ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

I

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

2-9-рд

Дата реєстрації:

09.12.2020

Проголосовано:

10.12.2020 11:08:34

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    39
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    2
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    0

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2-9-рд





















































































































              Проєкт рішення
            2-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження Регламенту Черкаської міської ради          
               
                 
Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Регламент Черкаської міської ради (додається).

 

2. Вважати такими, що втратили чинність, рішення Черкаської міської ради від 24.12.2015 №2-18 зі змінами, внесеними рішеннями міської ради від 12.02.2016 № 2-264, від 26.05.2016 № 2-636, від 28.08.2017 № 2-2340, від 10.05.2017 № 2-2390, від 13.03.2018 № 2-3112.

 

3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради та голів постійних комісій.

 

 
                 
                 
Міський голова                   А.В.Бондаренко



 

 






















Пояснювальна записка

до проєкту рішення «Про затвердження Регламенту Черкаської міської ради»

 

 



        Робочою групою по опрацюванню проєктів Регламенту та Положення про постійні комісії Черкаської міської ради було взято за основу Регламент міської ради попереднього скликання та внесено відповідні зміни.



 
Заступник начальника відділу з питань роботи ради Н.І. Коржовська



 РЕГЛАМЕНТ

Черкаської міської ради 9-го скликання  

 

РОЗДІЛ І.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Стаття 1. Міська рада - представницький орган місцевого самоврядування

1. Черкаська міська рада (надалі - Рада) – представницький орган місцевого самоврядування, який наділений правом представляти інтереси територіальної громади міста Черкаси і приймати від її імені рішення та здійснює в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», Європейською хартією місцевого самоврядування, іншими нормативно-правовими актами та цим Регламентом.

2. Регламент Ради (надалі - Регламент) встановлює порядок діяльності Ради, скликання сесій Ради, підготовки і розгляду нею питань, прийняття рішень Ради та з інших процедурних питань, порядок роботи сесії Ради, порядок проведення пленарних засідань Ради, порядок затвердження структури виконавчих та інших органів Ради, порядок їх формування, обрання та затвердження посадових осіб Ради, порядок формування та організації роботи постійних комісій, тимчасових контрольних комісій та інших органів Ради, порядок участі депутатських фракцій і груп у роботі та інші процедури, які випливають з повноважень Ради, встановлених Конституцією і законами України. Регламент Черкаської міської ради має вищу юридичну силу щодо усіх інших рішень Ради з цих питань.

3. Загальний склад Ради – 42 депутати.

4. Дотримання даного Регламенту є обов'язковим на території м.Черкаси.

 

Стаття 2. Місце проведення та мова ведення засідань Ради

1. Рада проводить засідання у залі засідань приміщень Черкаської міської ради, або в іншому місці в адміністративних межах міста Черкаси, визначеному Міським головою або секретарем Черкаської міської ради (надалі – Секретар Ради) чи ініціативною групою депутатів, що відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» скликає сесію.

2. Засідання Ради ведуться виключно українською мовою.

3. Промовець, який не володіє українською мовою, може виступати іншою мовою із забезпеченням у разі необхідності перекладу його виступу на українську мову.

 

Стаття 3. Відкритість і гласність роботи Ради

1. Пленарні засідання Ради, засідання постійних комісій, а також тимчасових контрольних та інших комісій Ради є відкритими і гласними, крім випадків, встановлених законами України та цим Регламентом.

2. Відкритість засідань Ради забезпечується присутністю представників засобів масової інформації, почесних гостей і членів територіальної громади у встановленому цим Регламентом порядку на пленарному засіданні Ради та засіданнях її органів.

3. Журналісти та технічні працівники засобів масової інформації присутні на засіданнях міської ради та її органів за службовим посвідченням, яке має бути пред’явлено працівникам охорони та відділу з питань роботи ради.

4. Гласність засідань Ради забезпечується шляхом проведення у залі засідань фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також може здійснюватися транслювання засідань через гучномовці за межі будинку Ради, по радіо, телебаченню, інтернету тощо.

5. Гласність діяльності Ради забезпечується через офіційне оприлюднення текстів проектів рішень та прийнятих рішень Ради, висновків і рекомендацій постійних комісій, звітів тимчасових контрольних комісій шляхом обов’язкового розміщення на офіційному сайті Черкаської міської ради.

6. Гласність роботи ради, при потребі за розпорядженням міського голови чи на вимогу третини депутатів міської ради також забезпечується шляхом публікацій звіту про її сесійну діяльність, рішень ради, постійних комісій, виконавчого комітету та розпоряджень міського голови у засобах масової інформації або в іншому друкованому виданні.

7. Засідання Ради та її виконавчого комітету транслюються он-лайн на офіційному сайті Черкаської міської ради та зберігається у вільному доступі архів відео трансляцій.

8. Умовою для допуску на пленарне засідання Ради, засідання комісій ради для запрошених осіб є пред’явлення особою службового посвідчення чи документа, що посвідчує особу. Умовою для допуску на пленарне засідання Ради, засідання комісій ради для відвідувачів є пред’явлення документа, що посвідчує особу, охороні. Відвідувачам в реєстрації та вільному доступі в приміщення сесійної зали не може бути відмовлено. Підставою для відмови у доступі в приміщення сесійної зали може бути тільки вчинення особою протиправних дій.

9. Місця для депутатів Ради відводяться в залі засідань окремо від місць для інших осіб, присутніх на засіданні, і не можуть бути зайняті іншими особами. Під час засідання Ради особи, які не є депутатами (за винятком технічних працівників ради, журналістів, фотографів, операторів), не повинні знаходитися у частині сесійного залу, що призначена для розміщення депутатів згідно із затвердженим планом-схемою.

10. Відкритість та гласність діяльності Черкаської міської ради забезпечується відкритим заслуховуванням звітів Міського голови, керівників виконавчих та інших органів Ради, комунальних підприємств міста Черкаси, депутатських фракцій не рідше  одного разу на рік із подальшим публікуванням таких звітів на офіційному сайті Черкаської міської ради.

11. Відкритість та гласність у діяльності Ради забезпечується через стабільне функціонування офіційного сайту Черкаської міської ради, за забезпечення роботи якого відповідає міський голова.

При функціонуванні вебсайту Ради повинно бути забезпечено:

  • розміщення діючої редакції Статуту територіальної громади, Регламенту Ради, Регламенту виконавчого комітету Ради;

  • технічна можливість у будь-який час доби переглядати, поширювати, копіювати (зберігати) і роздруковувати будь-які матеріали з офіційного веб-сайту Ради. При цьому має бути вказано дату розміщення інформації (матеріалів) на офіційному веб-сайті Ради;

  • технічна можливість здійснювати перегляд он-лайн трансляцій засідань Ради, її виконавчого комітету, постійних комісій, а також можливість у будь-який час доби переглядати архів трансляцій;

  • розміщення результатів голосувань Ради, в тому числі поіменних, протоколів засідань Ради та її органів (постійних та інших комісій, виконавчого комітету, тощо) зі всіма додатками;

  • розміщення в порядку визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації» проектів рішень Ради зі всіма додатками та забезпечення технічної можливості їх коментування користувачами веб-сайту Ради (внесення пропозицій, змін, доповнень);

  • розміщення інформації про Міського голову, його заступників, Секретаря Ради, депутатів, членів виконавчого комітету, керівників виконавчих органів, яка включатиме основні біографічні відомості, декларації про доходи, час і місце прийому, контакти для листування та телефонного зв’язку, дані про відвідування засідань Ради, її виконавчого комітету та засідань комісій Ради;

  • розміщення інформації про план роботи Ради, зокрема дату, місце і порядок денний засідання Ради та її органів;

  • розміщення звітів Міського голови,  депутатів, постійних та тимчасових контрольних комісій Ради;

  • розміщення звітів керівників виконавчих органів Ради, керівників комунальних підприємств міста;

  • функціонування інтернет-приймальні посадових осіб Ради та депутатів Ради (можливість направити звернення та отримати відповідь);




  • функціонування електронної розсилки інформації з офіційного веб-сайту Ради на електронні скриньки зареєстрованих користувачів;




  • реальна можливість створення електронної петиції та збору підписів в її підтримання (у т.ч. можливість поширення в соціальних мережах);

  • контрольована (фіксована) реєстрація особи, яка внесла, змінила та/або видалила будь-яку інформацію з сайту Ради. Видалення офіційної інформації з сайту здійснюється в виняткових випадках і виключно за рішенням Ради, крім випадків видалення інформації довідкового характеру, що пов’язано зі змінами в організаційній структурі, назвах тощо. При цьому забезпечується збереження архівної копії видалених відомостей (проекти рішень, рішення, голосування, протоколи, пропозиції до проектів рішень).


 

Стаття 4. Закриті засідання Ради

1. Усі засідання Ради, її виконкому та виконавчих органів є відкритими, окрім засідань чи розгляду окремих питань, закритий розгляд яких передбачених законом.

2. Засідання комісій Ради можуть проводитись закрито у випадках, визначених Законом та цим Регламентом.

 

Стаття 5. Встановлення Державного прапора України та прапора міста.

1. На будинку Ради встановлюється постійно піднятий Державний Прапор України, що освітлений в темну пору доби. Порядок використання Прапору міста Черкаси, інших прапорів визначається окремим порядком, затвердженим рішенням міської ради.

2. На час пленарних засідань Ради у залі засідань приміщення Черкаської міської ради (іншому місці проведення пленарного засідання) встановлюються Державний Прапор України та Прапор міста Черкаси.

 

РОЗДІЛ II.

ДЕПУТАТ РАДИ – ПРЕДСТАВНИК ІНТЕРЕСІВ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ.

ОРГАНИ РАДИ

 

Стаття 6. Депутат та його права і обов'язки у Раді, її органах та виборчому окрузі

1. Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади, має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь у діяльності Ради та утворюваних нею органів, несе обов'язки перед виборцями, Радою та її органами,  виконує їх доручення.

2. Депутат Ради зобов'язаний виконувати обов’язки, що покладені на нього діючим законодавством та цим Регламентом, у т.ч. брати участь у роботі Ради, роботі постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень.

3. Депутат Ради зобов’язаний додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності Ради та її органів.

4. Для сприяння у здійсненні депутатської діяльності на офіційному сайті Черкаської міської ради створюється інтернет-приймальня кожного депутата Ради, яка забезпечує прийняття звернень виборців і об’єднань громадян через мережу Інтернет.

5. Діяльність депутата висвітлюється на офіційному сайті Черкаської міської ради шляхом розміщення інформації про депутатську діяльність; засоби зв’язку з депутатом; одержані нагороди, подяки і стягнення; відвідування пленарних засідань, засідань постійних і тимчасових комісій; результати персонального голосування тощо. Такі відомості повинні розміщатись зусиллями відділу з питань роботи ради не пізніше чим через два робочі дні.

Окрім цього, депутат може звернутись із проханням розмістити направлені запити (звернення, запитання), внесені проекти актів, пропозиції, поправки, дані про зустрічі з виборцями, роботу в Раді, громадську і наукову діяльність, статті, публікації у ЗМІ тощо. Така інформація розміщується за даними наданими депутатом.

6. Депутат періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями. Проведення звітів депутатів здійснюється не пізніше квітня місяця наступного за звітним роком. Депутат зобов’язаний подати завчасно письмовий звіт для його розміщення на офіційному сайті Черкаської міської ради, а також провести звітну зустріч із виборцями в строки вказані вище. Інші процедурні моменти звітування депутата визначаються законодавством або окремим рішенням Ради.

7. Депутат має право на депутатське звернення та запитання, які оформлюються письмово і можуть надсилатись за вибором депутата, самим депутатом або через відділ документообігу, де реєструються та направляються Міському голові для надання доручення виконавцям.

