О.О. Яценко

 

 

 

Мельнишина О.А.

36-01-57

 






Затверджено

рішенням  Черкаської міської ради

від ________2021 року № _______

 

Положення

про найм (оренду) жилих приміщень, що перебувають

у комунальній власності міста Черкаси

 

1. Загальні положення.

 

1.1. Дане Положення розроблене відповідно до вимог Житлового кодексу України, Цивільного Кодексу України і визначає порядок найму (оренди) жилих приміщень, що перебувають у комунальній власності міста Черкаси (далі – фонду орендного житла).

 

1.2. Це Положення встановлює порядок надання жилих приміщень, що є власністю територіальної громади міста Черкаси для тимчасового проживання (оренди) громадян та членів їх сімей, що потребують житла або покращення існуючих житлових умов і перебувають на квартирному або соціальному квартирному обліку, спеціалістам бюджетних установ, необхідних місту, громадянам чиє житло стало непридатним для проживання внаслідок лиха.

 

2. Жилі приміщення з фонду орендного житла.

 

2.1. До фонду орендного житла можуть бути включеними кімнати у гуртожитках, кімнати у комунальних квартирах, квартири, будинки.

 

2.2. Фонд орендного житла формується шляхом:

2.2.1. будівництва нового житла;

2.2.2. реконструкції існуючих жилих приміщень, а також переобладнання нежилих приміщень у жилі;

2.2.3. отримання Черкаською міською радою житла в дар, набуття згідно із договорами купівлі-продажу міською радою;

2.2.4. передачі в комунальну власність житла, вилученого на підставі судових рішень або визнаного в установленому порядку безхазяйними або відумерлими;

2.2.5. Включення житла поточного вивільнення;

2.2.6. Інші житлові приміщення, передані у власність територіальної громади міста, в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

 

2.3. Жиле приміщення, що надається на умовах оренди, має бути пристосоване до належних умов проживання, відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам.

 

2.4. Жилі приміщення включаються до фонду орендного житла рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради.

 

2.5. Виключення жилого приміщення з фонду орендного житла провадиться рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради за умови відсутності укладеного договору оренди по даному приміщенню.

 

2.6. Облік жилих приміщень здійснюється виконавчим органом Черкаської міської ради, до повноважень якого належить питання обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов (далі - виконавчим органом Черкаської міської ради).

 

3. Порядок надання жилих приміщень в найм (оренду).

 

3.1. Приміщення із фонду орендного житла надаються рішенням виконавчого комітету міської ради за пропозицією громадської комісії з житлових питань при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

 

3.2. Жилі приміщення в оренду фізичним особам надаються у межах забезпеченості громадян жилою площею в м. Черкаси, визначеному в установленому порядку з урахуванням всіх вимог для вселення передбачених  законом.

 

3.3. Жиле приміщення, що надається на умовах оренди, може бути надано з перевищенням норми жилої площі, якщо воно є однокімнатною квартирою.

 

3.4. В окремих випадках та з урахуванням ситуації, яка склалася з формуванням фонду орендного житла, на прохання громадянина, що потребує отримання житла в оренду, може бути ухвалено рішення про надання двом чи більше окремим громадянам/сім’ям у спільне користування житлового приміщення, яке збудовано для однієї сім'ї, або одному громадянинові/сім’ї  житлового приміщення, яке за розміром менше необхідного згідно з нормами забезпечення житлом.

 

3.5. Жиле приміщення надається громадянинові на всіх членів сім'ї, які вказуються у рішенні виконавчого комітету Черкаської міської ради.

 

3.6. Для отримання жилого приміщення на умовах оренди громадянин подає заяву.

До заяви додаються:

- довідки про реєстрацію місця проживання особи на кожного члена сім’ї;

- документи на квартиру (техпаспорт), в якій зареєстровані або договір найму;

- копії документів, що посвідчують особу заявника та членів його сім'ї;

- копії документів, що засвідчують родинні відносини;

- довідки з місця роботи заявника та повнолітніх членів його сім'ї;

- копії РНОКПП;

- копії документів, що дають право на пільгу при отримання жилої площі.

 

3.7. Для одержання жилого приміщення на умовах оренди працівнику бюджетної установи подається лист-клопотання установи з обґрунтуванням необхідності виділення такого приміщення та документи зазначені у пункті 3.6.

 

3.8. На підставі рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про надання в оренду житла, виконавчий орган Черкаської міської ради укладає з Орендарем договір оренди житла (додаток 1).

