ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент архітектури та містобудування

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

140-9-рд

Дата реєстрації:

04.02.2021

Проголосовано:

25.02.2021 14:06:38

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    7
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 140-9-рд





















































































































 
            Проект рішення
            № 140-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про внесення змін до рішення міської ради від 13.12.2019 № 2-5395 «Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки»          
 

 
               
Відповідно до п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 22 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Постанови КМУ від 25.05.2011 № 559 «Про містобудівний кадастр», з метою забезпечення роботи геоінформаційної системи, задоволення інформаційних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до рішення міської ради від 13.12.2019 № 2-5395 «Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки».

2. Затвердити Програму розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки в новій редакції (Додаток 1).

          3. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А. О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О. М.).

 
                 
                 
Міський голова         А. В. Бондаренко
           



 



 






Додаток 1

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Черкаської міської ради

від ______________ № ________

 

ПРОГРАМА

розвитку містобудівного кадастру

міста Черкаси на 2020-2024 роки

 

Вступна частина

У відповідності до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Програмою розвитку містобудівного кадастру передбачається забезпечення провадження містобудівної діяльності, проведення землевпорядних робіт, забезпечення роботи геоінформаційної системи для задоволення інформаційних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Програма розроблена в напрямку вирішення питання забезпечення публічних інформаційних ресурсів містобудівного кадастру актуальною інформацією, яка буде представлена всім охочим у максимально зручний спосіб в цифровій формі.

Терміни і визначення:

  • геопортал містобудівного кадастру − сукупність інтернет-засобів та сервісів геопросторових даних, що підтримують метадані про геоінформаційні ресурси містобудівного кадастру і забезпечують доступ до них та до публічних інформаційних ресурсів містобудівного кадастру в Інтернеті;

  • інтероперабельність − здатність геоінформаційних ресурсів, технічних та програмних засобів інформаційної системи містобудівного кадастру до функціональної та інформаційної взаємодії в середовищі геоінформаційних систем;

  • кадастрова довідка − документ, що містить запитувані споживачем офіційні відомості містобудівного кадастру, що характеризують діючі на певній території містобудівні регламенти та інші умови провадження містобудівної діяльності, містобудівні умови та обмеження, а також (у разі наявності) вимоги та обмеження щодо використання земельних ділянок і розташованих на них об’єктів нерухомості, інші довідкові відомості з інформаційних ресурсів містобудівного кадастру;

  • компоненти інформаційної системи містобудівного кадастру − інформаційні ресурси містобудівного кадастру та інформаційні технології у складі технічних, програмних, лінгвістичних, правових, організаційних засобів, що забезпечують проведення перевірки інформаційних ресурсів, їх реєстрацію, облік, зберігання, актуалізацію та надання користувачам;

  • кадастрові зйомки − комплекс робіт, спрямованих на вивчення необхідних топографічних елементів місцевості щодо пунктів геодезичної мережі (зокрема меж земельних ділянок з їх найменуваннями, кількісними та якісними показниками) і нанесення їх на планшет для створення планів (карт), що служать основою для кадастрів;

  • містобудівний кадастр − державна або комунальна система зберігання і використання геопросторових даних про територію, адміністративно-територіальні одиниці, екологічні, інженерно-геологічні умови, будівельну діяльність, інформаційних ресурсів будівельних норм, державних стандартів і правил для задоволення інформаційних потреб у плануванні територій та будівництві, формування галузевої складової державних геоінформаційних ресурсів. Складовою частиною містобудівного кадастру є Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

  • публічні інформаційні ресурси містобудівного кадастру − відкрита електронна топографічна основа та частина відкритих інформаційних ресурсів містобудівного кадастру, до яких відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» забезпечується загальний доступ шляхом їх розміщення в мережі геопорталів усіх рівнів, на веб-сайтах органів  місцевого самоврядування;

  • сервіси інформаційних систем − програмно-технічні засоби, за допомогою яких надаються для використання дані містобудівного кадастру та здійснюються операції з їх оброблення;

  • топографо-геодезичні та картографічні роботи − процес створення геодезичних, топографічних і картографічних матеріалів, даних, топографо-геодезичної та картографічної продукції;

  • результати топографо-геодезичної і картографічної діяльності − геодезичні, топографічні, картографічні матеріали, продукція, інформація тощо.


