ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

153-9-рд

Дата реєстрації:

10.02.2021

Проголосовано:

25.02.2021 12:33:07

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    4
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 153-9-рд





























































































              Проєкт рішення
            № 153-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про розгляд електронної петиції № Че/1395-еп щодо заборони політичної партії «ОПЗЖ»          
                 
Розглянувши електронну петицію, подану 26.01.2021 за № Че/1395-еп, щодо заборони політичної партії «ОПЗЖ», відповідно до статей 25 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи норми Закону України «Про політичні партії в Україні», Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Підтримати електронну петицію, подану 26.01.2021 за № Че/1395-еп, щодо заборони політичної партії «ОПЗЖ».

  2. Затвердити текст звернення Черкаської міської ради до Міністерства юстиції України (додається).

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради (Гончар Ю.Г.)


 

 

 

Міський голова
 

 

 
      А.В. Бондаренко
           



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка до проєкту рішення

«Про розгляд електронної петиції № Че/1395-еп щодо заборони політичної партії «ОПЗЖ»»

 

За результатами розгляду електронної петиції № Че/1395-еп, поданої Кухарчуком Д.В. 26.01.2021 (вх. № 844-2 від 01.02.2021) про звернення депутатів Черкаської міської ради до Міністерства юстиції України з вимогою заборонити політичну партію «Опозиційна платформа - За життя», підготовлено проєкт рішення Черкаської міської ради, яким пропонується підтримати зазначену петицію, враховуючи наступне.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про політичні партії в Україні» (далі – Закон) утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на:

1) ліквідацію незалежності України;

2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;

3) порушення суверенітету і територіальної цілісності України;

4) підрив безпеки держави;

5) незаконне захоплення державної влади;

6) пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі;

7) посягання на права і свободи людини;

8) посягання на здоров’я населення;

9) пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки.

Згідно зі статтею 18 Закону державний контроль за діяльністю політичних партій, зокрема за додержанням політичною партією вимог Конституції та законів України, а також статуту політичної партії, здійснює Міністерство юстиції України.

Статтею 19 Закону передбачається, що у разі порушення політичними партіями Конституції України, цього та інших законів України до них можуть бути вжиті такі заходи:

1) попередження про недопущення незаконної діяльності;

2) заборона політичної партії.

Дії партії, що мають ознаки вищезазначених заборон, можуть призвести до заборони діяльності політичної партії, однак, лише за рішенням суду.

Як зазначено в статті 21 Закону політична партія може бути за адміністративним позовом Міністерства юстиції України заборонена в судовому порядку у випадку порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, цим та іншими законами України.

Таким чином, виконання прохання автора петиції щодо звернення Черкаської міської ради до Міністерства юстиції України не суперечить нормам законодавства, оскільки державний контроль за додержанням політичною партією вимог Конституції та законів України, статуту політичної партії, а також звернення до суду із позовом про заборону діяльності політичної партії належать до повноважень Міністерства юстиції України. Департаментом управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради підготовлено проєкт тексту такого звернення Черкаської міської ради з урахуванням підстав, викладених в петиції, та публічних публікацій інформаційних ресурсів та ЗМІ.

 

 

Директор департаменту управління

справами та юридичного забезпечення Ю.Г. Гончар

 

 

 

 

Додаток до рішення

Черкаської міської ради

від ________________ №______

 

 

Міністерство юстиції України

 

Звернення Черкаської міської ради

про здійснення дій, необхідних для  заборони політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»

 

Громадяни міста Черкаси шляхом підтримання електронної петиції на розгляд Черкаської міської ради (Че/1395-еп від 26.01.2021) висловили своє занепокоєння діяльністю політичної партії «Опозиційна платформа - За життя». Автор петиції, якого підтримали 278 інших громадян, висловив думку про проросійську позицію зазначеної політичної партії. В петиції автор звертає особливу увагу на неодноразові зустрічі члена партії  «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука із Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Таке твердження є загальновизнаним фактом, і підтверджується численним публікаціями інформаційних ресурсів та ЗМІ, до прикладу:

публікація інформаційного агентства УНІАН за посиланням  https://www.unian.ua/politics/medvedchuk-v-rosiji-medvedchuk-prijihav-na-zustrich-do-putina-novini-ukrajina-11172473.html;

публікація Радіо Свобода за посиланням https://www.radiosvoboda.org/a/news-perevirka-newsone-112-zik/30895464.html;

публікація BBC NEWS Україна https://www.bbc.com/ukrainian/news-49037396.

Оскільки Україна визнає Російську Федерацію державою-агресором та залишається об’єктом воєнної агресії з боку Російської Федерації (Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затверджене постановою ВРУ від 27.01.2015) вважаємо, що офіційні переговори з Президентом Російської Федерації на предмет відносин з Україною та виступи від імені громадян України щодо подальшого врегулювання цих відносин мають здійснюватися виключно уповноваженими не те особами з урахуванням ідей про забезпечення незалежності України; збереження встановленого конституційного ладу, суверенітету та територіальної цілісності України; підтримання безпеки держави; протидію незаконному захопленню державної влади; збереження миру в країнах; визнання і поваги до прав і свобод людини; нетерпимість до комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки.

Зважаючи на зазначене вище, Черкаська міська рада звертається до Міністерства юстиції України із клопотанням на підставі статей 5, 18, 19, 21 Закону України «Про політичні партії в Україні» здійснити дії, необхідні для заборони політичної партії «Опозиційна платформа - За життя».

 

 

Від імені Черкаської міської ради                               А.В. Бондаренко