 

3.9. Договір оренди зберігається три роки після закінчення терміну його дії у виконавчому органі Черкаської міської ради.

 

3.10. Приміщення із фонду орендного житла надається строком на один рік або на інший строк за пропозицією громадської комісії з житлових питань при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

 

3.11. У разі якщо Орендар належно виконує свої обов’язки він має право на продовження оренди рішенням виконавчого комітету міської ради строком на два роки.

 

3.12. У разі неналежного виконання Орендарем своїх обов’язків, строк продовження оренди визначається  громадською комісію  з житлових питань при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

 

3.13. Порядок продовження оренди здійснюється за пунктом 3.6.

 

3.14. При отриманні житла на умовах оренди громадяни з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов не знімаються, а ті які мають право постановки на квартирний облік приймаються на загальних підставах.

 

4. Користування жилими приміщеннями, що надаються в оренду

 

4.1. Орендар жилого приміщення повинен у місячний строк зареєструватися та вселитися в надане житло з членами своєї сім’ї, які зазначені у відповідному рішенні виконавчого комітету Черкаської міської ради. На вселення до батьків неповнолітніх дітей згоди не потрібно, для вселення інших осіб необхідна згода Орендодавця.

 

4.2. Після укладання договору оренди, Орендар в десятиденний строк зобов’язаний повідомити підприємства надавачів послуг про укладання договору оренди із обов’язковим зазначенням терміну його дії.

 

4.3. На громадян, які проживають в орендованому жилому приміщенні, поширюються всі права та обов’язки визначені Цивільним кодексом України, Житловим кодексом Української РСР, даним Положенням та договором оренди.

 

4.4. Орендар жилого приміщення і члени його сім'ї зобов'язані:

- додержуватися умов договору оренди жилого приміщення і правил користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і прибудинкової території;

- щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги за затвердженими в установленому порядку тарифами;

- дбайливо ставитися до наданого жилого приміщення і його обладнання, проводити на умовах і в порядку, що визначаються законодавством України, за свій рахунок поточний ремонт займаного приміщення, а при звільненні приміщення здати його в належному стані, але не гіршому, ніж він був до вселення;

- при закінченні дії договору оренди звільнити займане жиле приміщення та знятись з реєстрації по даній адресі;

- не здавати жиле приміщення у суборенду;

- інформувати Орендодавця про зміну обставин, що дають підстави на отримання в оренду жилого приміщення.

 

5. Звільнення орендованого жилого  приміщення

 

5.1. Орендар, у разі вибуття з міста, закінченням строку дії контракту з установою, за клопотанням якої отримав у оренду житло, або отримання іншого житла у постійне користування, зобов'язаний невідкладно звільнити та здати займане ним жиле приміщення Орендодавцю. З Орендарем разом повинні вибути всі особи, які проживали з ним, не залежно від віку і дати вселення в дане жиле приміщення.

 

5.2. У разі тимчасової відсутності Орендаря або членів його сім'ї, орендоване жиле приміщення зберігається за ними у випадках і в строки, визначені в рішенні виконавчого комітету Черкаської міської ради при умові своєчасної плати за комунальні послуги.

 

5.3. У випадку виникнення спірних відносин у сім’ї, Орендар жилого приміщення має виключне право на залишення на умовах оренди виділеного житла, а всі інші члени сім”ї, які зареєстровані та проживають разом з ним, зобов’язані звільнити орендоване жиле приміщення.

 

5.4. Орендар здає жиле приміщення виконавчому органу Черкаської міської ради з пред’явленням довідок про сплату комунальних послуг та підтвердженням про зняття всіх членів сім'ї з реєстраційного обліку.

 

5.5. Якщо Орендар допустив псування чи руйнування орендного житла. Орендар повинен усунути пошкодження  або відшкодувати Орендодавцю завдані збитки.

 

5.6. Вартість капітального або поточного ремонтів зроблених Орендарем, компенсації та поверненню не підлягають.

 

6. Підстави для розірвання договору оренди.

 

6.1. Договір оренди може бути розірваний у будь-який час за згодою сторін або за рішенням суду.

 

6.2. Орендар має право розірвати в будь-який час договір в односторонньому порядку.