8. Депутат має право на невідкладний прийом будь-якою посадовою особою Ради, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, що розташовані у місті, з питань депутатської діяльності. Таке право реалізується шляхом безумовної негайної зустрічі відповідної посадової особи та депутата. Здійснюючи таке право депутат повинен пред’явити посвідчення та повідомити про бажання зустрітись із посадовою особою в порядку невідкладного прийому згідно статті 14 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Посадовій особі, до якої з’явився депутат із вимогою невідкладного прийому, рекомендовано перервати усі заплановані справи (оголосити коротку перерву в нараді, перервати службові спілкування, розгляд документів, прийом громадян тощо) і негайно провести прийом депутата для заслуховування його вимог, заяв, скарг чи пропозицій. Депутати повинні використовувати право невідкладного прийому таким чином, щоб такий прийом був зумовлений нагальними та особливо важливими справами, тривав якомога оперативніше та не завдавав невиправданих утручань в роботу посадової особи.

9. Депутат має право порушувати питання  про недовіру Міському голові. Це право реалізується через внесення відповідного проекту рішення в порядку визначеному Регламентом. Проект рішення повинен містити чіткі і послідовні мотиви недовіри Міському голові (порушення Конституції або законів України, прав і свобод громадян, не забезпечення здійснення наданих йому повноважень, порушення норм моралі, професійної етики тощо). Проект рішення про недовіру розглядається на сесії Ради (в постійних комісіях та пленарному засіданні). Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували депутати в кількості більше половини від загального складу Ради (22 голоси). Рішення про недовіру Міському голові підлягає оприлюдненню в засобах масової інформації та на офіційному сайті Черкаської міської ради. Рішення про недовіру Міському голові може бути обговорено на громадських слуханнях, що проводяться в порядку визначеному законом та Статутом територіальної громади міста Черкаси.

10. Депутат має право порушувати питання про розпуск виконавчого комітету Ради ради та рекомендувати міському голові звільнення посадових осіб місцевого самоврядування. Таке право реалізується депутатом через внесення відповідного мотивованого проекту рішення. Проект рішення розглядається на сесії Ради (в постійних комісіях та пленарному засіданні). Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували депутати в кількості більше половини від загального складу Ради (22 голоси). Орган, щодо якого було прийнято рішення про розпуск, вважається розпущеним (ліквідованим, припиненим) відповідно до чинного законодавства. Рішення про розпуск органів Ради та/або рекомендації міському голові щодо звільнення посадових осіб місцевого самоврядування підлягає оприлюдненню в засобах масової інформації та на офіційному сайті Черкаської міської ради. Рішення може бути обговорено на громадських слуханнях, що проводяться в порядку визначеному законом та Статутом територіальної громади міста Черкаси.

11. Депутат має право вносити пропозиції про заслуховування на пленарному засіданні Ради звіту чи інформації будь-якого органу або посадової особи, підзвітних чи підконтрольних Раді, а також з питань, що віднесені до компетенції Ради, інших органів і посадових осіб, які діють на її території. Таке право реалізується через внесення письмової пропозиції депутата, яка має бути підтримана однією третиною депутатів від складу ради, із вказанням звіт та інформація якого органу чи посадової особи пропонується заслухати на пленарному засіданні Ради, також вказується предмет та обсяг звітування і причини такої необхідності. Письмова пропозиція депутата спрямовується до Секретаря Ради, який зобов’язаний підготувати на розгляд найближчої чергової сесії Ради проект рішення про заслуховування звіту чи інформації відповідного органу або посадової особи. Відділ з питань роботи ради повідомляє відповідний орган або посадову особу про дату і час пленарного засідання, на розгляд якого винесено питання щодо звіту (інформації) цього органу (посадової особи), а також зазначає предмет і обсяг звітування (інформування). У відповідності до ч. 2 ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на вимогу Ради керівники розташованих або зареєстрованих на відповідній території підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності зобов'язані прибути на засідання Ради для подання інформації з питань, віднесених до відання Ради та її органів, відповіді на запити депутатів.

12. Черкаська міська рада, її органи та посадові особи забезпечують необхідні умови для ефективного здійснення депутатами, депутатськими групами та фракціями їх повноважень.

13. Черкаська міська рада забезпечує депутатів, депутатські фракції своїми офіційними виданнями та інформаційними матеріалами, організовує допомогу з правових питань, надає можливість ознайомитись з рішеннями ради, виконавчого комітету та розпорядженнями міського голови.

14. Для проведення депутатами прийому виборців утворюються громадські приймальні Черкаської міської ради. Порядок діяльності та кількість громадських приймалень Черкаської міської ради визначаються Положенням про громадські приймальні, яке затверджується рішенням Ради.

 

Стаття 7. Помічники-консультанти депутата Ради

1. Депутат Ради може мати до п'яти помічників-консультантів, які працюють на громадських засадах.

2. Персональний підбір кандидатур на посаду помічника-консультанта депутата Ради, організацію їх роботи та розподіл обов'язків між ними здійснює особисто депутат Ради, який несе відповідальність щодо правомірності своїх рішень.

3. Умови діяльності помічників-консультантів депутата Ради визначаються Законом та Положенням про помічника-консультанта депутата Ради, яке затверджується Радою.

 

Стаття 8. Депутатські групи

1. Депутати можуть об’єднуватись в депутатські групи для спільної роботи по здійсненню депутатських повноважень, за спільністю проблем, які вони вирішують, або іншими ознаками. Членство депутата Ради в депутатській групі не звільняє його від персональної відповідальності за здійснення своїх депутатських повноважень.

2. Депутатська група створюється на установчому засіданні членів групи. Група повинна мати свою назву. Порядок утворення депутатських груп визначається законом.

 

Стаття 9. Депутатські фракції

1. Депутати мають право об’єднатись у депутатську фракцію. Депутатські фракції Ради формуються на партійній основі депутатами Ради.

2. Депутат Ради може входити до складу лише однієї депутатської фракції. Депутатська фракція повинна включати в себе не менш як трьох членів.

3. Депутатська фракція створюється на установчому засіданні членів фракції. Депутатська фракція повинна мати свою назву та символіку. Діяльність депутатської фракції повинна відповідати ідеям та доктринам політичної сили, яку представляють депутати, що входять до складу фракції. Депутатська фракція може використовувати символіку політичної сили, яку вона представляє та має право на розміщення такої символіки на робочих місцях депутатів, які входять до складу фракції.

4. Технічне і матеріальне забезпечення функціонування депутатських фракцій здійснюється відділом з питань роботи ради. Для роботи депутатських фракцій виділяються приміщення, що обладнані необхідними меблями та копіювальною технікою, якими депутатські фракції користуються почергово відповідно до графіку, погодженого між депутатськими фракціями.

 

Стаття 10. Порядок реєстрації та припинення діяльності депутатських фракцій та груп

1. З метою реєстрації кожної депутатської фракції або групи, уповноважена особа від фракції або групи подає міському голові підписане особисто кожним депутатом, який увійшов до складу депутатської фракції (групи), письмове повідомлення про сформування депутатської групи/фракції. У письмовому повідомленні зазначаються назва депутатської фракції (групи), її персональний склад та партійна належність членів депутатської фракції (групи), а також прізвища голови (співголів) депутатської фракції (групи) та її членів для оголошення головуючим на найближчому пленарному засіданні Черкаської міської ради про утворення депутатської фракції чи депутатської  групи.  Депутатська фракція (група) зобов’язана інформувати Раду про виникнення змін у складі депутатської фракції (групи).

2. Головуючий на пленарному засіданні інформує депутатів про реєстрацію такої депутатської фракції (групи), її кількісний склад, голову (співголів) депутатської фракції (групи) та її членів. Депутатська фракція та депутатська група вважаються створеними з моменту оголошення головуючим про це на пленарному засіданні Ради.

3. Про вступ до депутатської фракції (групи) нових членів головуючий на пленарному засіданні інформує депутатів на підставі письмового повідомлення, що підписується головою (співголовою) депутатської фракції (групи) та новими членами фракції (групи).

4. Про вихід депутатів з депутатської фракції (групи) головуючий на пленарному засіданні інформує депутатів на підставі письмової заяви депутата, що виходить з фракції (групи).

5. Про виключення депутата з депутатської фракції (групи) головуючий на пленарному засіданні інформує депутатів на підставі письмового повідомлення, підписаного головою (співголовою) депутатської фракції (групи).

 

 

 

Стаття 11. Права депутатських фракцій та груп

Депутатські групи та фракції мають права, передбачені чинним законодавством, у т.ч. на гарантований виступ свого представника на пленарному засіданні Ради з кожного питання порядку денного сесії Ради. Депутатські фракції мають право на обов’язкове оголошення перерви у пленарному засіданні Ради перед голосуванням щодо будь-якого конкретного питання (пропозиції, поправки, доповнення), для проведення консультацій та узгодження позиції членів депутатської фракції. Така перерва надається безумовно, негайно після оголошення без голосування тривалістю 15 хвилин. Перерва взята на вимогу однією фракцією вважається перервою для всіх фракцій. З мотивів кожного голосування може бути лише одна перерва.

 

Стаття 12. Комісії Ради

1. У відповідності із вимогами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Рада утворює постійні, тимчасові контрольні та інші комісії. Функціональна спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій визначається окремим положенням, яке затверджується Радою.

2. Постійні комісії утворюються Радою. Постійна комісія діє у складі голови та членів комісії. Голова та члени постійної комісії обираються Радою. Всі інші питання роботи комісії, у т.ч. обрання заступника голови та секретаря, вирішуються відповідною постійною комісією самостійно. За результатами розгляду звіту про діяльність постійної комісії за звітний рік може бути переобраний голова постійної комісії, а також може бути прийнято рішення про реорганізацію чи ліквідацію постійної комісії шляхом внесення змін в цей Регламент.

3. У складі Ради функціонують наступні постійні комісії:

  • з питань охорони здоров’я;

  • з питань земельних відносин та архітектури;

  • з питань гуманітарної та соціальної політики;

  • з питань сприяння розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства;

  • з питань бюджету та економічного розвитку;

  • з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології


Персональний склад постійних комісій затверджується окремим рішенням Ради.

4. Депутат (окрім Секретаря Ради) зобов’язаний увійти у склад однієї з постійних комісій, брати участь у її роботі. Пропуск депутатом протягом року більше половини засідань постійної комісії є підставою для відкликання депутата відповідно до Закону. Депутат зобов’язаний повідомити голову постійної комісії та відділ з питань роботи ради про поважні причини відсутності на засіданнях комісії. У випадку відсутності такого повідомлення вважається, що депутат відсутній без поважних причин.

5. Тимчасові контрольні комісії Ради є органами Ради, які обираються з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених Радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Контрольні комісії подають звіти і пропозиції на розгляд Ради. Рішення про утворення тимчасової контрольної комісії Ради, її назву та завдання, персональний склад комісії та її голову вважається прийнятим, якщо за це проголосувало не менше однієї третини депутатів від загального складу Ради.

6. Порядок діяльності тимчасової контрольної комісії та строк її повноважень визначаються рішенням Ради про створення такої комісії. Роботу тимчасових контрольних комісій забезпечують відділ з питань роботи ради та виконавчі органи Ради.

7. За рішенням Ради можуть створюватись інші комісії у порядку, визначеному чинним законодавством України.

 

 

Стаття 13. Порядок відкликання голів та членів постійних комісій

1. Голова постійної комісії може бути у будь-який час відкликаний Радою. Вмотивовані пропозиції про відкликання голови постійної комісії Ради вносяться:

1.1. За рішенням відповідної постійної комісії Ради, прийнятим на її засіданні (без врахування голосу самого голови постійної комісії);

1.2. За ініціативою не менш як третини депутатів від загальної кількості Ради;

1.3. За рішенням депутатської фракції, членом якої був даний депутат, що обіймав посаду голови.