Інформація, яка міститься у містобудівному кадастрі, є відкритою та загальнодоступною, крім відомостей, що належать до інформації з обмеженим доступом.

У 2018 році департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради запустив геопортал містобудівного кадастру міста Черкаси. Станом на 2020 рік на геопорталі розміщено для ознайомлення громадськістю 14 сервісів, серед яких:

  • Землеустрій;

  • Планувальні обмеження;

  • Інженерні мережі;

  • Топографо-геодезичні знімання;

  • Прибудинкові території;

  • Містобудівна документація;

  • Тимчасові споруди;

  • Містобудівні умови та обмеження;

  • Межі комітетів самоорганізації населення.


Окрім того, спільно з департаментом економіки та розвитку Черкаської міської ради запущено сервіси «Оренда комунального майна» та «Програма соціально-економічного та культурного розвитку».

Щоденно в режимі 24/7 геопорталом користуються сотні зацікавлених представників громадськості для задоволення власних інформаційних потреб. Кількість публічних запитів на отримання просторово-орієнтованої інформації в деяких департаментах значно скоротилася після публікації запитуваної інформації на геопорталі. Від так, кожен охочий може отримати кадастрову інформацію зі свого смартфону, а не витрачати свій час на відвідування структурних підрозділів Черкаської міської ради.

 

Паспорт програми

Паспорт визначає суму коштів, необхідних для виконання Програми, законодавчі підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, а також результативні показники, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної Програми.

Паспорт Програми затверджується у встановлений законодавством термін після затвердження бюджету міста на відповідний бюджетний період.

 

Визначення проблеми, на розв’язування якої спрямована програма

Основна проблематика містобудівного кадастру – неактуальність інформації потреба в якій постійна, особливо в галузі результатів картографічної діяльності. Застарілість ортофотоплану та топографічного плану масштабу 1:2000. Адже згідно зі статтею 16 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівна документація на місцевому рівні розробляється з урахуванням даних державного земельного кадастру на актуалізованій картографічній основі в цифровій формі як просторово орієнтована інформація. Створення, розвиток і підтримка в робочому стані компонентів інформаційної системи містобудівного кадастру неможлива без оновлення програмних та технічних засобів.

Прийняття Програми допоможе вирішити питання:

  • забезпечення проведення містобудівного моніторингу;

  • захисту інформації з даними містобудівного кадастру на геопорталі;

  • актуальність, відкритість та доступність інформації з містобудівного кадастру, законність її одержання, поширення і зберігання;

  • формування програмно-технічного комплексу, як інформаційно-комунікаційну систему обміну інформацією;

  • інтероперабельність з інформаційними системами інших галузевих кадастрів і реєстрів;

  • координація діяльності суб’єктів містобудівного кадастру, які забезпечують виробництво, оновлення, оброблення, зберігання, постачання та використання інформаційних ресурсів містобудівного кадастру.


 

Мета програми

Метою Програми є приведення містобудівної діяльності у відповідність до діючого законодавства, реалізації організаційно-технічних заходів, спрямованих на створення та функціонування на місцевому рівні системи геопросторових даних містобудівного кадастру, розвитку та вдосконалення інформаційної системи містобудівного кадастру та організації планового введення до бази даних кадастрової інформації відповідно до вимог державних будівельних норм.

Мета полягає у реалізації своєчасного забезпечення інформаційних потреб в галузі містобудівної діяльності всіх зацікавлених суб’єктів в межах міста Черкаси. Представлення актуальних геопросторових матеріалів у максимально зручний спосіб, а саме можливістю ознайомитися за допомогою власного мобільного пристрою за принципом «держава в смартфоні». В результаті економія часу представника громадськості на пошук необхідної інформації та держслужбовця на підготовку відповіді на запит.

 

Строки виконання, джерела фінансування програми

Вартість інженерно-геодезичних робіт визначається згідно з ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектних робіт та експертизи проектів будівництва» (зі змінами).