 

6.3. Орендодавець може прийняти рішення про розірвання договору оренди в односторонньому порядку та виселення орендаря та членів його сім’ї без надання іншого жилого приміщення за таких підстав:

- надання Орендарю та членів його сім’ї або набуттям ними права користування іншого жилого приміщення;

- невнесення плати за комунальні послуги протягом шести місяців без поважних причин, що підтверджено документами;

- систематичне порушення правил користування жилим приміщенням, громадського порядку, прав та законних інтересів сусідів, що унеможливлює спільне проживання в одному будинку, використання приміщення не за призначенням, його псування чи руйнування;

- передача жилого приміщення у суборенду;

- у разі якщо Орендар  без поважних причин в місячний строк не зареєструвався і/або не заселився, виконавчий комітет міської ради приймає рішення про скасування рішення про надання жилого приміщення в оренду.

 

6.4. Рішення про розірвання договору оренди приймає виконавчий комітет Черкаської міської ради за участю громадської комісії з житлових питань при виконавчому комітеті Черкаської міської ради. У разі якщо Орендар відмовляється вивільнити приміщення, Орендодавець вирішує такий спір в судовому порядку.

 

6.5. У разі переїзду Орендаря та членів його сім’ї на інше місце проживання, договір оренди вважається розірваний з моменту звільнення приміщення, що підтверджується довідками про зняття з реєстрації всіх членів сім’ї Орендаря.

 

6.6. Договір оренди вважається розірваним у разі смерті одинокого Орендаря.

 

 



































































































































































































































































































































































































Додаток 1

 

 

ДОГОВІР ОРЕНДИ КОМУНАЛЬНОГО ЖИТЛА

  

м. Черкаси                                                                                                           "   " _____________ 20____ р.

     

 _______________________________________________________________________________

                                                (найменування органу місцевого самоврядування або уповноваженого ним органу)

 

в особі ________________________________, що діє на підставі Положення  (далі – Орендодавець),

з одного боку, і громадянин ________________________________________ (далі - Орендар), з другого боку, на підставі __________________________________________________________ (номер і дата прийняття рішення про надання житла)

уклали цей договір про нижченаведене.

1. Предмет договору












1.1. Орендодавець надає Орендарю та членам його сім'ї _____________________________

_____________________________________________________________________________

                                            (прізвище, ім'я та по батькові членів сім'ї)

_____________________________________________________________________________

у користування жиле приміщення  ____________ жилою/загальною площею ______ кв.м у

                                                                                          (квартира, кімната)              

жилому будинку/гуртожитку за адресою ____________________ із фонду орендного житла.
 

2. Зобов'язання сторін

2.1.  Орендодавець зобов'язується:

2.1.1. Надати Орендарю зазначене у пункті 1 цього договору жиле приміщення;

2.2. Орендар зобов'язується:

2.2.1. Дотримуватися умов цього договору;

2.2.2. У місячний строк зареєструватися та заселитися  у орендованому приміщенні;

2.2.3. Після укладання договору оренди, в десятиденний строк повідомити підприємства надавачів послуг про укладання договору оренди із обов’язковим зазначенням терміну його дії;

2.2.4. Використовувати жиле приміщення за призначенням;

2.2.5. Не передавати приміщення в суборенду третім особам;

2.2.6. Забезпечувати належне утримання жилого приміщення, не допускати безгосподарного користування ним, своєчасно вживати заходів до усунення виявлених у квартирі несправностей;

2.2.7. Проводити поточний ремонт жилого приміщення;

2.2.8. Не допускати руйнування та зміни конструкції жилого приміщення, проведення робіт з його перепланування та переобладнання інженерних систем;

2.2.9. Проводити за власний рахунок ремонт і заміну санітарно-технічних приладів, пристроїв та обладнання, що вийшли з ладу;

2.2.10. Відбудовувати пошкоджене жиле приміщення та відшкодовувати інші збитки, завдані ним та членами його сім'ї Орендодавцю, іншим мешканцям будинку;

2.2.11. Вносити щомісяця плату за надані житлово-комунальні послуги;

2.2.12. Інформувати Орендодавця про зміну підстав, що дають право на отримання та користування приміщенням із фонду орендного житла, протягом одного місяця з дня настання такої зміни;

2.2.13. Не вчиняти дій, що порушують права та зачіпають інтереси інших мешканців будинку;

2.2.14. Дотримуватися правил користування приміщенням жилого будинку/гуртожитку, прибудинковою територією, санітарних і протипожежних правил та вимог інших нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

2.2.15. Передати Орендодавцю жиле приміщення, у разі його звільнення, в належному технічному і санітарному стані. У разі коли майно передається Орендодавцю у пошкодженому стані порівняно із станом на момент отримання жилого приміщення в оренду – відшкодувати заподіяні збитки за рахунок власного майна та/або майна членів його сім'ї, які проживали в зазначеному приміщенні разом з ним;

2.2.16. Допускати у жиле приміщення для огляду елементів приміщення та його обладнання, перевірки показань засобів обліку в денний час, а у разі аварії і в нічний час, представників Орендодавця, підприємства з обслуговування житлового фонду, за наявності у них відповідних посвідчень.