2. Якщо питання про відкликання порушено за рішенням постійної комісії, Рада заслуховує доповідь з цього питання одного з членів комісії, визначеного нею. Голова постійної комісії доповідає про свою діяльність на цій посаді та організацію і стан справ з питань, віднесених до його компетенції. Рішення Ради про відкликання голови постійної комісії повинно містити відомості про причини відкликання.

3. Голова постійної комісії вважається відкликаним у випадку прийняття про це рішення Ради, що приймається більшістю від загального складу Ради. Відкликаний голова постійної комісії стає членом цієї комісії, якщо ним не подано заяву про входження до іншої постійної комісії, яка підтримана Радою. Рада зобов’язана розглянути питання обрання нового голови постійної комісії на тому ж пленарному засіданні.

 

Стаття 14. Узгоджувальна рада

1. Узгоджувальна рада представників депутатських фракцій Ради  створюється як дорадчо-погоджувальний колегіальний орган для попереднього розгляду порядку денного сесії і підготовки організаційних питань роботи Ради.

2. До складу узгоджувальної ради входять Міський голова, Секретар Ради, голови депутатських фракцій, з правом ухвального голосу.

3. У разі відсутності голови депутатської фракції у засіданні узгоджувальної ради бере участь заступник голови або уповноважений представник фракції з правом ухвального голосу.

4. Головує на засіданнях узгоджувальної ради Міський голова, а в разі його відсутності - Секретар Ради або вибраний поміж присутніх з правом ухвального голосу простою більшістю голосів керівник однієї з фракцій.

5. Депутати мають право бути присутніми на засіданнях узгоджувальної ради, брати участь у обговоренні питань, вносити свої пропозиції щодо проекту порядку денного сесії.

На час розгляду питань порядку денного на засіданні узгоджувальної ради можуть бути присутні автори проектів рішень, які не є депутатами Ради.

6. Узгоджувальна рада проводить свою роботу у формі засідань. Засідання узгоджувальної ради є правомочним за умови присутності на ньому не менше половини її складу.

7. Робота узгоджувальної ради здійснюється гласно, її засідання є відкритими.

8. Узгоджувальна рада:

  1. Розглядає пропозиції щодо проектів плану роботи сесії, розкладу та порядку денного сесії;

  2.  Обговорює кандидатів на посади голів постійних комісій, а також кандидатури осіб, які  пропонуються для обрання, затвердження,  призначення або погодження Радою;

  3. Розглядає питання про вжиття заходів щодо забезпечення присутності депутатів на пленарних засіданнях;

  4. Розглядає інші пропозиції з організації роботи Ради відповідно до цього Регламенту.


9. Міський голова бере до уваги рішення узгоджувальної ради під час формування порядку денного та при внесенні кандидатур осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження Радою.

 

Стаття 15. Засідання узгоджувальної ради

1. Засідання узгоджувальної ради відбуваються не пізніше ніж за два дні до сесії (пленарного засідання) Ради та в інших випадках за потребою.

2. Засідання узгоджувальної ради скликаються Міським Головою, Секретарем Ради або за рішенням депутатської фракції.

3. Рішення узгоджувальної ради приймаються більшістю голосів від загального складу узгоджувальної ради.

 

Стаття 16. Робочі органи сесії Ради

1. Робочими органами сесії Ради є лічильна комісія та секретаріат, що обираються з числа депутатів Ради.

2. Лічильна комісія формується за пропозиціями головуючого, депутатських фракцій та депутатів.

3. Лічильна комісія обирається рішенням Ради. До складу лічильної комісії мають право увійти представники кожної депутатської фракції. Підрахунок голосів при обранні першої лічильної комісії здійснюється головуючим.

4. Лічильна комісія обирає зі свого складу голову. Засідання лічильної комісії проводяться гласно і відкрито. У роботі лічильної комісії не можуть брати участь депутати, кандидатури яких включені до бюлетенів для таємного голосування. Рішення лічильної комісії приймається більшістю голосів членів комісії.

5. Рада формує секретаріат сесії для узгодження текстів рішень, заяв, звернень, які приймаються Радою. Секретаріат обирається рішенням Ради  із числа депутатів за пропозицією головуючого із урахуванням пропозицій депутатських фракцій та за необхідністю з залученням до його роботи  відповідних фахівців. У роботі секретаріату можуть брати участь автори проекту рішення (заяви, звернення).

6. Секретаріат за потребою оформляє остаточну редакцію проекту прийнятого рішення (заяви, звернення) та вносить на розгляд Ради. Цей примірник підписується уповноваженим членом секретаріату не пізніше наступного дня після пленарного засідання.

7. Протоколи сесії міської ради візуються членами секретаріату.

 

Стаття 17. Відділ з питань роботи ради

1. Відділ з питань роботи ради Черкаської міської ради є виконавчим органом Черкаської міської ради, який утворений та діє на підставі рішення Черкаської міської ради. Відділ підпорядковується безпосередньо міському голові та секретарю міської ради за розподілом обов’язків та не може підпорядковуватися іншому керівнику виконавчих органів ради.

2. Відділ з питань роботи ради здійснює організаційно-розпорядче, консультативно-дорадче, методичне та технічне забезпечення діяльності Черкаської міської ради, координує і надає практичну допомогу постійним комісіям, депутатським групам, фракціям, депутатам у виконанні їх повноважень.

3. Відділ з питань роботи ради діє згідно Положення, яке затверджується міською Радою.

 

Стаття 18. Виконавчі органи Ради

 

1. Виконавчі органи міської Ради утворюються міською Радою для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених чинним законодавством.

2. Виключною компетенцією міської Ради є утворення виконавчого комітету міської Ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу, внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск у встановленому законодавством порядку.

3. В порядку, визначеному Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», за пропозицією Міського голови Рада затверджує структуру виконавчих органів Ради, загальну чисельність апарату Ради та її виконавчих органів.

4. Кандидатури на посади секретаря Ради, заступників міського голови, членів виконавчого комітету обговорюються у постійних комісіях, які можуть готувати мотивовані висновки щодо цих кандидатур.

5. Постійні комісії, які обговорюють кандидатури до складу виконавчого комітету, не пізніше як за 3 дні до свого засідання повинні отримати через відділ з питань роботи ради інформаційні матеріали щодо цих кандидатур. Претенденти на посади секретаря міської ради, заступників міського голови, членів виконавчого комітету виступають на засіданнях постійних комісій та пленарному засіданні, відповідають на запитання та обговорюються на засіданнях постійних комісій та пленарному засіданні.

6. Рада приймає рішення щодо кожної кандидатури окремо або списком.

7. Виконавчі органи Ради підзвітні і підконтрольні Раді, здійснюють повноваження, які визначені чинним законодавством та окремим рішенням Ради про розмежування повноважень між виконавчими органами Ради.

 

 

РОЗДІЛ ІII.

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ РАДИ.  ПРОВЕДЕННЯ ЧЕРГОВИХ ТА

ПОЗАЧЕРГОВИХ СЕСІЙ РАДИ

 

Стаття 19. Сесійна форма роботи Ради

1. Рада проводить свою роботу сесійно. Сесія Ради – це форма роботи Ради як представницького органу, яка складається з пленарних засідань, а також засідань постійних комісій Ради.

 

Стаття 20. Перша сесія Ради

1. Перед початком першої сесії міська територіальна виборча комісія за участю працівників виконавчих органів міської ради здійснює реєстрацію новообраних депутатів, які прибули для участі в пленарному засіданні.

2. Першу сесію новообраної міської ради відкриває голова міської територіальної виборчої комісії і веде його до моменту визнання повноважень депутатів міської ради нового скликання та новообраного міського голови.

3. Голова міської територіальної виборчої комісії інформує міську раду та Черкаського міського голову про результати голосування і підсумки виборів депутатів та міського голови. Інформація голови міської територіальної виборчої комісії береться до уваги.

Після оголошення інформації про результати і підсумки виборів депутатів міської ради та міського голови, Міський голова приступає до подальшого ведення пленарного засідання.

4. Відділ з питань роботи ради надає депутатам на початку роботи першої сесії такі матеріали:

1) Конституція України;

2) Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

3) Закон України «Про статус депутатів місцевих рад»;

4) Регламент роботи міської ради попереднього скликання;

5) перелік постійних комісій міської ради попереднього скликання;

6) Положення про постійні комісії міської ради попереднього скликання.

 

Стаття 21. Відкриття та закриття сесії Ради

1. Перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація депутатів особисто з підтвердженням своєї присутності власноручним підписом. Депутат зобов’язаний брати особисту участь в пленарному засіданні Ради. Депутат зобов’язаний повідомити відділ з питань роботи ради про поважні причини відсутності на пленарному засіданні. У випадку відсутності такого повідомлення вважається, що депутат відсутній без поважних причин.

2. Відкриття сесії Ради оголошується головуючим засідання на початку першого пленарного засідання при наявності кворуму. Після відкриття оголошується, яка кількість депутатів прибула на пленарне засідання.

3. При відкритті і після закриття сесії та пленарного засідання виконується Державний Гімн України. Усі присутні в залі пленарних засідань зобов’язані стояти під час виконання Державного Гімну України, присутні повинні співати Гімн або зберігати тишу.

4. Сесія закривається після розгляду усіх питань порядку денного, у тому числі шляхом перенесення розгляду окремих питань на наступну сесію Ради. Сесія не може бути закрита, якщо Рада не вичерпала порядок денний.

 

Стаття 22. Скликання чергових та позачергових сесій Ради

1. Рішення про скликання чергової сесії повідомляється депутатам не пізніше як за 10 днів до сесії, у виняткових випадках - не пізніше як за день до сесії.

2. Мотивовані пропозиції про скликання позачергової сесії Ради, підписані ініціаторами у встановленому порядку, надсилаються Міському голові та Секретарю Ради з визначенням питань і з проектами документів, розгляд яких пропонується.

3. Розпорядження про місце і час проведення та порядок денний пленарного засідання доводиться відділом з питань роботи ради до відома кожного депутата, зазвичай, у електронній формі (шляхом надсилання повідомлення на електронну пошту депутата), або в інший можливий спосіб, а також здійснюється через офіційний сайт Черкаської міської ради.

 

Стаття 23. Порядок денний сесії Ради

1. Порядок денний сесії Ради пропонує Міський голова, крім випадків, передбачених законом,  враховуючи:

1.1. затверджений план роботи Ради та календарний графік пленарних засідань;

1.2. пропозиції Секретаря Ради;

1.3. пропозиції депутатських фракцій, постійних комісій, депутатів;

1.4. пропозиції виконавчого комітету, виконавчих органів ради;

1.5. пропозиції, внесені у порядку місцевих ініціатив та громадських слухань.

2. Не рідше одного разу на рік до порядку денного обов’язково вноситься питання про заслуховування інформації:

2.1. про роботу виконавчого комітету та структурних підрозділів міської ради;

2.2. про виконання бюджету;

2.3. про роботу комунальних підприємств та їх фінансовий стан;

2.4. про роботу постійних комісій міської ради.

3. Пропозиція щодо кожного питання, яке пропонується включити до проекту порядку денного сесії, подається з проектом рішення, яке пропонується прийняти за цією пропозицією, підготовленим згідно з вимогами статей 25, 26 цього Регламенту.

4. Порядок денний затверджується більшістю від складу ради шляхом голосування через систему електронного поіменного голосування «Голос» або шляхом піднімання рук, або поіменно на вимогу однієї третини від складу ради.

 

Стаття 24. Суб'єкти права внесення пропозицій щодо питань на розгляд міської ради (ініціатори).

1. Пропозиції щодо питань на розгляд Ради, вносяться відповідно до ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

2. Ініціатор внесення має право на визначення (заміну) доповідача (доповідати самостійно, або доручити на власний розсуд це будь-який іншій особі).

