ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

II

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

18-9-рд

Дата реєстрації:

15.12.2020

Проголосовано:

24.12.2020 15:16:52

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    33
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 18-9-рд


 

 



















































































































 

 
Проект рішення
№18-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 29.01.2020 № Че/1037-еп щодо вивезення сміття ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій»

 
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Електронну петицію від 29.01.2020 № Че/1037-еп щодо вивезення сміття ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» не підтримати. Роз’яснення з питань, що порушені в петиції та містяться в пояснювальній записці до даного рішення надіслати Чудаєвій Г.М.

  2. Доручити управлінню інспектування Черкаської міської ради посилити контроль за дотриманням належного санітарного стану міста та притягувати до адміністративної відповідальності порушників благоустрою. Здійснювати постійний контроль за наданням послуг ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій».

  3. Контроль за виконанням рішення покласти на управління інспектування та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).


Міський голова А.В. Бондаренко



 





УКРАЇНА

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ

вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА · ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ · ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬК___________________________________________________________А

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 29.01.2020

№ Че/1037-еп щодо вивезення сміття

ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій»

 

 

Розглянувши електронну петицію від 29.01.2020 № Че/1037-еп щодо вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій», повідомляємо наступне.

Відповідно до «Правил надання послуг з поводження з побутових відходів», затверджених постановою КМУ від 10.12.2008 №1070, великогабаритні відходи -  тверді відходи, розміри яких перевищують 50*50*50 сантиметрів, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об’ємом до 1,1 куб.метра.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать:

- житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

- комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до п. 55 ч. 1 ст. 26 Закону України № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» до компетенції сільських, селищних, міських рад належить визначення на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють у межах певної території збирання та перевезення побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.

Черкаська міська рада своїм рішенням від 19.08.2014 №2-61 визначила послугу з вивезення побутових відходів, як окрему комунальну послугу, право на яку виборюється на конкурсних засадах.

Частиною 8 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» визначено, що великогабаритні та ремонтні відходи у складі побутових відходів мають збиратися окремо від інших видів побутових відходів.

Станом на сьогодні у місті Черкаси існують два надавача послуг з поводження з побутовими відходами, які згідно чинного законодавства стали переможцями конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів.

Так, у 2015 році рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 29.05.2015 №564 було визначено переможця конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в м. Черкаси – комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради (далі – КП «ЧСЧ»).

ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість «Благоустрій» (яка є правонаступником ТОВ «Сантехбудконструкція») надає послуги з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси відповідно до рішення виконавчого комітету від 17.04.2019 №414 «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси».

Відповідно до укладеного договору на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси було затверджено Графік збору та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів, який передбачає збір та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів в багатоквартирних житлових будинках у 211 місцях. Збір та вивезення великогабаритних та ремонтних відходів в одноквартирних житлових будинках приватного сектору здійснюється на власних присадибних ділянках та у місцях визначених мешканцями приватного сектору, погодженими з переможцем. Періодичність надання послуг, із них:

-          в багатоквартирних житлових будинках – не рідше 1 разу на тиждень;

-          в одноквартирних житлових будинках приватного сектору – у визначений день згідно графіку 4 рази на місяць.

При цьому зазначаємо, що ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» є єдиним суб’єктом господарської діяльності, який за результатами проведеного конкурсу та у відповідності до положень діючого законодавства, має право на надання послуги з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території м. Черкаси.

Відповідно до п.1 ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»: споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку.

Якщо інше не визначено законом, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування, має право на вибір серед визначених у встановленому законодавством порядку виконавців послуг з поводження з побутовими відходами. Згаданим вище Законом передбачено, що споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

У газеті «7 днів Черкаси» від 24.07.2019 видання №30 (140) було опубліковано Публічну оферту до Публічного Договору про надання послуг з вивезення побутових відходів м. Черкаси «24» липня 2019 р., у разі якщо Ви зацікавлені в укладанні індивідуального договору з ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» щодо вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних), просимо Вас звернутися за наступною адресою: вул. Смілянська, 145, м. Черкаси для укладення такого договору.

Також зазначаємо, що відповідно до Закону України «Про відходи» громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов’язані: дотримуватися вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів у сфері поводження з відходами; вносити в установленому порядку плату за послуги з поводження з побутовими відходами; виконувати інші обов’язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Надання послуг з вивезення відходів як вторинної сировини, що є у складі побутових відходів, здійснюється з урахуванням вимог статей 35 і 35-1 Закону України «Про відходи», плата за які нараховується щомісяця відповідно до умов договору і тарифів, що формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. №1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами».

Тарифи на послугу з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) встановлені рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 27.06.2019 №726 «Про встановлення тарифів на послугу з вивезення, знешкодження та захоронення побутових відходів (ремонтних та великогабаритних), що надаються ТОВ «Сантехбудконструкція» (правонаступник ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій»), для населення та приватний сектор на 1 особу за місяць становить – 13,20 грн.

Норми надання послуг з вивезення побутових відходів визначаються з  урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 (1070-2008-п) «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів».

Згідно п. 1.1. Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів – ці Правила встановлюють порядок виконання робіт з визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів (далі - Норма) у містах, селищах і селах, які застосовуються для визначення обсягів надання послуг з вивезення побутових відходів.

У пункті 1.2. зазначено, що норма - це кількісний показник споживання  послуг з вивезення побутових відходів, які утворюються на одну розрахункову одиницю  (одного мешканця для житлової забудови, одне місце в готелі, гуртожитку та ін.,                1 кв.м торгівельної та складської площі, вокзалів, автостоянок, пляжів та ін.; одне відвідування для поліклінік тощо) за одиницю часу.

Так, рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 29.01.2019 №108 було затверджено нові норми надання послуг з вивезення побутових відходів             у м. Черкаси, які не переглядались більше 5 років.

Для багатоквартирних будинків з наявністю усіх видів благоустрою:

по великогабаритним відходам, - середня на місяць норма з розрахунку на             1 людину становить 0,0125 м3 (2,4 кг.);

по ТПВ – 0,16 м3 (23,1 кг.);

по ремонтним відходам – 0,005 м3 (3,4 кг.)

Для будинків приватного сектору з присадибною ділянкою:

по великогабаритним відходам, - середня на місяць норма з розрахунку на                  1 людину становить 0,0125 м3 (2,4 кг.);

по ТПВ – 0,20 м3 (39,43 кг.);

по ремонтним відходам – 0,005 м3 (3,4 кг.).

Таким чином, надання послуг з вивезення твердих побутових відходів та з вивезення великогабаритних та ремонтних відходів здійснюється відповідно та в межах діючого законодавства України.

 

 

 

Директор департаменту

житлово-комунального комплексу                                                             О.О. Яценко

 

 

 

 

 

Сарнацька Я.А.

540346