Вартість виконання окремих завдань уточнюється відповідно до складених кошторисів у договірній документації між замовником та виконавцем послуги.

Програма реалізується шляхом здійснення завдань пов’язаних з розвитком містобудівного кадастру міста Черкаси.

Строки виконання Програми – 2021-2024 роки.

Обсяг фінансування Програми – 9 634 938,00 грн.

2021 рік – 7272,358 тис. грн.

2022 рік – 232,55 тис. грн.

2023 рік – 835,63 тис. грн.

2024 рік − 1294,4 тис. грн.

Фінансування заходів визначених програмою, здійснюється за рахунок коштів міського бюджету по кодах бюджетної класифікації видатків визначених рішенням про міський бюджет на відповідний період, відповідно до діючого законодавства та рішень про міський бюджет в межах встановлених планових асигнувань та інших джерел, що не суперечать чинному законодавству. Головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем є департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради.

 

Перелік заходів програми






















































№ п/п Назва заходів Термін виконання
1 Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси 2021
2 Оренда мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу 2021-2024
3 Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси 2021
4 Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси 2022, 2024
5 Інвентаризація багатоквартирних будинків міста Черкаси 2022
6 Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру 2023
7 Оновлення серверного апаратного забезпечення 2023
8 Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси 2023
9 Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси 2024

 

Контроль за виконанням програми

Для забезпечення виконання заходів Програми департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради з іншими структурними підрозділами Черкаської міської ради розробляє відповідні проєкти рішень та інші нормативно-правові акти.

Координація діяльності та систематичний контроль за виконанням передбачених Програмою заходів покладається на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, який підзвітний Черкаській міській раді та її виконавчому комітету. Моніторинг виконання Програми здійснює департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради у встановлений законодавством термін та надає результати моніторингу департаменту фінансової політики Черкаської міської ради.

Також, координації діяльності суб’єктів містобудівного кадастру, які забезпечують постачання інформаційних ресурсів містобудівного кадастру покладається на комунальні підприємства утримувачі відповідних інженерних мереж, а саме:

  • КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради;

  • КП «ЧЕЛУАШ» Черкаської міської ради;

  • КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради.


Відповідальний виконавець у процесі виконання Програми забезпечує цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідної Програми у межах визначених бюджетних призначень.

Головний розпорядник коштів в межах своїх повноважень здійснює оцінку ефективності Програми, що передбачає заходи з моніторингу, аналізу та контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів. Оцінка ефективності Програми здійснюється на підставі аналізу результативних показників, а також іншої інформації, що міститься у бюджетних запитах, кошторисах, паспортах бюджетних програм, звітах про виконання кошторисів та звітах про виконання паспортів бюджетних програм.

Результати оцінки ефективності бюджетних програм, у тому числі висновки органів виконавчої влади, уповноважених на здійснення фінансового контролю за дотриманням бюджетного законодавства, є підставою для прийняття рішень про внесення в установленому порядку змін до бюджетних призначень поточного бюджетного періоду, відповідних пропозицій до проекту бюджету на плановий бюджетний період та до прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, включаючи зупинення реалізації відповідних бюджетних програм.

 

Очікуваний кінцевий результат виконання програми

Реалізація Програми забезпечить комплексний розвиток містобудівного кадастру міста Черкаси, сприятиме спрощенню аналітично-довідкової системи, поліпшить надання відповідей на публічні запити. Забезпечить якісне надання містобудівних умов і обмежень, будівельних паспортів, паспортів прив’язки тимчасових споруд та висновків архітектури. Дозволить фізичним та юридичним особам самостійно проаналізувати можливість втілення інвестиційних намірів по використанню земельних ділянок та нерухомого майна на геопорталі містобудівного кадастру.

 

Очікуваним результатом виконання Програми є:

  • Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси




  • цифрове аерофотознімання з розміром пікселя 5 см на площину місцевості;

  • ортофотоплан масштабу 1:1000 з роздільною здатністю 5 см на місцевості;

  • інженерно-топографічний план масштабу 1:2000 з цифровою точністю масштабу 1:500;

  • вирахування площ будівель з розподілом по функціональності (жилі, нежилі, гаражі, павільйони) та по типу (тимчасові і капітальні);

  • вирахування площ земель міста для формування адміністративної звітності з кількісного обліку земель;

  • створення трансформаційного поля на місто для перерахунку з місцевої системи координат міста Черкаси в систему координат УСК-2000 Черкаська (МСК-71);

  • векторизація зовнішніх рекламних конструкцій.