 

 

Стаття 25. Підготовка питань, що вносяться на розгляд Ради

1. Підготовка проектів рішень на розгляд Ради здійснюється відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та цього Регламенту.

2. Проекти рішень повинні бути оформленні відповідно до вимог цього Регламенту, Положення про постійні комісії, згідно з «Листом погодження», який додається до проектів рішень.

3. Розробники проектів рішень – виконавчі органи ради, міський голова, виконавчий комітет, постійні комісії ради, депутати, депутатські групи, фракції на підставі поданих документів та пропозицій після їх розгляду і вивчення готують проект рішення на сесію.

4. Відділ з питань роботи ради надає розробнику «Лист погодження», для його візування.

5. У «Листі погодження» вказується назва проекту рішення, за чиєю пропозицією він вноситься на розгляд, який відділ, депутат, група, фракція, комісія його готує.

6. Проект рішення має містити:

- назву документа;

- преамбулу з посиланням на відповідні законодавчі та нормативні акти із зазначенням номерів, статей, частин, пунктів та підпунктів;

- додатки (якщо вони є);

- у випадку внесення проекту рішення, що передбачає матеріальні чи інші витрати міського бюджету, мають додаватися фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції щодо джерел покриття цих витрат;

- якщо суб’єктом подання є виконавчий комітет міської ради, додається рішення виконкому з цього питання;

- до проекту рішення, яким вносяться зміни, доповнення до чинного рішення міської ради, в обов’язковому порядку додається копія такого чинного рішення ради;

- до проекту рішення, яким скасовуються окремі пункти чи рішення виконавчого комітету або ради в цілому, додаються копії цих рішень;

- проекти рішень нормативно-правового характеру мають містити пункт щодо оприлюднення та терміну набрання чинності цих рішень;

- пояснювальну записку за підписом розробника проекту з обґрунтуванням та стислим поясненням винесення питання на розгляд сесії;

- якщо розробником проекту є виконавчий орган Ради (департамент, управління) подається супровідна записка розробника проекту з обґрунтуванням підготовки проекту та прийняття рішення, з резолюцією міського голови, а в разі його відсутності – секретаря міської ради;

7. Проекти рішень, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, вносяться та розглядаються з урахуванням вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Кожен проект рішення Ради, що має статус регуляторного акта, подається до виконавчого органу ради, уповноваженого на реалізацію державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, для надання висновків щодо дотримання встановлених законом вимог при підготовці цього акта. Зазначений виконавчий орган спільно з відповідною постійною комісією здійснює підготовку експертних висновків щодо регуляторного впливу внесених  проектів регуляторних актів у строки, встановлені цією постійною комісією.

8. Проекти рішень з галузевих питань виносяться на розгляд сесії погодженими: членом виконкому – заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, до відання якого віднесені ці питання, юридичною службою, секретарем міської ради, які фіксують у «Листі погодження» свої висновки, пропозиції, зауваження.

9. Проекти рішень, які вносить на розгляд ради виконавчий комітет через свої рішення, візуються юридичною службою та Секретарем Ради.

10. Проекти рішень, які виносяться на розгляд сесії постійними  комісіями ради, депутатами та депутатськими фракціями, групами, погоджуються юридичною службою, та за умови надання висновку відповідного профільного виконавчого органу, який надається в строк не більше 3-х робочих днів.

11.  Особливості підготовки та погодження земельних питань, що вносяться на розгляд Ради, визначаються статтею 26 цього Регламенту.

 12. Всі посадові особи, зазначені у «листі-погодження», візують проект рішення в строк не більше 2-х робочих днів.

13. Проекти рішень візуються в необхідних випадках керівниками структурних підрозділів, установ, організацій, які будуть забезпечувати виконання цих рішень.

У разі незгоди зазначених посадових осіб з проектом рішення, вони подають обґрунтовані письмові висновки, а також зауваження, зміни та доповнення в строк не більше 2-х робочих днів.

14. Секретар Ради візує проекти рішень останнім перед поданням їх на розгляд постійних комісій.

15. Завізовані проекти рішень подаються і реєструються у відділі з питань роботи ради для розгляду в постійних комісіях не пізніше, ніж за 20 днів до початку роботи сесії або наступного пленарного засідання, крім випадків, визначених чинним законодавством.

16. Усі проекти рішень надаються розробником у відділ з питань роботи  ради в кількості примірників, необхідних для забезпечення депутатів та на електронних носіях для оперативного відпрацювання після їх прийняття.

Проекти рішень із земельних питань надаються депутатам Ради в електронній формі засобами електронної пошти або іншим зручним для них способом. У випадку, коли депутат бажає отримувати проекти рішень із земельних питань на паперових носіях, він повідомляє про це відділ з питань роботи ради. У такому разі відповідні проекти рішень надаються депутатові також на паперових носіях.

17. Проекти рішень підлягають розгляду всіма постійними комісіями. Обов’язковому розгляду підлягають проекти рішень відповідними галузевими постійними комісіями у тижневий термін.

Постійна комісія має право звернутися до міської ради з вмотивованою пропозицією відкласти розгляд питання.

Постійна комісія з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель, у термін не більше 7-ми робочих днів з дня подання проекту рішення забезпечує підготовку висновку про відповідність проекту антикорупційному законодавству. 

В разі встановлення порушення голова постійної комісії з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики на пленарному засіданні сесії ради доповідає про висновок антикорупційної експертизи щодо відповідності проекту рішення  антикорупційному законодавству.

18. Під час проведення пленарних засідань за пропозицією міського голови, секретаря міської ради, депутатів, груп, фракцій, постійних комісій, як виключення, з обґрунтуванням, можуть проводитися спільні засідання постійних комісій виключно з питань міського бюджету, Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста, інших Програм, що фінансуються з міського бюджету, та на позачергових сесіях та позачергових пленарних засіданнях, якщо ця пропозиція підтримана більшістю депутатів від загального складу ради.

19. У випадку, коли проектом рішення міської ради передбачено вчинення будь-ким певних дій (вчинення правочину, організація проведення заходу, видача дозволу, внесення змін до установчого документу тощо) чи утримання будь-кого від вчинення певних дій (заборона проведення робіт, заборона розміщення об’єкта тощо), проект рішення повинен містити пункт про:

            - керівника або посадову особу виконавчого органу Черкаської міської ради, на яких покладається виконання прийнятого рішення;

            - контрольні строки виконання рішення;

            - контрольні строки надання відповіді.

20. Контроль за виконанням рішення, на підставі якого передбачено вчинення будь-ким певних дій (вчинення правочину, організація проведення заходу, видача дозволу, внесення змін до установчого документу тощо) чи утримання будь-кого від вчинення певних дій (заборона проведення робіт, заборона розміщення об’єкта тощо) може бути покладено на керівника виконавчого органу або посадову особу, уповноважену на виконання обов’язків керівника, до відання, повноважень та компетенції якого віднесено предмет рішення, а за рішенням ради контроль за виконанням рішення може бути покладено на міського голову чи його заступників або на секретаря міської ради.

21. Про стан виконання рішення, контроль за виконанням якого покладено на керівника виконавчого органу або посадову особу, уповноважену на виконання обов’язків керівника, до відання, повноважень та компетенції якого віднесено предмет рішення, керівник цього органу у строки, встановлені рішенням, зобов’язаний письмово доповісти заступнику міського голови відповідно до розподілу обов’язків та секретарю міської ради для інформування депутатів.

22. Проекти нормативно-правових рішень підлягають обов’язковому розміщенню на окремій сторінці офіційного сайту Черкаської міської ради. Проекти рішень розміщуються відповідно до дати надходження.

 

Стаття 26. Особливості підготовки земельних питань, що вносяться на розгляд Ради

1. Підготовка, погодження та внесення проектів рішень із земельних питань здійснюється з урахуванням особливостей, установлений цією статтею.

2. Земельними є питання, розгляд яких віднесено Земельним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами, до відання міських рад, зокрема питання, що стосуються: надання дозволу на розробку документації із землеустрою, надання (передача) земельних ділянок у власність або користування, поновлення договорів оренди земельних ділянок, надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, продаж земельних ділянок, припинення права користування земельними ділянками, зміни призначення земельної ділянки; включення до переліків, які стосуються аукціону; внесення змін до рішень із зазначених питань та відмови з них.

3. Підготовка проектів рішень та інших документів із земельних питань здійснюється виконавчим органом ради, до повноважень якого віднесено питання розробки проектів рішень із земельних питань (розробник проекту) на підставі звернення замовника.

Розробник проекту рішення відповідальний за належну та своєчасну підготовку проекту, збереження та цілісність матеріалів, поданих замовником, організацію погодження та подання на розгляд постійної комісії та міської ради.

Обмін інформацією та документами між підрозділами щодо земельних питань як правило здійснюється в електронній формі.

4. Проекти рішень із земельних питань розробляються за загальними правилами.

Назва проекту рішення повинна бути максимально стислою і відповідати змісту проекту. У назві проекту рішення зазначається найменування замовника (для фізичних осіб — прізвища та ініціали, для юридичних осіб — скорочене найменування). Використання у назві слів “та інші” не допускається.

Якщо проектом рішення передбачається надати дозвіл на розробку документації із землеустрою або передати у власність земельну ділянку, яка є вільною від забудови, про це обов’язково зазначається у назві проекту. У випадку, коли проект рішення стосується оформлення земельної ділянки у користування у зв’язку із переходом права власності на нерухоме майно, приватизації земельної ділянки, про це також зазначається у назві проекту. Зазначений принцип може застосовуватись до інших питань.

До проекту рішення розробником додається пояснювальна записка, де серед іншого обов’язково зазначається інформація про наявність чи відсутність заборгованості землекористувачів, крім випадків, коли проект рішення стосується іншого роду питань. Зазначена інформація отримується розробником проекту у електронній формі в розпорядника такої інформації, який надає її у строк, що не перевищує двох робочих днів.

5. Лист погодження розробляється розробником проекту за формою, що передбачає: назву проекту рішення, найменування розробника проекту із зазначенням прізвища та ініціалів, підпису керівника цього органу, погодження юридичною службою, розгляд усіма постійними комісіями, дату та номер реєстрації проекту рішення відділом з питань роботи ради, інформацію про дату оприлюднення проекту рішення, показчик розсилки рішень.

На листі погодження обов’язково зазначається інформація про дату розробки проекту рішення, передачу проекту рішення між посадовими особами з обов’язковим зазначенням дати, прізвища, ініціалів та підпису відповідних осіб.

6. Розробник проекту забезпечує розгляд, аналіз поданих замовником матеріалів, їх перевірку на відповідність законодавству та установленим вимогам.

Після підготовки проекту рішення та його погодження керівником виконавчого органу (розробника проекту), проект із відповідними матеріалами подається до юридичної служби, яка проводить загальну правову експертизу.

Після проведення загальної правової експертизи проекту рішення, розробник подає його до відділу з питань роботи ради, який реєструє проект рішення, присвоює йому номер. Після надання розробником проекту рішення на електронному та паперовому носіях в необхідній кількості відділ з питань роботи ради забезпечує публікацію проекту згідно із законодавством про доступ до публічної інформації.

Зареєстрований та опублікований проект рішення разом з відповідними матеріалами передається відділом з питань роботи ради на розгляд до постійних комісій.

Постійна комісія з питань земельних відносин розглядає проект на найближчому засіданні, погоджує його (або висловлює свої зауваження) та вносить на розгляд сесії Ради.

У випадку відмови постійної комісії з питань земельних відносин у винесенні проекту рішення на розгляд сесії Ради, або відсутності результатів розгляду більш як 10 робочих днів з дня подачі проекту на розгляд комісії, відділ з питань роботи ради протягом 1 робочого дня подає зазначений проект міському голові для внесення його на сесію Ради. У такому випадку проект рішення вважається таким, що розглянутий постійною комісією, про що відділом з питань роботи ради робиться відповідна відмітка у листі погодження.

