ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



відділ Патронатна служба

Рішення:

Прийнято

Сесія:

II

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1651-8-рд

Дата реєстрації:

15.04.2020

Проголосовано:

13.08.2020 14:07:09

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    34
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1651-8-рд


 

 








































































































 

 
            Проект рішення
            № 1651-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
Про присвоєння   звання «Почесний  громадянин міста Черкаси 2020 року» Захарченку В.І. (посмертно)          
                 
                 
Відповідно до статей 26, 40, 59 Закону України «Про місцеве                          самоврядування в Україні», ст. 91 Бюджетного кодексу України, згідно                    з Програмою фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових колективів на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.09.2016 № 2-899, рішенням                   Черкаської міської ради від 01.11.2017 № 2-2485 «Про затвердження положень про відзначення міськими нагородами у новій редакції (зі змінами),                       враховуючи звернення депутата Черкаської міської ради Тренкіна Ю.В.               (вх. № 1441-01-2 від 21.01.2020), звернення голови Черкаського обласного              товариства «Заповіт» Вакуленка М. від 17.12.2019, подання комісії                            попереднього розгляду матеріалів про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протокол від 18.02.2020 № 8), Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. За вагомий особистий внесок у розвиток української літератури                         та значний художньо-публіцистичний доробок, примноження надбань                             національної культури, духовних цінностей, активну громадянську позицію присвоїти звання «Почесний громадянин міста Черкаси 2020 року»                             Захарченку Василю Івановичу (посмертно), відомому українському                            письменнику, журналісту, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, літературних премій імені: Юрія Яновського, Андрія Головка,      Олекси Гірника, багаторічному керівнику редакційно-видавничої групи                   «Реабілітовані історією. Черкаська область».

2. Нагородження Захарченка Василя Івановича званням «Почесний                   громадянин міста Черкаси 2020 року» здійснити без виплати грошової премії.

3. Департаменту управління справами та юридичного забезпечення               Черкаської міської ради (Гончар Ю.Г.) у межах кошторису Програми                              фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками                 громадян, трудових колективів на 2016-2020 роки, згідно з чинним                              законодавством забезпечити виготовлення фотопортрета вищезазначеної                   особи, раму для нього та табличку в рамці, з інформацією про нагороджену особу, які розмістити в Галереї слави м. Черкаси (за погодженням із донькою письменника – Ольгою Василівною Захарченко).

Почесну відзнаку, нагрудний знак «Почесний громадянин міста                    Черкаси», посвідчення про нагородження, в знак вшанування пам’яті                     про Захарченка Василя Івановича, передати на зберігання доньці письменника – Ользі Василівні Захарченко.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського                      голови з питань діяльності органів ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з  питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого                               самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю  за здійсненням публічних закупівель (голова комісії Шевченко Р.В.).

 
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко



 

 



 



 

ВІДДІЛ «ПАТРОНАТНА СЛУЖБА»

черкаської міської ради

 

Україна, 18000, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36, тел.. 54-46-65, 

e-mail: patronatna@chmr.gov.ua

 

 



Пояснювальна записка

до проекту рішення Черкаської міської ради  «Про присвоєння звання «Почесний  громадянин міста Черкаси 2020 року» Захарченку В.І.

(посмертно)»

 

У зв’язку із поданням комісії попереднього розгляду матеріалів   про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (протокол від 18.02.2020 № 8), згідно з Програмою фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових колективів  на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням Черкаської міської ради    від 13.09.2016 № 2-899, рішенням Черкаської міської ради від 01.11.2017  № 2-2485 «Про затвердження положень про відзначення міськими нагородами у новій редакції (зі змінами), враховуючи звернення депутата Черкаської  міської ради Тренкіна Ю.В. (вх. № 1441-01-2 від 21.02.2020), звернення голови Черкаського обласного товариства «Заповіт» Вакуленка М. від 17.12.2019,  вважаємо за доцільне:

 – З метою увіковічення пам’яті за багаторічну боротьбу у становленні української державності, плідну творчу працю в галузі української літератури та журналістики, значний художньо-публіцистичний доробок, неоціненний особистий внесок у реабілітацію імен справжніх патріотів м. Черкаси   та Черкаської області, присвоїти звання «Почесний громадянин міста Черкаси 2020 року»  Захарченку Василю Івановичу (посмертно), відомому українському  письменнику, журналісту, лауреату літературних премій імені: Юрія   Яновського, Андрія Головка, Олекси Гірника, Національної премії України імені Тараса Шевченка, багаторічному керівнику редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією. Черкаська область».

Захарченко В.І. народився 13.01.1936 у с. Гутирівка Полтавської   області. 1958 року закінчив факультет журналістики Київського університету, працював газетярем у м. Кременчук, згодом – редактором у видавництві   «Донбас».

Із 1969 року Захарченко В.І. жив і працював у Черкасах. Він – автор численних оповідань, повістей, романів та збірок: «Прибутні люди», «Лозові кошики», «Велика Ведмедиця», «Клекіт старого лелеки», «Крізь срібний іній», добірки оповідань про війну і сьогодення, щоденника «У магнієвому спаласі» та інших творів.

31 січня 1973 року Захарченка В.І. було заарештовано за ст. 62 КК УРСР (антирадянська діяльність) та 26-27.07.1973 Черкаським обласним судом  засуджено до позбавлення волі на п’ять років суворого режиму. Та ні арешт,  ні покарання, яке письменник відбував у концтаборі № 5 у Пермській області, не зламали його переконань. Він пройшов важкий шлях до правди ще в юні роки і не звернув із нього, як не звертали із нього й герої його талановитих книг.

Василь Іванович жив із любов’ю до творчості Т.Г. Шевченка і вірою  в те, що з Великим Кобзарем «ми побудуємо свою Державу навіки» та щиро вболівав за долю України, українську мову, наголошуючи, що «спілкуючись російською, ми вбиваємо Україну щоденно, щогодинно, щохвилинно…».

У роки незалежності України Захарченко В.І. працював на посаді  керівника редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією. Черкаська область», спільними зусиллями якої відновлено багато імен справжніх патріотів України.

5 грудня 2018 року Захарченко В.І. помер. Похований у м. Черкаси.

У разі присвоєння Захарченку В.І. звання «Почесний громадянин міста Черкаси 2020 року» (посмертно) почесну відзнаку, нагрудний знак «Почесний громадянин міста Черкаси», посвідчення про нагородження, в знак вшанування пам’яті про Захарченка Василя Івановича пропонується публічно передати на зберігання доньці письменника – Ользі Василівні Захарченко. Також  за її згодою буде виготовлено фотопортрет вищезазначеної особи (у рамі,  табличку в рамці з інформацією про нагородженого), які буде   розміщено в Галереї слави м. Черкаси.

 

 

Начальник відділу

«Патронатна служба»

Черкаської міської ради                                                               О.О. Ткаченко

 

 

 

 

 

 

 

Борисюк Н.П., 54-46-65