ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

II

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

19-9-рд

Дата реєстрації:

18.12.2020

Проголосовано:

24.12.2020 15:36:07

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    1
  • Не підтримали
    2
  • Утримались
    32
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 19-9-рд


 




















































































































 

 
Проект рішення
№19-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 02.03.2020 № Че/1057-еп щодо правомірності діяльності ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» в наданні послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних)
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Електронну петицію від 02.03.2020 № Че/1057-еп щодо правомірності діяльності ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» в наданні послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) не підтримати. Роз’яснення з питань, що порушені в петиції та містяться в пояснювальній записці до даного рішення надіслати Скляренко А.В.

  2. Контроль за виконанням рішення покласти на управління інспектування та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).


Міський голова А.В. Бондаренко



 





УКРАЇНА

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ

вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА · ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ · ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬК___________________________________________________________А

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 02.03.2020

№ Че/1057-еп щодо правомірності діяльності ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» в наданні послуг з вивезення побутових відходів

(великогабаритних та ремонтних)

 

 

Розглянувши електронну петицію від 02.03.2020 № Че/1057-еп щодо правомірності діяльності ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» в наданні послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних), повідомляємо наступне.

Відповідно до «Правил надання послуг з поводження з побутових відходів», затверджених постановою КМУ від 10.12.2008 №1070, великогабаритні відходи -  тверді відходи, розміри яких перевищують 50*50*50 сантиметрів, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об’ємом до 1,1 куб.метра.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать:

- житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

- комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до п. 55 ч. 1 ст. 26 Закону України № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» до компетенції сільських, селищних, міських рад належить визначення на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють у межах певної території збирання та перевезення побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.

Черкаська міська рада своїм рішенням від 19.08.2014 №2-61 визначила послугу з вивезення побутових відходів, як окрему комунальну послугу, право на яку виборюється на конкурсних засадах.

Частиною 8 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» визначено, що великогабаритні та ремонтні відходи у складі побутових відходів мають збиратися окремо від інших видів побутових відходів.

Станом на сьогодні у місті Черкаси існують два надавача послуг з поводження з побутовими відходами, які згідно чинного законодавства стали переможцями конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів.

Так, у 2015 році рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 29.05.2015 №564 було визначено переможця конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в м. Черкаси – комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради (далі – КП «ЧСЧ»).

ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість «Благоустрій» (яка є правонаступником ТОВ «Сантехбудконструкція») надає послуги з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси відповідно до рішення виконавчого комітету від 17.04.2019 №414 «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси».

Відповідно до укладеного договору на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси було затверджено Графік збору та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів, який передбачає збір та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів в багатоквартирних житлових будинках у 211 місцях. Збір та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів в одноквартирних житлових будинках приватного сектору здійснюється на власних присадибних ділянках та у місцях визначених мешканцями приватного сектору, погодженими з переможцем. Періодичність надання послуг, із них:

-          в багатоквартирних житлових будинках – не рідше 1 разу на тиждень;

-          в одноквартирних житлових будинках приватного сектору – у визначений день згідно графіку 4 рази на місяць.

При цьому зазначаємо, що ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» є єдиним суб’єктом господарської діяльності, який за результатами проведеного конкурсу та у відповідності до положень діючого законодавства, має право на надання послуги з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси.

Відповідно до п.1 ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»: споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку.

Якщо інше не визначено законом, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування, має право на вибір серед визначених у встановленому законодавством порядку виконавців послуг з поводження з побутовими відходами. Згаданим вище Законом передбачено, що споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Таким чином, необхідність укладення договору про поводження з побутовими відходами передбачена законом і його укладення на основі типового договору визначено як обов'язок, а не право споживача. Разом із тим відсутність письмового договору між сторонами не може бути підставою для звільнення від сплати вартості за житлово-комунальні послуги.

У газеті «7 днів Черкаси» від 24.07.2019 видання №30 (140) було опубліковано Публічну оферту до Публічного Договору про надання послуг з вивезення побутових відходів м. Черкаси «24» липня 2019 р., у разі якщо Ви зацікавлені в укладанні індивідуального договору з ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» щодо вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних), просимо Вас звернутися за наступною адресою: вул. Смілянська, 145, м. Черкаси для укладення такого договору.

Також зазначаємо, що відповідно до Закону України «Про відходи» громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов’язані: дотримуватися вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів у сфері поводження з відходами; вносити в установленому порядку плату за послуги з поводження з побутовими відходами; виконувати інші обов’язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Надання послуг з вивезення відходів як вторинної сировини, що є у складі побутових відходів, здійснюється з урахуванням вимог статей 35 і 35-1 Закону України «Про відходи», плата за які нараховується щомісяця відповідно до умов договору і тарифів, що формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. №1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами».