7. Строк підготовки проектів рішень із земельних питань повинен відповідати строкам, що установлені відповідно до чинного законодавства.

Строк погодження проекту рішення із земельних питань посадовими особами не може перевищувати 2 робочих днів. У випадку, коли поданий на погодження посадовій особі проект рішення не повернутий у встановлений строк, то зі спливом 2 робочих днів з дня закінчення строку для погодження, він вважається таким, що погоджений відповідною посадовою особою без зауважень, про що робиться відповідна відмітка у листі погодження заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, до відання якого віднесені ці питання відповідно до розподілу обов’язків.

У випадку наявності зауважень або пропозицій, проект рішення може бути направлено юридичною службою на доопрацювання на 1 робочий день. У такому разі строки для погодження перериваються.

8. Контроль за дотриманням процедури, строків підготовки та розгляду проектів рішень із земельних питань покладається на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу обов’язків та постійну комісію з питань земельних відносин.

Виконавчий орган ради, до повноважень якого віднесено питання підготовки проектів рішень із земельних питань, інформує заступника міського голови та постійну комісію з питань земельних відносин: про недотримання строків підготовки та розгляду відповідних проектів, порушення строків видачі результатів таких послуг із зазначенням причин — щомісячно;  про кожен випадок звернення замовників щодо застосування “принципу мовчазної згоди” — щотижнево з оприлюдненням на сайті міської ради.

 

Стаття 27. Попереднє обговорення проектів рішень

1. Секретар Ради забезпечує попереднє обговорення постійними комісіями проектів рішень з усіма додатками, що виносяться на розгляд Ради.

2. Розробник проекту рішення одразу (але не пізніше, ніж за 10 робочих днів до його розгляду з метою прийняття) після візування його керівником структурного підрозділу, відповідального за підготовку, оприлюднює проект рішення через відповідний структурний підрозділ, до повноважень якого  належить оприлюднення проєктів рішень, в окремому спеціальному розділі на офіційному сайті Черкаської міської ради відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Проект рішення для оприлюднення надається розробником проекту виконавчому органу Ради, до повноважень якого належить оприлюднення проектів рішень Ради, у паперовому вигляді з обов’язковим візуванням його директором департаменту або керівником структурного підрозділу, відповідального за його підготовку, та на електронному носії.

Відповідальність за цілісність та відповідність наданого для оприлюднення проекту рішення покладається на директора департаменту або керівника структурного підрозділу, відповідального за його підготовку.

Всі зміни та доповнення до проекту рішення, у разі їх надходження під час оприлюднення у визначений законом термін, опрацьовуються розробником проекту рішення.

3. Відділ з питань роботи ради забезпечує розміщення зареєстрованих відповідно до листа погодження проектів рішень міської ради з усіма додатками на офіційному сайті Черкаської міської ради та розсилання інформації про нові надходження в базі проектів рішень депутатам Ради в дводенний термін після їх надання у відділ.

Відповідальність за цілісність та відповідність наданого згідно із шаблоном проекту рішення покладається на директора департаменту або керівника структурного підрозділу, відповідального за його підготовку.

4. Зауваження та пропозиції до проектів рішень надаються у письмовій формі та зводяться розробником проекту у порівняльну таблицю, для розгляду на пленарному засіданні.

 

 

Стаття 28. Пленарні засідання Ради

1. Пленарні засідання є складовою сесії Ради. При неможливості розглянути порядок денний протягом одного пленарного засідання, питання порядку денного переносяться на наступне пленарне засідання.

2. Пленарне засідання Ради відбувається в наступному порядку:

  • реєстрація депутатів;

  • вступне слово головуючого про відкриття пленарного засідання сесії Ради;

  • Різне: заслуховування депутатських заяв та звернень, крім пленарних засідань із земельних питань, де Різне розглядається в кінці засідань;

  • затвердження порядку денного;

  • обговорення питань порядку денного та голосування по них;

  • закриття пленарного засідання сесії Ради.


3. Відкриває, веде і закриває пленарні засідання Ради Міський голова, або Секретар Ради, або обраний депутатами головуючий на засіданні відповідно до чинного законодавства. Після закриття пленарного засідання головуючий оголошує дату та час наступного пленарного засідання відповідно до затвердженого календарного плану.

4. Розпорядок роботи пленарних засідань сесій ради:

9.00 – початок попередньої реєстрації депутатів;

10.00 – початок роботи пленарних засідань сесії з проведенням першої поіменної реєстрації депутатів на сесійному засіданні;

перерва для відпочинку - 15 хвилин через кожні півтори години роботи;

обідня перерва з 13-ої до 14-ої години;

18.00 - кінець робочого дня.

Після кожної перерви проводиться поіменна реєстрація депутатів.

В окремих випадках пленарні засідання можуть визначати початок і завершення роботи за рішенням ради чи відповідно до п. 1.1. статті 30 цього Регламенту.

 

Стаття 29. Правомочність пленарних засідань Ради

1. Пленарне засідання є правомочним за умови участі у ньому більше половини від загального складу Ради. Участь депутатів у пленарному засіданні визначається за їх підписами при реєстрації. Дані щодо присутності оголошуються головуючим на початку засідання.

2. У разі відсутності необхідної кількості депутатів головуючий може перенести початок пленарного засідання на 30 хвилин для виклику відсутніх депутатів або перенести проведення засідання на інший, встановлений ними день, але не більше, ніж на два тижні.

3. У ході проведення пленарного засідання сесії Ради, у разі потреби, за процедурним рішенням Ради може проводитися перереєстрація депутатів.

 

Стаття 30. Права та обов’язки головуючого на пленарному засіданні Ради

1. Головуючий на засіданні Ради:

1.1 відкриває, закриває та веде засідання, оголошує перерви у засіданнях Ради;

1.2 повідомляє списки осіб, які записалися для виступу в Різному;

1.3 інформує про матеріали, що надійшли на адресу Ради;

1.4 виносить на обговорення проекти рішень Ради, оголошує їх повну назву, розробників проектів та наявність письмових пропозицій та поправок;

1.5 організовує розгляд питань;

1.6 надає слово для доповіді (співдоповіді), виступу, запитань, оголошує наступного промовця, називаючи ім’я, прізвище та посаду відповідної особи;

1.7 створює рівні можливості депутатам для участі в обговоренні питань;

1.8 ставить питання на голосування;

1.9 неухильно дотримується даного Регламенту та забезпечує його дотримання всіма присутніми на засіданні;

1.10 робить офіційні повідомлення, а також ті, які вважає за необхідне оголосити;

1.11 вживає заходи для підтримання порядку на засіданні;

1.12 здійснює інші повноваження, що випливають з цього Регламенту та законів.

2. Під час виступів на засіданні Ради головуючий не має права коментувати  чи давати оцінки щодо промовців та їх виступів, за винятком випадків, зазначених у цьому Регламенті.

3. Головуючий на засіданні може доручити іншим особам озвучення документів, пропозицій щодо обговорюваного питання.

 

Стаття 31. Затвердження порядку денного і внесення до нього змін. Послідовність розгляду питань порядку денного

1. Проект порядку денного, наданий депутатам в порядку цього Регламенту, приймається за основу або в цілому (в разі відсутності пропозицій) більшістю від загального складу ради. Пропозиції про зміни та доповнення до проекту порядку денного (виключення окремих питань, зміна черговості їх розгляду) ставляться головуючим на голосування у порядку їх надходження. Рішення по пропозиціях про зміни і доповнення до порядку денного ухвалюється більшістю від загального складу ради.

2. Порядок денний приймається в цілому більшістю від загального складу ради. В разі неприйняття порядку денного в цілому, головуючий проводить голосування про перенесення (виключення) окремих питань на наступне пленарне засідання.

3. Питання порядку денного пленарного засідання розглядаються у тій послідовності, в якій їх включено до порядку денного засідання.

4. Перехід до розгляду чергового питання порядку денного оголошується головуючим на засіданні. Він повідомляє про назви і редакції проектів, документів (у тому числі й альтернативних), які підлягають розгляду.

5. Головуючий на засіданні може об'єднати обговорення кількох пов'язаних між собою питань порядку денного засідання. Якщо з цього приводу виникають заперечення депутатів, відповідне рішення приймається Радою.

6. Перед розглядом питання порядку денного головуючий на засіданні може робити повідомлення Раді, які вважає доцільними; у термінових випадках такі повідомлення він може робити і в ході засідання, але не перериваючи виступу промовця або процедуру голосування.

7. Перед закриттям пленарного засідання головуючий на засіданні може оголошувати час проведення наступного пленарного засідання Ради. Питання, не розглянуті на поточному пленарному засіданні, підлягають розгляду на наступному пленарному засіданні.

8. Послідовність розгляду питань порядку денного головуючий може змінити лише за рішенням Ради. В ході пленарного засідання Рада має право повернутись до внесення змін до порядку денного, таке повернення здійснюється за рішенням Ради за пропозицією депутата, депутатської фракції чи міського голови.

9. Порядок денний та пропозиції до нього затверджується шляхом голосування  через систему електронного поіменного голосування «Голос» або шляхом піднімання рук, або поіменно на вимогу однієї третини від складу ради.

 

 

 

Стаття 32. Депутатський запит, депутатське звернення, депутатське запитання. Оголошення, заяви.

1. Депутат має право на внесення депутатського запиту, депутатського звернення, депутатського запитання,  визначеному законодавством та даним Регламентом.

2. Депутатський запит вноситься виключно в письмовій формі  та розглядається на початку порядку денного. Депутатське звернення, депутатське запитання можуть вноситись в письмовій або усній формі. Депутатські звернення, депутатські запитання, заяви і оголошення оголошуються депутатами на початку будь-якого пленарного засідання сесії, крім пленарних засідань з розгляду земельних питань, де вони розглядаються в кінці засідання. Кількість оголошуваних депутатами запитів, звернень, запитань, заяв та оголошень не обмежується, для їх проголошення депутату надається час тривалістю до 3 хвилин на кожен виступ. Депутатський запит підлягає до включення до порядку денного пленарного засідання Ради без голосування.

3. Після оголошення депутатського запиту, головуючий ставить такий запит на голосування. Запит вважається підтриманим у випадку, якщо за нього проголосувало більшість від загального складу Ради.

4. Порядок розгляду депутатського запиту встановлюється чинним законодавством України. Загальний строк розгляду депутатських запитів – 10 календарних днів із моменту одержання запиту особою (особами), яким він адресований. При підтриманні депутатського запиту Рада може встановити менший або більший строк його розгляду. При відсутності в рішенні ради про підтримання депутатського запиту вказівки на строк розгляду, вважається, що радою встановлено загальний строк розгляду депутатських запитів. Скорочений строк розгляду депутатських запитів не повинен бути менше 5 календарних днів.

5. При внесенні депутатського запитання строк його розгляду та надання відповіді встановлюються депутатом самостійно. Як правило відповіді на депутатські запитання мають бути надані до закінчення пленарного засідання або у письмовій формі не пізніше наступного робочого дня.

6. Відділ з питань роботи ради доводить текст запиту, звернення, запитання, оцінки до відповідного органу або посадової особи, до якого його скеровано.

7. Депутатська фракція (група) мають право виступити із заявами та оголошеннями, для проголошення якої надається час тривалістю до 3 хвилин.

8. За процедурним рішенням Ради промовцю може бути надана більша тривалість виступу, але не більше ніж 10 хв.

9. Рішення Ради щодо заяв і оголошень не приймаються.

 

Стаття 33. Виступи, доповіді (співдоповіді), запитання

1. Доповіді та співдоповіді, як правило, виголошуються з трибуни; пропозиції, поправки та запитання виголошуються, як правило, з місця.