 

          3. Права сторін

          3.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

3.1.1. Своєчасно вносити плату за надані житлово-комунальні послуги;

3.1.2. Дотримуватися вимог правил користування приміщенням жилого будинку/гуртожитку, санітарних і протипожежних правил та інших нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

3.1.3. Своєчасно вживати заходів до усунення виявлених у квартирі несправностей;

3.1.4. Надавати можливість для доступу в жиле приміщення для усунення пошкоджень санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення в установленому актами законодавства порядку технічного та профілактичного огляду;

3.1.5. Відшкодовувати збитки, завдані ним та членами його сім'ї жилому приміщенню або майну Орендодавця, інших мешканців будинку;

3.1.6. Звільнити займане жиле приміщення та знятися разом з членами сім’ї з реєстрації у разі розірвання цього договору.

          3.2. Орендодавець має право вимагати в судовому порядку виселення орендаря, членів його сім'ї або інших осіб, які проживають разом з ним, без надання іншого житла, якщо вони:

3.2.1. Передають приміщення в суборенду третім особам;

3.2.2. Не здійснюють плату за комунальні послуги протягом шести місяців без поважних причин;

3.2.3. Набули право користування іншим жилим приміщенням;

3.2.4. Псують чи руйнують орендоване приміщення;

3.2.5. Використовують орендоване приміщення не за призначенням;

3.2.6 Створюють неможливі умови для спільного проживання з ними інших мешканців будинку.

          3.3. Орендар має право:

3.3.1. Вселяти неповнолітніх дітей без згоди Орендодавця. На вселення чоловіка/дружини, повнолітніх дітей, батьків, у яких відсутнє право користування іншим жилим приміщенням, необхідна згода Орендодавця;

3.3.2. Отримувати, відповідно до законодавства, субсидію  або пільги на оплату житлово-комунальних послуг;

3.3.3. На збереження жилого приміщення у разі тимчасової відсутності його та членів його сім'ї на підставах і в межах строків, передбачених законодавством.

4. Строк дії договору та інші умови

4.1. Цей договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до ____________ 20__ року.

4.2. Цей договір може бути розірвано в будь-який час за згодою сторін .

4.3. Орендодавець може прийняти рішення про розірвання цього договору в односторонньому порядку та виселення Орендаря та членів його сім'ї з житлового приміщення соціального призначення без надання іншого житла за таких підстав:

- у разі якщо Орендар  без поважних причин в місячний строк не зареєструється і/або не заселився;

-  надання Орендарю та членів його сім’ї або набуттям ними права користування іншого жилого приміщення;

-  невнесення плати за комунальні послуги протягом шести місяців без поважних причин;

-  систематичне  порушення (якщо вжите раніше попередження не спричинило ніякого впливу) правил користування жилим приміщенням, громадського порядку, прав та законних інтересів сусідів, що унеможливлює спільне проживання в одному будинку, використання приміщення не за призначенням, його псування чи руйнування;

-  передача жилого приміщення у суборенду.

4.4. Зміни до цього договору можуть бути внесені за згодою сторін з оформленням додаткового договору.

Додатковий договір та додатки до нього є невід'ємною частиною цього договору.

4.5. У разі якщо Орендар має намір та підстави для продовження договору оренди приміщення, він повинен за два місяці до закінчення терміну дії договору оренди повідомити Черкаську міську раду.

4.6. У разі неналежного виконання Орендарем своїх обов’язків, строк, на який продовжується оренда, визначається громадською комісію з житлових питань при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

4.7. Усі правовідносини, що виникають у зв'язку з виконанням умов цього договору і не врегульовані ним, регламентуються актами законодавства.

4.8. Цей договір укладений на ___ сторінках у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної сторони.

 

Адреси і підписи сторін








Орендодавець

___________________________________

                (прізвище, ім'я та по батькові)

адреса _____________________________

___________________________________

телефон ____________________________

___________________________________

                       (підпис)

М.П.
Орендар

___________________________________

              (прізвище, ім'я та по батькові)

адреса _____________________________

___________________________________

телефон ____________________________

___________________________________

                             (підпис)