ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

III

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

125-9-рд

Дата реєстрації:

15.01.2021

Проголосовано:

26.01.2021 11:24:45

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    38
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 125-9-рд































































































































              Проект рішення
            № 125-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України

 
         
               
                 
Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Направити звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Тренкіна Ю.В.

 
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко
           





 






















Кабінет Міністрів України

З В Е Р Н Е Н Н Я

Черкаської міської ради

 

Останнім часом викликає глибоке занепокоєння державна політика по відношенню до місцевих бюджетів, особливо в частині міжбюджетних трансфертів. Запроваджені зміни, які відбуваються у процесі ініційованої Кабінетом Міністрів України фінансової децентралізації, призвели до передачі додаткових повноважень на місцеві бюджети, без належних компенсаторів.

Так, у Державному бюджеті України починаючи із 2016 року не передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату компенсації за надані пільги з оплати послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та пільговий проїзд громадян окремих категорій.

Із 01.01.2017 відповідно до прийнятих Верховною Радою України змін до Бюджетного кодексу України видатки на відшкодування витрат за пільговий проїзд громадян окремих категорій та надання пільг з оплати послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг  віднесено до визначених статтею 91 цього Кодексу видатків місцевих бюджетів, що можуть проводитися з усіх місцевих бюджетів.

Отже, починаючи з 2017 року фінансування видатків державних програм соціального захисту в частині компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, пільг з послуг зв’язку та інших передбачених законодавством пільг покладено на органи місцевого самоврядування. Обсяг зазначених виплат здійснених  з бюджету м. Черкаси для відповідних категорій населення протягом 2017-2020 років склав 176,6  млн грн.

Погашення боргів за надані гарантовані державою пільги, видатки за якими здійснювались за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот), на компенсацію втрати частини доходів у зв'язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, та були взяті на облік в органах казначейства станом на 01.01.2016 також покладено виключно на органи місцевого самоврядування. Протягом 2017-2020 років за рахунок коштів міського бюджету, зокрема на виконання рішень судів, погашено зазначену заборгованість в сумі 3114,6 тис. грн.

Частиною 3 статті 143 Конституції України визначено, що держава фінансує надані органам місцевого самоврядування повноваження у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, що також закріплено частиною 1 статті 85 Бюджетного кодексу України.

Таким чином, всупереч чинному законодавству в черговий раз перекладено на місцеві бюджети видатки, які повинні здійснюватися за рахунок трансфертів з державного бюджету, або мати чітко визначені компенсатори з державного бюджету.

В зв’язку з вищевикладеним, з метою врегулювання даного питання та уникнення порушення чинного законодавства, вимагаємо ініціювати перед Верховною Радою України питання щодо встановлення на законодавчому рівні оплати гарантованих державою пільг виключно за рахунок відповідних трансфертів з державного бюджету. А саме, виключити підпункт 204 частини 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України, також відповідними видатками доповнити підпункт «б» пункту 4 розділу 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України та для забезпечення відповідних виплат за рахунок субвенції з Державного бюджету доповнити новою  частиною ст. 102 Бюджетного кодексу України. Враховуючи факт погашення заборгованості, що утворилась на 01.01.2016, в сумі 3 114,6 тис. грн за рахунок коштів міського бюджету забезпечити відшкодування даних видатків за рахунок коштів державного бюджету шляхом надання дотації без визначення джерел використання.

 

Сподіваємось на розуміння та підтримку.

 

 

Від імені Черкаської міської ради

 
Міський голова

 
        А.В. Бондаренко