ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

162-9-рд

Дата реєстрації:

18.02.2021

Проголосовано:

11.03.2021 14:23:35

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    35
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 162-9-рд


 




























































































































Проект рішення
№ 162-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції щодо відміни Єдиного примірного меню  у дошкільних навчальних закладах міста Черкаси

 
Керуючись Законом України «Про звернення громадян», відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-143, зважаючи на обґрунтування, надані департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Черкаська міська рада

        

ВИРІШИЛА:    

 

1. Не підтримати електронну петицію щодо відміни Єдиного  примірного меню у дошкільних навчальних закладах міста Черкаси.

2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського     голови з питань діяльності виконавчих органів ради Чубіну А.С. та          постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства,         дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (Холупняк К.О.).

 
 

 
Міський голова А.В. Бондаренко



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка  до проекту рішення:

 

 

Про розгляд петиції щодо відміни Єдиного примірного меню у дошкільних навчальних закладах міста Черкаси

 

 

Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста здійснюється відповідно до нормативно-правових актів, які регулюють питання харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. У дошкільних навчальних закладах загального типу організовано три разове харчування, санаторного типу – чотириразове.

У кожному закладі встановлено режим харчування, призначено відповідальних осіб за організацію харчування.

Відповідно до пункту 1.12 Інструкції щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОЗ і МОН України від 17.04.2006 № 298/227 раціональне харчування дітей в дошкільному закладі передбачає обов’язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року або на кожен сезон року окремо та погоджується з територіальним органом Державної санітарно-епідеміологічної служби України і затверджується керівником навчального закладу.

На виконання п.1 протоколу від 28.09.2015 № 2 тимчасової контрольної комісії Черкаської міської ради з питань перевірки надання якості послуг із харчування дітей у навчальних та дошкільних закладах міста Черкаси, закупівельних цін та якості продуктів розроблено Єдине примірне двотижневе меню для усіх дошкільних закладів міста.

Для розробки перспективного меню наказом департаменту освіти від 30.09.2016  № 520 було створено робочу групу, до складу якої увійшли медичні сестри дошкільних навчальних закладів, до обов’язків яких входить розроблення меню. Також для цього були залучені технологи Черкаського комерційного технікуму. Розроблені меню пройшли експертизу та погоджені у Черкаському міському управлінні Держпродспоживслужби.

Меню розроблене відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 (1591-2004-п) «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та враховує розподіл денного продуктового набору за основними групами та видами продуктів. При складанні Єдиного примірного двотижневого меню дотримано розподіл їжі за калорійністю протягом дня: сніданок – 30 %, обід – 45%, вечеря – 25% ( при 3-х разовому харчуванні). Основний прийом їжі забезпечується на обід.

Це дало змогу збалансувати та урізноманітнити харчування дітей. Оскільки до 2016 року при недостатньому фінансуванні неможливо було збалансувати та урізноманітнити харчування дітей. Так,  у раціоні дітей переважали крупи і макарони, з м’ясопродуктів діти споживали переважно  курятину.  Фруктові соки та свіжі фрукти були майже відсутні у меню дітей.

Крім цього, рішеннями Черкаської міської ради від 13.01.2016 № 21 «Про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах м.Черкаси на 2016 рік», від 28.02.2017 № 209 «Про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах м.Черкаси на 2017 рік», від 17.08.2018 № 660 «Про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах м.Черкаси на 2018 рік», від 24.12.2019 № 1474 «Про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах м.Черкаси на 2020 рік» вартість харчування дітей у дошкільних закладах з 2016 року зросла на 30 %.

Збільшення вартості харчування дозволило значно покращити якість, урізноманітнити та збалансувати раціон харчування дітей. На сьогоднішній день, відповідно до  норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 (1591-2004-п) «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», у меню дітей включено м’ясо та м’ясопродукти: яловичину, свинину,  курятину, ялову печінку, яловий  язик, дитячі сосиски.

Єдиним примірним двотижневим меню передбачено споживання фруктових соків та свіжих фруктів у повному обсязі (100%). Двічі на тиждень діти споживають страви із риби та страви із сиру кисломолочного. За результатами щомісячного аналізу виконання норм харчування розбалансованості у харчуванні дітей та понаднормового споживання дітьми окремих продуктів харчування не встановлено.

Мала кількість включення у меню дітей кисломолочних напоїв (кефіру, ряжанки,йогурту) пояснюється недостатнім фінансовим ресурсом, тобто є потреба у збільшенні вартості харчування дітей. 

         За організацію безпечного, раціонального харчування дітей в дошкільних навчальних закладах відповідають медичні працівники. До їх функцій входить перевірка якості продуктів, що надходять на харчоблок, контроль за дотриманням умов їх зберігання та  термінів їх реалізації, а також щоденний контроль за фізіологічною повноцінністю їжі, якістю готової продукції і дотриманням ваги порцій з урахуванням віку дитини тощо.

Тому, враховуючи зазначене, прошу відмовити у задоволенні петиції.

 

 

В.о. директора департаменту                                                        Б.О.Бєлов

 

 

 

 

 

Євчак Н.В.

37 55 83   

 

 

 

ДОДАТКИ

1 162-9-рд 18.02.21 петиція.pdf Переглянути