2. Запис на виступ і для запитань проводиться шляхом запису через систему електронного поіменного голосування «Голос» або шляхом підняття руки.

3. Головуючий на засіданні коротко представляє промовця під час надання йому слова. Промовець на початку виступу представляє себе із зазначення прізвища, імені, по-батькові та посади, а у разі виступу депутата – належність до депутатської фракції та номер округу; в разі виступу від постійної комісії Ради - зазначає їх назву.

4. Після доповіді та співдоповіді з обговорюваного питання головуючий за необхідності пропонує записатись особам, які бажають поставити запитання доповідачу (співдоповідачам). Запитання доповідачам можуть ставити депутати, Секретар міської ради та Міський голова. Запитання повинні бути чіткими, зрозумілими і, по можливості, короткими. Забороняється використовувати надане для запитання слово для здійснення виступу.

5. Після закінчення запитань до доповідача (співдоповідачів), головуючий пропонує записатися депутатам, які бажають виступити з обговорюваного питання. На засіданні головуючий може надати слово для виступу і у разі усного звернення депутата. Проголошення виступів здійснюється, як правило, з місця. Особам, які проголошують виступи, запитання не ставляться, зміст виступів не коментується.

6. На пленарному засіданні ніхто не може виступати без дозволу головуючого. Головуючий на засіданні надає слово депутатам з дотриманням черговості та представництва депутатських фракцій.

7. Кожна з депутатських фракцій має гарантоване право на запитання доповідачу, а також на виступ уповноваженого представника з питання чи пропозиції, які мають ставитися на голосування. Головуючий на засіданні надає слово уповноваженим особам депутатських фракцій  для висловлення узагальнених позицій.

8. Депутату, який вніс пропозицію чи поправку, на його прохання, надається слово для виступу. Окрім цього, депутати мають право на запитання та виступ з приводу внесеної пропозиції чи поправки.

9. Депутату, який не зареєструвався на пленарному засіданні, слово для будь-яких виступів, крім заяви, не надається.

10.  Головуючий може також надати слово для виступу з обговорюваного питання:

- заступникам Міського голови, членам виконавчого комітету, директорам комунальних підприємств, керівникам структурних підрозділів виконавчих органів Ради;

- особам, що присутні на засіданні, за процедурним рішенням ради.

11. За процедурним рішенням Ради слово для виступу в обговоренні надається за їх проханням:

  • представнику ініціативної групи, якою внесено на розгляд Ради проект рішення в порядку місцевої ініціативи;

  • особі, уповноваженій для виступу громадськими слуханнями під час розгляду Радою пропозицій громадських слухань;

  • представнику ініціативної групи при вирішенні питань про створення органів самоорганізації населення;

  • головам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, квартальних, вуличних, будинкових комітетів;

  • головам батьківських комітетів навчальних закладів;

  • народним депутатам України.


Почесним громадянам міста слово надається без голосування.

12. Депутат у будь-який момент може відмовитися від свого виступу, передати своє право на виступ іншому депутатові або помінятися з ним чергою, повідомивши про це головуючого. У разі відсутності депутата у момент надання йому слова вважається, що він відмовився від слова, якщо він не передав свого права на виступ іншому депутату. В разі відсутності заперечень у депутатів в наданні слова іншим особам, цим особам надається слово.

13. Депутат, прізвище якого було згадано під час виступу, має право на беззаперечне проголошення репліки. Депутатська фракція (група), назва якої була згадана під час виступу, має беззаперечне право на виступ свого представника із реплікою.

 

Стаття 34. Вимоги до виступів на пленарному засіданні Ради

1. Промовець повинен виступати тільки з того питання, з якого йому надано слово, та дотримуватися тривалості часу, наданого для виступу. Виступ промовця не переривається.

2. Депутат (крім головуючого, Секретаря Ради, голів постійних комісій Ради, представника від депутатської фракції (групи), доповідача) може виступити на засіданні Ради з одного й того ж питання чи пропозиції, які будуть ставитися на голосування, тільки один раз, не враховуючи внесення поправок у ході засідання.

3. Запитання доповідачам і співдоповідачам ставляться письмово або усно. Головуючий на засіданні оголошує письмові запитання. Депутат, який поставив запитання, може уточнити та доповнити його.

4. Якщо депутат вважає, що виступаючий або головуючий на засіданні неправильно тлумачать його слова або дії, він може звернутися до головуючого з проханням надати йому слово для пояснень чи зауважень. Слово надається відразу після звернення.

 

 

Стаття 35. Тривалість виступів на пленарному засіданні

1. Головуючий надає слово для виступу наступної тривалості:

  • для доповіді – до 10 хвилин;

  • співдоповіді – до 5 хвилин;

  • заключного слова – до 3 хвилин для депутатських фракцій;

  • тим, хто виступає в обговоренні – до 3 хвилин;

  • для виступів щодо постатейного голосування проектів рішень – до 2 хвилин;

  • для виступів запрошених осіб, заступників міського голови, керівників структурних підрозділів виконавчих органів Ради – до 3 хвилин;

  • для виступів у «Різному» – до 3 хвилин;

  • для виступів з процедурних питань та з мотивів голосування, запитань, внесення пропозицій і поправок – до 2 хвилин;

  • для надання пояснень депутату, який вважає, що виступаючий або головуючий неправильно тлумачать його слова або дії – до 2 хвилин;

  • для проголошення репліки – до 1 хвилини.


Загальна тривалість Різного – до 40 хвилин з урахуванням пропорційного представництва депутатських фракцій.

2. Головуючий може надати промовцю триваліший час, якщо ніхто з присутніх депутатів не заперечує. При наявності заперечень, триваліший час може надаватися за прийнятим без обговорення процедурним рішенням. Якщо виступ промовця був перерваний, наданий для виступу час продовжується на відповідний час.

3. При перевищенні встановленої Регламентом тривалості виступу мікрофон вимикається і може бути включений для завершення виступу лише за вказівкою головуючого (у випадку відсутності заперечень присутніх депутатів) або за процедурним рішенням Ради.

Стаття 36. Перерви для узгодження позицій фракцій

Після обговорення питання порядку денного до початку голосування депутатська фракція має беззаперечне право на перерву для узгодження позицій. Така перерва надається в порядку, визначеному ст. 11 цього Регламенту.

 

Стаття 37. Закінчення обговорення питань

1. Після закінчення обговорення головуючий повідомляє депутатів про перехід до голосування, виголошуючи: «Переходимо до голосування. Чи є пропозиції щодо способу і порядку голосування».

2. З моменту виголошення такого заклику головуючого, надавання слова заборонено, слово може надаватися тільки щодо процедурних питань та з мотивів голосування.

3. Якщо не надійшло пропозицій щодо зміни способу і порядку голосування, головуючий закликає до голосування, виголошуючи заклик: «Голосуємо».

 

Стаття 38. Види та способи голосування

1. Рішення Ради приймаються поіменним або таємним голосуванням у порядку, визначеному цим Регламентом.

2. Рішення з процедурних питань приймаються поіменним голосуванням однією третиною від загального складу ради.

 

«Стаття 39. Поіменне голосування

1. Поіменне голосування здійснюється через систему електронного поіменного голосування «Голос» за допомогою планшету, який видається кожному депутату перед сесійним засіданням міської ради.

2. Поіменне голосування здійснюється шляхом натискання на планшеті однієї із кнопок: ”за“, ”проти“, ”утримався“, що висвічуються після оголошення головуючим назви питання, що ставиться на голосування.

3. Депутат повинен здійснювати поіменне голосування особисто тільки зі свого робочого місця і отриманого планшета.

4. Поіменне голосування здійснюється кожним депутатом особисто за допомогою електронної системи та у такий спосіб, що унеможливлює голосування замість депутата іншою особою.

У разі виявлення на пленарному засіданні депутатом факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування за іншого депутата розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється головуючим. Головуючий на пленарному засіданні встановлює присутність відповідного депутата у залі засідань, а у разі його відсутності доручає вилучити планшет такого депутата та передати його на зберігання і проводить повторне голосування питання, яке ставилось на голосування останнім.

5. Після закінчення кожного голосування за допомогою електронної системи його результати висвітлюються на інформаційному табло електронної системи в залі засідань та оголошуються лічильною комісією на пленарному засіданні.

Протокол щодо кожного поіменного голосування формується на підставі результатів голосування, що зафіксовані системою «Голос». Такі протоколи в паперовому вигляді підписують голова та секретар лічильної комісії після завершення пленарного засідання, але протягом не пізніше двох робочих днів після його завершення.

6. Перша поіменна реєстрація депутатів  на сесійному засіданні відбувається на початку засідання о 10.00 годині (якщо пленарне засідання працює у звичайному режимі).

Депутати, які невчасно прибули на сесію і не встигли зареєструватися, участі у голосуванні до наступної поіменної реєстрації не беруть.

Поіменна реєстрація, крім випадків, визначених цим Регламентом, проводиться у будь-який час за зверненням міського голови, секретаря міської ради, будь-якого депутата за процедурним рішенням ради.

7. Всі поправки, доповнення, пропозиції до проектів рішень, що пропонуються для включення до порядку денного, надаються постійними комісіями, депутатськими фракціями, депутатами, департаментами не пізніше ніж за одну добу до проведення сесійного засідання та виключно у письмовому вигляді або електронному - від депутатів.

Якщо у депутатів або депутатських фракцій виникають пропозиції на сесії, вони повинні чітко сформулювати таку пропозицію, оголосити її автора, спеціаліст відділу з питань роботи ради вводить автора і номер пропозиції в систему електронного голосування. Тільки після цього головуючий може поставити пропозицію на голосування.

8. Якщо під час проведення голосування міський голова, секретар міської ради або депутат звернулися щодо збою в системі електронного голосування і це підтвердив  системний адміністратор, голосування припиняється і відбувається перезавантаження системи та перереєстрація депутатів, після чого депутати повертаються до голосування того питання, яке було припинено.

Якщо і після перезавантаження системи є збій, лічильна комісія приймає рішення про припинення голосування через систему електронного поіменного голосування «Голос» і депутати приступають до поіменного голосування у звичайному режимі - через опитування лічильною комісією кожного депутата.

 

9. За пропозицією депутата за процедурним рішенням ради здійснюється перехід до поіменного голосування у звичайному режимі - через опитування лічильною комісією кожного депутата.

10. Контроль за виконанням електронної системи на пленарних засіданнях Ради здійснює лічильна комісія, яка має право безперешкодного доступу до всієї інформації, необхідної для здійснення контролю.

 

Стаття 40. Видача та зберігання планшетів для поіменного голосування

1. Планшет для поіменного голосування зберігається в сейфі сесійної зали засідань міської ради по бульв.Шевченка,307.

2. Кожен депутат перед сесійним засіданням особисто під підпис отримує у спеціаліста відділу з питань роботи ради планшет для здійснення поіменного голосування.

Відповідальність за планшет під час пленарного засідання несе депутат.

Забороняється передавати планшет третім особам.

Депутат особисто здає планшет спеціалісту відділу з питань роботи ради після завершення роботи сесійного засідання або тоді, коли залишає пленарне засідання раніше його завершення.

 

Стаття 41. Таємне голосування

1. Таємне голосування проводиться за процедурним рішенням Ради або у випадках, прямо передбачених чинним законодавством України, шляхом заповнення бюлетенів та проведення подальшого підрахунку волевиявлення.

У разі прийняття рішення про проведення таємного голосування, організація цієї роботи покладається на лічильну комісію.

2.  Бюлетені для таємного голосування виготовляються під контролем лічильної комісії в кількості обраних депутатів міської ради та міського голови на папері щільністю не менше 80 г на кв.м.

У бюлетені для таємного голосування по кількох  кандидату­рах чи проектах рішень надається перелік кандидатур і перелік проек­тів рішень  відповідно із зазначенням авторів проектів зі словами “за” і “проти”.