  • Інвентаризація багатоквартирних будинків міста Черкаси з обліком житлового фонду за технічними паспортами 1321 багатоквартирних будинків, а також новозбудовані:




  • кількість поверхів;

  • кількість квартир;

  • кількість нежитлових приміщень;

  • кількість під’їздів;

  • кількість ліфтів;

  • кількість мешканців;

  • рік введення в експлуатацію будинку;

  • загальна площа будинку;

  • загальна площа квартир;

  • загальна площа нежитлових приміщень;

  • площа покрівлі;

  • площа підвалу;

  • площа сходових клітин;

  • площа забудови будинку;

  • площа прибудинкової території;

  • матеріал фундаменту;

  • матеріал стін;

  • матеріал покрівлі;

  • балансоутримувач;

  • управитель будинковолодіння.




  • Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси




  • облік існуючих інженерних комунікацій КПТМ «Теплокомуненерго» та ВП «Черкаська ТЕЦ» в геоінформаційному форматі;

  • вирахування охоронних зон від інженерних комунікацій.




  • Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси




  • облік існуючих інженерних комунікацій КП «Водоканал» ЧМР і КП «ЧЕЛУАШ» ЧМР в геоінформаційному форматі;

  • вирахування охоронних зон від інженерних комунікацій.


 































































































Напрями використання коштів Од. вим. 2021 р. 2022 р. 2023 р. 2024 р.
Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси тис. грн. 5543,458      
Оренда мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу тис. грн. 32,4 32,4 32,4 32,4
Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси тис. грн. 1696,5      
Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси тис. грн.   2,0   2,0
Інвентаризація багатоквартирних будинків міста Черкаси тис. грн.   198,15    
Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру тис. грн.     20,0  
Оновлення серверного апаратного забезпечення тис. грн.     86,0  
Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси тис. грн.     697,23  
Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси тис. грн.       1260,0
Разом (прогноз) тис. грн. 7272,358 232,55 835,63 1294,4
9634,938

 

Результативні показники (очікувані), що характеризують виконання Програми

 



























































































































































































































































































Показники/напрями використання коштів Од. вим. 2020 р. 2021 р. 2022 р. 2023 р. 2024 р.
Удосконалення діяльності інформаційної системи містобудівного кадастру


  1. Показники затрат


1.1 Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси тис. грн 5543,458
1.2 Площа території міста Черкаси, що потребує створених геопросторових даних Га 8710
1.3 Оплата послуг з оренди, придбання, технічного обслуговування обладнання, захисту інформації та оновлення програмного забезпечення тис. грн 1728,9 34,4 138,4 34,4
1.4 Кількість локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва, що необхідно створювати щороку од. 25 25 25 25


  1. Показники продукту


2.1 Кількість локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва, що планується створювати щороку од. 25 25 25 25
2.2 Площа території міста Черкаси створених геопросторових даних га 8710


  1. Показники ефективності


3.1 Середня вартість створення цифрового інженерно-топографічного плану за 1 га тис. грн.   0,636
3.2 Відсоток створених локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва до потреби % 100 100 100 100


  1. Показники якості


4.1 Відсоток обробленої площі міста для створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси % 100
4.2 Відсоток забезпечення належного рівня технічної підтримки, оновлення програмного забезпечення та захисту  інформації для безперебірної роботи містобудівного кадастру % 100 100 100 100
               
Актуалізація даних геоінформаційної системи, інформаційне наповнення містобудівного кадастру


  1. Показники затрат


1.1 Інвентаризація багатоквартирних будинків та різних інженерних мереж  міста Черкаси тис. грн. 198,15 697,23 1260,0
1.2 Кількість багатоквартирних будинків, що потребують інвентаризації од. 1321
1.3 Довжина інженерних мереж теплопостачання, що потребує інвентаризації км 381
1.4 Довжина інженерних мереж водопостачання та водовідведення, що потребує інвентаризації км 840


