ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

III

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

124-9-рд

Дата реєстрації:

15.01.2021

Проголосовано:

26.01.2021 11:19:55

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    37
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 124-9-рд




           

 

 

 



























































































































              Проект рішення
            № 124-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про звернення Черкаської міської ради до голови Черкаської обласної державної адміністрації, депутатів Черкаської обласної ради

 
         
               
                 
Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Направити звернення Черкаської міської ради до голови Черкаської обласної державної адміністрації, депутатів Черкаської обласної ради (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Тренкіна Ю.В.

 
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко
           



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

депутатів Черкаської міської ради

  щодо здійснення видатків на професійно-технічну освіту

 

Ми, депутати Черкаської міської ради, вкрай стурбовані відсутністю джерел для покриття видатків на фінансування професійно-технічних навчальних закладів, розташованих на території м.Черкаси, від імені громади звертаємось до голови Черкаської обласної державної адміністрації та депутатів Черкаської обласної ради з огляду на наступне.

У 2020 році склалась вкрай критична ситуація з виконанням бюджету м.Черкаси та планові показники доходів бюджету м.Черкаси виконані на 91,5 відс., недоотримано доходів у сумі 200 млн.грн. Значне невиконання затверджених планових показників доходів бюджету м.Черкаси пов’язано в першу чергу із прийняттям законодавчих актів, які зменшують надходження до місцевих бюджетів та надання преференцій суб’єктам господарювання по сплаті податків у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019).

В той же час, незважаючи на обмежений фінансовий ресурс з бюджету м.Черкаси відбувається відволікання коштів не властивих міському бюджету видатків - для забезпечення підготовки  кадрів на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області.

Підпунктом «е» пункту 2 частини 1 статті 89 Бюджетного кодексу України встановлено, що  фінансування закладів професійно-технічної освіти здійснюється з бюджетів міст обласного значення - обласних центрів (на оплату послуг з підготовки кадрів на умовах регіонального замовлення у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти державної та/або комунальної власності, які розташовані на території зазначених міст).

Протягом 2016-2020 років на функціонування закладів професійно-технічної освіти міста Черкаси було виділено в сумі 337,5 млн.грн., основна частина видатків (близько 90%) щорічно фінансується за рахунок коштів бюджету міста Черкаси, що  призводить до здійснення непритаманних видатків та є суттєвим додатковим навантаженням на міський бюджет. Крім того, здійснювати управління закладами професійно-технічної освіти міська рада не в змозі, оскільки передача майна та управління закладами професійно-технічної освіти з державної власності у комунальну так і не відбулася. При цьому зазначаємо, що питома вага учнів закладів професійно-технічної освіти складає близько 30 відсотків, решта здобувачів відповідної освіти – мешканці Черкаської області.

 Відповідно до п. 201 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу України встановлено, що з обласних бюджетів можуть здійснюватися видатки, визначені підпунктом "е" пункту 2 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України, у частині підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області. При  цьому, обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною обласною радою у додатку до рішення про обласний бюджет.

Враховуючи вищевикладене, просимо передбачити в обласному бюджеті видатки на фінансування закладів професійно-технічної освіти, які розташовані на території м.Черкаси в сумі не менше 68,0 млн.грн. та затвердити формулу  обсягу міжбюджетного трансферту з обласного бюджету міському бюджету міста Черкаси на 2021 рік на підготовку кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення.

 

 

Від імені Черкаської міської ради,

 

Міський голова                                                                                                      А.В. Бондаренко