У бюлетені для таємного голосування по єдиному проекту або по єдиній кандидатурі мають бути слова  "за" і "проти".

На кожному бюлетені мають бути підпис голови, секретаря, членів лічильної комісії та печатка ради.

На бюлетенях забороняється робити будь-які позначки, за якими можна було б визначити особу, що голосує.

Позначки голосування ставляться тільки кульковою ручкою чорного або синього кольору. Забороняється робити позначки у бюлетені маркерами чи фломастерами.

Недійсними вважаються бюлетені невстановленого зразка, в яких поставлено більше, ніж одну позначку, в яких не поставлено жодної позначки або позначки поставлено маркером, фломастером, або іншими кольорами чи ручкою, визначеними цим Регламентом.

3.  Лічильна комісія повідомляє про час початку і закінчення таємного голосування. Депутат отримує бюлетень для таємного голосування, про що розписується у списку депутатів. Після закінчення часу, відведеного для голосування, лічильна комісія встановлює кількість депутатів, що взяли участь у голосуванні, та кількість бюлетенів, що не були використані, і знищує їх.

4.  Про результати таємного голосування лічильна комісія складає протокол, який підписується усіма членами лічильної комісії і оголошується головою лічильної комісії та затверджується радою.

 

Стаття 42. Порядок голосування та прийняття рішення Ради

1. Рішення Ради з будь-якого питання після його обговорення приймається на її пленарному засіданні у такій послідовності:

- проект рішення ставиться на голосування за основу;

- після цього ставляться на голосування, у порядку надходження, усі зміни та доповнення, що надійшли під час обговорення проекту;

- проект рішення ставиться на голосування в цілому як рішення з урахуванням змін та доповнень, підтриманих більшістю депутатів від загального складу Ради.

2. Головуючому заборонено ставити рішення на голосування в цілому без його попереднього голосування за основу, за відсутності мовчазної згоди Ради. Голосування за основу і в цілому можливе виключно у випадку, коли на заклик головуючого: „Чи можливо даний проект рішення поставити на голосування за основу і в цілому?”, не надійшло жодного заперечення депутатів.

3. У випадку, якщо Рада прийняла рішення за основу, головуючий пропонує розглянути пропозиції та доповнення до тексту проекту рішення. Можливе прийняття рішення Ради спочатку по пунктах, розділах, а потім – в цілому.

4. Усі пропозиції, поправки та доповнення ставляться на голосування окремо. На голосування ставляться всі пропозиції і поправки, що не були відкликані. Тексти пропозиції чи поправки, що будуть ставитися на голосування, повинні оголошуватися; при цьому називається ініціатор пропозиції.

5. У разі, коли дві або більше пропозицій, що стосуються одного й того ж питання, виключають одна одну (альтернативні пропозиції), Рада, якщо вона не прийме іншого рішення, проводить голосування пропозицій у порядку їх внесення і виявляє з них ту, яка є прийнятною для подальшого розгляду за її суттю. Результатом вибору однієї з таких пропозицій шляхом прийняття рішення ради є відхилення інших і решта на голосування не ставиться.

6. Після голосування всіх пропозицій та поправок проект рішення голосується в цілому.

7. Після голосування по всіх пропозиціях та поправках, у випадку виникнення необхідності, Рада може прийняти рішення про направлення проекту рішення разом із ухваленими поправками на доопрацювання чи довивчення.

8. Після оголошення головуючим на засіданні початку голосування ніхто не може переривати голосування. З початку процедури голосування і до оголошення його результатів слово нікому не надається.

9. Депутат голосує особисто.

10. Після закінчення голосування голова лічильної комісії оголошує його повні результати і прийняте рішення.

11. Проект рішення або пропозиція, які не отримали необхідної більшості голосів на підтримку, вважаються не підтриманими. За пропозицією головуючого, Секретаря Ради, депутата, що підтримана процедурним рішенням Ради, проект рішення, пропозиція, доповнення чи зауваження до проекту рішення можуть бути поставлені на повторне голосування не більше одного разу. В разі неприйняття рішення після повторного голосування – проект рішення, пропозиція, доповнення чи поправка вважаються не підтриманими.

12. У разі порушення процедури голосування або виникнення перешкод під час його проведення, негайно проводиться переголосування без обговорення. У випадку наявності заперечень про таке повторне голосування, дане питання вирішується за процедурним рішенням Ради.

13. За пропозицією Міського голови або за процедурним рішенням будь-яке рішення, прийняте на цьому пленарному засіданні, може бути поставлене на голосування про скасування результатів голосування та його переголосування не більше, ніж один раз.

14. Прийняття рішень з процедурних та організаційних питань роботи Ради, спрямованих на одноразове відхилення від закріплених у Регламенті положень, здійснюється двома третинами голосів депутатів від загального складу Ради.

15. Результати поіменного голосування з будь-якого питання (в т.ч. процедурного рішення) надаються на прохання депутата, Міського голови, його заступників, помічників-консультантів депутата, журналістів. Така інформація надається депутатам і Міському голові за будь-який період. Відомості про результати поіменного голосування надаються після його закінчення.

16. В разі, коли до проекту рішення не надійшло від депутатів, виконавчих органів ради, виконкому, міського голови, постійних комісій, громадян пропозицій, зауважень чи заперечень, такі проекти рішень за письмовою пропозицією міського голови, секретаря міської ради, узгоджувальної ради, постійних комісій ради, депутатських фракцій, а стосовно земельних питань – постійної комісії з питань земельних відносин, можуть групуватися за галузевим принципом та за них може проводитися одне голосування.

Такі пропозиції подаються до початку засідання у письмовій формі через відділ з питань роботи ради, який забезпечує надання цих пропозицій депутатам.

Не підлягають групуванню та мають бути окремо розглянуті питання, які стосуються передачі (надання) вільних земельних ділянок у власність громадян (крім вільних земельних ділянок за рахунок існуючого домоволодіння), надання дозволів на розробку документації із землеустрою на зазначені ділянки, надання вільних земельних ділянок у постійне користування,  змін до містобудівної документації.

Процедура голосування за згруповані питання наступна: головуючий оголошує відповідні номери порядку денного і звертається із запитанням до депутатів, чи є зауваження до цих питань. В разі прийняття рішення про групування відповідних питань, проводиться голосування в поіменному режимі за згруповані питання. Даним рішенням ради присвоюються окремі номери.

                  17. Голосування рішень міської ради за основу, поправки та пропозиції до рішень ради приймаються більшістю від складу ради шляхом голосування  через систему електронного поіменного голосування «Голос», або шляхом піднімання рук чи поіменно на вимогу однієї третини від складу ради. Прийняття рішень ради вцілому відбувається лише поіменно.

 

Стаття 43. Рішення Ради

1. На пленарних засіданнях Рада може приймати нормативно-правові, ненормативні та інші акти у формі:

- рішення Ради, прийнятого у межах її компетенції для досягнення певної цілі, що спричинює певні юридичні наслідки;

- протокольне доручення - рішення Ради, що стосується органу чи посадової особи Ради і містить зобов'язання або повноваження до одноразової дії;

- звернення - рішення Ради, зверненого до суб'єктів із закликом до певних дій та ініціатив;

- заяви - позиція Ради, що містить у собі виявлення позиції Ради з певних питань;

- депутатський запит – позиція депутата, підтримана Радою;

- процедурне рішення - рішення, прийняте Радою з процедурних питань.

2. Рішення Ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу Ради, крім випадків, передбачених законом. При встановленні результатів голосування до загального складу міської ради включається Міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні Ради, і враховується його голос. Депутат, що був відсутній під час голосування, не може подати свій голос після завершення голосування. Також депутат не має права відкликати свій голос після голосування.

3. Відділ з питань роботи ради забезпечує передачу на підпис міському голові прийнятих Радою рішень.

4. Не пізніше п’ятого дня з моменту прийняття Радою рішення Міський голова зобов’язаний підписати прийняте рішення або скористатись процедурою зупинення дії рішення (частина 4 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

5. Рішення Ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено Міським головою і внесено на повторний  розгляд Ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Про зупинення прийнятого Радою рішення Міський голова виносить розпорядження, у якому визначаються мотиви зупинення, обґрунтування зауважень та дата проведення повторного розгляду зупиненого рішення. Таке розпорядження повинно бути оприлюднено не пізніше наступного робочого дня на офіційному сайті Ради разом із зупиненим рішенням Ради.

Розпорядження про зупинення дії рішення без визначення дати його повторного розгляду на сесії Ради вважається недійсним. Зупинене міським головою рішення може бути розглянуто на черговій сесії або пленарному засіданні, якщо дата проведення чергової сесії чи пленарного засідання призначена не пізніше 14 днів із дня винесення Міським головою розпорядження про зупинення рішення Ради. Якщо чергова сесія або пленарне засідання не призначені у 14-денний термін – скликається позачергова сесія або позачергове пленарне засідання.

 Якщо Рада відхилила зауваження Міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу Ради, воно набирає чинності і Міський голова зобов’язаний підписати текст прийнятого рішення негайно.

6.  Рішення Ради з мотивів їх невідповідності Конституції або законам України можуть бути визнані незаконними та скасовані в передбаченому законом порядку.

Проекти рішень, що суперечать раніше прийнятим рішенням Ради індивідуальної дії, зокрема у випадку прийняття рішення індивідуального характеру про відмову, відповідне питання може бути внесено на розгляд Ради після скасування попереднього рішення про відмову в судовому порядку або у зв’язку з нововиявленими обставинами чи втратою чинності (зміною) акта, документа, на підставі якого прийнято рішення про відмову.

7. Рішення міської ради вцілому приймаються лише поіменно.

 

Стаття 44. Особливості розгляду питання порядку денного «Різне»

1. На початку кожного пленарного засідання, крім пленарних засідань з розгляду земельних питань, депутатам надається право виступити у «Різному», яке полягає у висловленні ними своїх звернень, запитань, пропозицій, оголошень, заяв та позицій щодо роботи сесії, депутатської діяльності, роботи виконавчих органів Ради тощо.

2. Якщо для розгляду питання, відпрацювання пропозицій щодо його вирішення або вживання відповідних заходів потрібен час, головуючий на пленарному засіданні дає протокольне доручення відповідній посадовій особі чи органу розглянути питання, вжити заходів і дати відповідь депутату індивідуально та у встановлений головуючим термін.

3. Рішення з питань, обговорюваних у «Різному», не приймаються, голосування не проводиться.

 

 

 

Стаття 45. Окремі особливості підготовки та розгляду проекту бюджету

Організаційно-процедурні питання щодо розробки, підготовки, розгляду, затвердження, виконання та звітності міського бюджету визначаються Бюджетним Регламентом міста Черкаси, який затверджується рішенням Ради.

 

 

Стаття 46. Окремі особливості подання, проходження та контролю за депутатськими зверненнями і пропозиціями до проекту міського бюджету та проекту Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста

1. Депутатські звернення і пропозиції до проекту міського бюджету та проекту Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста на наступний рік подаються виключно в письмовій формі із відповідними обґрунтуваннями протягом  року до прийняття відповідних рішень на сесії.

2. Всі звернення та пропозиції депутатів з названих вище питань реєструються відділом документообігу департаменту організаційного забезпечення і направляються галузевому структурному підрозділу (розпоряднику коштів) для проведення аналізу, попередніх обрахунків вартості пропонованих у зверненні робіт, послуг, тощо.

3. Розпорядник коштів надає депутату письмову відповідь: про можливість врахування пропозиції з відповідними обрахунками або про неможливість врахування пропозиції з фінансово-економічним обґрунтуванням.

4. Копію звернення з відповіддю депутату та відповідними обрахунками за єдиною формою відділ документообігу передає департаменту економіки та розвитку, де буде складено єдиний реєстр звернень депутатів із пропозиціями до міського бюджету та програми соціально-економічного і культурного розвитку міста.