  1. Показники продукту


2.1 Кількість багатоквартирних будинків, що будуть проінвентаризовані од. 1321
2.2 Довжина інженерних мереж теплопостачання, що будуть проінвентаризовані км 381
2.3 Довжина інженерних мереж водопостачання та водовідведення, що будуть проінвентаризовані км 840


  1. Показники ефективності


3.1 Середня вартість інвентаризації одного багатоквартирного будинку тис. грн 0,15
3.2 Середня вартість інвентаризації 1 км мережі теплопостачання тис. грн 1,83
3.3 Середня вартість інвентаризації 1 км мереж водопостачання та водовідведення тис. грн 1,5


  1. Показники якості


4.1 Відсоток інвентаризазіцї багатоквартирні будинки до потреби % 100
4.2 Відсоток інвентаризації інженерних мереж теплопостачання до потреби % 100
4.3 Відсоток інвентаризації інженерних мереж водопостачання та водовідведення до потреби % 100

 

Прикінцеве положення

До Програми можуть бути внесені зміни та доповнення з урахуванням прийняття нових нормативно-правових актів та досліджень у галузі містобудівного кадастру та з ініціативи відповідального виконавця цієї Програми.

 



Пояснювальна записка

до проєкту рішення:

 

Про внесення змін до рішення міської ради від 13.12.2019 № 2-5395

«Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки»

 

Містобудівний кадастр – система зберігання і використання геопросторових даних про територію адміністративно-територіальної одиниці, екологічні, інженерно-геологічні умови для задоволення інформаційних потреб у планування територій та будівництві, формування галузевої складової державних геоінформаційних ресурсів.

Програмою передбачений всебічний розвиток системи містобудівного кадастру міста Черкаси, що включає: технічні та програмні засоби для формування інформаційних ресурсів до бази геопросторових даних.

Відповідно до п. 5.1.1 ДБН А.2.1-1-2014 «Інженерні вишукування для будівництва» − інженерно-геодезичні вишукування повинні забезпечувати надання інформації, необхідної для комплексного оцінювання умов території будівництва, проектування та безпечної експлуатації об’єктів будівництва та архітектури, інженерного захисту територій, для цілей планування територій, архітектурно-містобудівного проектування, ведення містобудівного кадастру, геодезичного забезпечення будівництва. Згідно з п. 5.1.7 строк використання матеріалів інженерно-геодезичних вишукувань складає для інженерно-топографічних планів масштабу 1:2000 – не більше ніж десять років (без додаткового оновлення). Відділ містобудівного кадастру та ГІС управління планування та архітектури на сьогодні використовує топографічні матеріали 2010 року.

Одним з основних заходів Програми передбачено створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси, що включатиме виконання топографо-геодезичного знімання масштабу 1:2000 з цифровою точністю масштабу 1:500. Також, передбачено оновлення ортофотоплану міста Черкаси, періодичність якого згідно з Постановою КМУ від 04.09.2013 № 661 «Про затвердження Порядку загальнодержавного топографічного і тематичного картографування» становить не більше як п’ять років.

Змінами до Програми замість придбання мультикоптеру пропонується брати пристрій в щомісячну оренду для потреб містобудівного моніторингу. Це дасть змогу не брати на себе матеріальну відповідальність держслужбовцем невдалого використання вартісного технологічного пристрою придбаного за бюджетні кошти за його повною вартістю. Використання в польових умовах передбачається досвідченим фахівцем, а замовник отримуватиме результат аерофото знімань. До того ж, замовник не буде витрачати кошти на витратні матеріали, такі як акумуляторні батареї, що мають обмежену кількість циклів підзарядки.

Програмою пропонується інвентаризувати багатоквартирний житловий фонд міста Черкаси за паспортами житлових будинків. Показники з характеристиками будинку будуть відображатися на мапі в якості атрибутивних даних.

 

 







Директор департаменту архітектури та містобудування А. О. Савін

 

 

Балаба Ф. Л.

33-12-05