Тарифи на послугу з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) встановлені рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 27.06.2019 №726 «Про встановлення тарифів на послугу з вивезення, знешкодження та захоронення побутових відходів (ремонтних та великогабаритних), що надаються ТОВ «Сантехбудконструкція» (правонаступник ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій»), для населення та приватний сектор на 1 особу за місяць становить – 13,20 грн.

Норми надання послуг з вивезення побутових відходів визначаються з  урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 (1070-2008-п) «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів».

Згідно п. 1.1. Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів – ці Правила встановлюють порядок виконання робіт з визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів (далі - Норма) у містах, селищах і селах, які застосовуються для визначення обсягів надання послуг з вивезення побутових відходів.

У пункті 1.2. зазначено, що норма - це кількісний показник споживання  послуг з вивезення побутових відходів, які утворюються на одну розрахункову одиницю (одного мешканця для житлової забудови, одне місце в готелі, гуртожитку та ін., 1 кв.м торгівельної та складської площі, вокзалів, автостоянок, пляжів та ін.; одне відвідування для поліклінік тощо) за одиницю часу.

Так, рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 29.01.2019 №108 було затверджено нові норми надання послуг з вивезення побутових відходів у м. Черкаси, які не переглядались більше 5 років.

Для багатоквартирних будинків з наявністю усіх видів благоустрою:

по великогабаритним відходам, - середня на місяць норма з розрахунку на 1 людину становить 0,0125 м3 (2,4 кг.);

по ТПВ – 0,16 м3 (23,1 кг.);

по ремонтним відходам – 0,005 м3 (3,4 кг.)

Для будинків приватного сектору з присадибною ділянкою:

по великогабаритним відходам, - середня на місяць норма з розрахунку на 1 людину становить 0,0125 м3 (2,4 кг.);

по ТПВ – 0,20 м3 (39,43 кг.);

по ремонтним відходам – 0,005 м3 (3,4 кг.).

Додатково звертаємо увагу, що за час виконання ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» послуги з вивезення побутових відходів (великогабаритний та ремонтних) у м. Черкаси згідно офіційних даних загальний об’єм вивезення великогабаритних відходів складає:

  1. За серпень 2019р. -  1539 м.3 сміття, 2700 м.3 деревини, загалом 4239 м.3;

  2. За вересень 2019р. – 1975 м3 сміття, 2547,14 м.3 деревини, загалом 4522 м.3;

  3. За жовтень 2019р. – 1665 м3 сміття, 3410 м.3 деревини, загалом 5075 м.3;

  4. За листопад 2019р. - 1860 м.3 сміття, 2986,43 м.3 деревини, загалом 4846,43 м.3;


 

 

 

 

 

  1. За грудень 2019р. – 2475,2 м3 сміття, 2160,57 м.3 деревини, загалом 4635,77 м.3;

  2. За січень 2020р. – 1947,2 м3 сміття, 4053,57 м.3 деревини, загалом 6000,77 м.3;

  3. За лютий 2020 – 2705 м3 сміття, 2049,28 м.3 деревини, загалом 4754,28 м.3;

  4. За березень 2020 – 3844 м3 сміття, 3347,43 м.3 деревини, загалом 7191,41 м.3.


Варто зазначити, що останнім часом об’єми великогабаритних відходів, що продукуються мешканцями міста Черкаси та виносяться до місць вивезення таких відходів збільшилися в рази, та на теперішній час значно перевищують заплановані обсяги наданих послуг, які були закладені в обрахунок тарифу, затвердженого рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 27.06.2019 №726 «Про встановлення тарифів на послугу з вивезення, знешкодження та захоронення побутових відходів (ремонтних та великогабаритних), що надаються ТОВ «Сантехбудконструкція».

Таким чином, надання послуг з вивезення твердих побутових відходів та з вивезення великогабаритних та ремонтних відходів здійснюється відповідно та в межах діючого законодавства України.

Зі свого боку ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» належним чином виконує взяті на себе зобов’язання перед містом Черкаси щодо вивезення побутових відходів з визначених ділянок та у встановлені графіки.

 

 

 

Директор департаменту

житлово-комунального комплексу                                                               О.О. Яценко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сарнацька Я.А.

540346

 



 

ДОДАТКИ

1 19-9-рд 18.12.20 петиція.pdf Переглянути