5. Департамент економіки та розвитку ведуть єдиний реєстр таких звернень і пропозицій депутатів, який складається з розділів, який є додатком до пояснюючої записки до відповідних проектів рішень:

- номер за порядком;

- дата надходження;

- ПІБ депутата;

- розпорядник коштів;

- об’єкт;

- вартість робіт;

- джерело фінансування;

- можливість фінансування в наступному році;

- врахування пропозиції в проекті рішення та причини неврахування;

- врахування пропозиції в рішенні;

- виконання.

6. При формуванні проекту рішення виконкому про міський бюджет та Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста розпорядник коштів у письмовій формі інформує депутата про врахування/неврахування його пропозиції в проекті.

7. Невключення пропозиції депутата до проекту міського бюджету або Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста не забороняє йому відстоювати свою позицію в постійних комісіях.

8. Розпорядник коштів здійснює контроль за розділом єдиного реєстру «Виконання» і за результатами року надає звіт міському голові для невідкладного реагування та інформує депутата та департамент економіки та розвитку для узагальнення.

Стаття 47. Окремі особливості підготовки та розгляду питань генерального планування, земельних відносин та земельного кадастру, будівництва та архітектури.

1. Питання генерального планування, земельних відносин та земельного кадастру, будівництва та архітектури повинні бути розглянуті виключно в порядку визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації».

2. Питання генерального планування, земельних відносин та земельного кадастру, будівництва та архітектури не можуть бути включені в порядок денний з голосу під час затвердження подяку денного на початку та під час пленарного засідання Ради.

3. Питання генерального планування, земельних відносин та земельного кадастру, будівництва та архітектури під час розгляду на пленарних засіданнях Ради повинні супроводжуватися графічними матеріалами (приблизне розташування чи викопіювання 1:500) на електронному табло.

4.  Під час розгляду земельних питань порядку денного розробником проекту забезпечується візуальна демонстрація місця розташування земельної ділянки та інших графічних матеріалів із застосуванням мультимедійних засобів.

 

Стаття 48. Рішення Ради з процедурних питань

1. Рада може прийняти рішення з процедурних питань (надалі - процедурне рішення), зазначених у цьому Регламенті, без підготовки у постійних комісіях та включення до порядку денного і таке, що не потребує окремого документального оформлення.

2. Процедурне рішення приймається відразу після обговорення і заноситься до протоколу пленарного засідання Ради.

3. Процедурними, зокрема, вважаються рішення:

3.1. Про повторне голосування та переголосування;

3.2. Про передачу питання на розгляд відповідної комісії Ради;

3.3. Про визначення способу проведення голосування;

3.4. Про поіменне та таємне (в т.ч. шляхом оголошення позиції) голосування;

3.5.Про проведення додаткової реєстрації (перереєстрації) і спосіб перереєстрації;

3.6. Про надання додаткового часу для виступу;

3.7. Про зміну черговості виступів;

3.8. Про надання слова запрошеним на засіданні та встановлення тривалості їх виступів;

4. Процедурне рішення приймається третиною від  загального складу Ради.

 

Стаття 49. Набрання чинності рішень Ради. Оприлюднення рішень Ради та результатів голосування.

1. Рішення ради набирають чинності з моменту підписання Міським головою, якщо чинним законодавством України або самим рішенням не встановлено інший строк.

2. Усі, без виключення, рішення Ради опубліковуються на офіційному веб-сайті Ради та в інший визначений у рішенні спосіб не пізніше як у 5-денний термін після їх підпису головуючим на засіданні.

3. Перелік прийнятих Радою рішень із зазначенням повної назви та електронного посилання на офіційний сайт Ради можуть публікуватися в друкованому ЗМІ. В друкованому ЗМІ публікуються також рішення Ради, у випадку, якщо таке друкування визначено самим рішенням Ради.

4. На офіційному сайті Ради оприлюднюються для вільного доступу та поширення результати голосувань з питань порядку денного. Такі дані розміщуються відділом з питань роботи ради в строк не пізніше 2-ох робочих днів після пленарного засідання.

5. Контроль за оприлюдненням, реєстрацією рішень Ради здійснює відділ з питань роботи ради.

6. Прийняте рішення ради в десятиденний строк надсилається виконавцям, постійним комісіям, відповідним підприємствам, установам, організаціям, посадовим особам відповідно до Листа розсилки, який складається відповідальним за підготовку проекту рішення на сесію.

7. Контроль за виконанням рішення ради покладається на міського голову чи визначеного у рішенні ради керівника виконавчого органу ради.

 

 

Стаття 50. Протокол пленарного засідання Ради

1. Засідання Ради протоколюються відділом з питань роботи ради. У протоколі фіксуються:

- день, місце, початок і час закінчення засідання Ради, тривалість перерв;

- прізвище та ім'я головуючого на засіданні Ради та прізвища й імена присутніх депутатів (список присутніх на пленарному засіданні сесії Ради депутатів оформляється як додаток до протоколу);

- прізвища та імена присутніх на засіданні Ради запрошених членів територіальної громади та посадових осіб;

- питання порядку денного, винесені на розгляд, а також усі подання, питання і пропозиції;

- перелік рішень та результати виборів посадових осіб Ради;

- зміни та доповнення до проектів рішень Ради, які враховуються при голосуванні;

- заяви, щодо яких прозвучали вимоги про занесення їх до протоколу;

- рішення щодо дисциплінарного впливу та прізвища тих, до кого вони були вжиті;

- копії запитів депутатів Ради;

- повідомлення та інше.

2. Протокол сесії візується членами секретаріату.

 

 

 

РОЗДІЛ ІV.

ЕТИКА, ДИСЦИПІЛІНА ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

 

 

Стаття 51. Норми депутатської етики та дисципліна

1. Депутат Ради, здійснюючи свої депутатські повноваження, повинен дотримуватися правил депутатської етики, в тому числі керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності; не допускати образливих висловлювань, не використовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій, їх керівників та інших посадових чи службових осіб, депутатських груп, фракцій, окремих депутатів Ради, громадян.

2. Депутат несе персональну відповідальність за зміст своїх виступів, їх правдивість та етичність. У випадку визнання в судовому порядку дій депутата (в т.ч. проголошених ним заяв та виступів) такими, що порушують вимоги Конституції і законів України, такі дії депутата можуть стати підставою дострокового припинення його повноважень в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

3. Для Міського голови і депутата є  неприпустимим вживання образливих, неетичних, лайливих висловів по відношенню до громадян, окремих депутатів, депутатського корпусу в цілому, Ради, службовців місцевого самоврядування, тощо.

4. Депутати, присутні на засіданні Ради, повинні мати охайний зовнішній вигляд, мати посвідчення депутата.

5. Під час пленарного засідання Міський голова, депутати, а також запрошені особи, присутні на засіданні члени територіальної громади міста та представники засобів масової інформації не повинні заважати виступаючим і слухачам діями, які перешкоджають викладенню або сприйняттю виступу, здійсненню голосування, підбиття його підсумків (вигуками, оплесками, вставанням, тощо). Під час пленарного засідання Міський голова, депутати, а також запрошені особи повинні вимкнути персональні засоби зв'язку або перевести їх у беззвучний режим. Всім присутнім заборонено здійснювати та приймати телефонні дзвінки в залі проведення пленарного засідання під час тривання засідання.

6. Вимоги поведінки, визначені у частині п’ятій цієї статті, застосовуються також під час проведення засідань постійних та тимчасових контрольних комісій Ради.

 

Стаття 52. Конфлікт інтересів

1. Врегулювання конфлікту інтересів у діяльності міського голови, секретаря Ради та депутатів Ради здійснюється відповідно до закону.

2. Оголошення про конфлікт інтересів обов’язково заноситься до протоколу засідання.

3. Здійснення контролю за дотриманням вимог, встановлених у цій статті, надання зазначеним у ній особам консультацій та роз’яснень щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів,  покладається на відповідну постійну комісію, визначену Радою.

 

 

 

Стаття 53. Заходи впливу за порушення вимог Регламенту

1. За порушення вимог даного регламенту до порушника можуть застосовуватись наступні заходи впливу (стягнення):

1.1. Позбавлення права на продовження виступу та відключення мікрофону - за процедурним рішенням;

1.2. Позбавлення права виступу до закінчення пленарного засідання – за рішенням ради;

1.3. Видалення з зали пленарного засідання (зали роботи комісії) до закінчення засідання для запрошених та відвідувачів - за рішенням ради (комісії).

2. Стягнення застосовуються за пропозицією, внесеною головуючим або депутатом.

3. Якщо головуючий на засіданні звертається до виступаючого чи присутнього, останній повинен негайно зупинити свій виступ чи припинити свої дії. У випадку не реагування виступаючого на звернення головуючого, головуючий може надати наказ відключити мікрофон і поставити на голосування питання про позбавлення права виступу. Якщо вказана пропозиція головуючого не буде підтримана процедурним рішенням ради, виступ промовця повинен бути продовженим із додаванням до часу виступу часу, який було використано для голосування з цього процедурного питання.

4. До застосування стягнення з метою наведення порядку в залі засідань головуючий на пленарному засіданні Ради або головуючий на засіданні комісії може оголосити порушнику попередження та перервати його виступ. У випадку, якщо порушник не припинив вчинення порушення або вчинив порушення повторно, головуючий або депутат вносить пропозицію накласти на порушника стягнення та пропонує адекватний, на його думку, вид стягнення. Головуючий зобов’язаний поставити дану пропозицію на голосування для прийняття відповідного рішення Ради (рішення комісії).

5. Пропуск депутатом протягом року більше половини пленарних засідань або засідань постійної комісії є підставою для внесення пропозиції про відкликання депутата відповідного до чинного законодавства. 

6. Стягнення, передбачене п.1.3. цієї статті Регламенту, застосовуються як крайній захід впливу на порушника за вчинення ним дій, які грубо порушують вимоги цього Регламенту, в т.ч. не реагування на вимоги головуючого, зухвале продовження вчинення порушення, непідкорення процедурним рішенням Ради щодо нього, вчинення лайки, бійки, знаходження в нетверезому стані. Порушник зобов’язаний самостійно покинути залу засідань. У випадку невиконання цієї вимоги видалення з зали доручається працівникам охорони, а при необхідності працівникам правоохоронних органів.

7. Головуючий на засіданні зобов'язаний дотримуватись усіх норм та вимог, передбачених цим Регламентом. До головуючого на засіданні Ради (комісії) можуть бути застосовані стягнення, передбачені даним Регламентом. При цьому, головуючий не може ухилитись від поставлення на голосування питання про застосування до нього стягнення.

 

Стаття 54. Повнота та дійсність Регламенту

1. Регламент Ради затверджується на пленарному засіданні Ради більшістю голосів від загального складу депутатів Ради.

2. Даний Регламент регулює діяльність Ради та втрачає свою чинність з моменту ухвалення регламенту Радою наступного скликання.

3. Контроль за дотриманням Регламенту покладається на Міського голову, Секретаря Ради, уповноважену постійну комісію. Під час пленарного засідання Ради контроль за дотриманням Регламенту покладається на головуючого на пленарному засіданні.

4. Зміни та доповнення до Регламенту можуть бути внесені на пленарному засіданні Ради у порядку, передбаченому цим Регламентом та діючим законодавством.

5. У випадку виявлення суперечності між рішенням Ради і даним Регламентом застосовуються положення Регламенту.

6. У випадку виникнення спірних ситуацій, не передбачених цим Регламентом, питання вирішуються шляхом голосування.

 

Стаття 55. Прикінцеві положення

Міському голові впродовж 2021 року організувати і забезпечити:

  • розроблення проекту порядку урочистої передачі влади новообраній міській раді та міському голові з використання відповідних атрибутів.