ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Радуцький Олександр Романович


Депутат міської ради

Доповідачі:



Радуцький О.Р. - депутат міської ради

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

II

Скликання:

VIII

Вид:

За основу

Номер:

1305-8-рд

Дата реєстрації:

14.05.2019

Проголосовано:

20.02.2020 14:35:40

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    8
  • Не підтримали
    16
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1305-8-рд











































































































Проект рішення
№ 1305-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнара Ю.А.
Рішенням Черкаської міської ради від 06.02.2018 № 2-2890 «Про утворення виконавчого комітету Черкаської міської ради» утворено виконавчий комітет Черкаської міської ради, прийнято на службу в органи місцевого самоврядування та затверджено БОТНАРА Юрія Андрійовича на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Стаття 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» встановлює, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування у день прийняття відповідного рішення складають Присягу такого змісту:

«Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки».

Про складання Присяги робиться запис у трудовій книжці із зазначенням дати складання Присяги.

Отже, при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування та підписання присяги посадова особа органу місцевого самоврядування зобов’язана дотримуватись тих основоположних принципів та обов’язків, що визначаються Присягою.

У відповідності до статті 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» одним із основних обов’язків посадової особи місцевого самоврядування є шанобливе ставлення до громадян та їх звернень до органів місцевого самоврядування, турбота про високій рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Стаття 11 Закону України «Про правила етичної поведінки» передбачає, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, сумлінно, компетентно, вчасно, результативно і відповідально виконують службові повноваження, рішення та доручення органів і осіб, яким вони підпорядковані, підзвітні або підконтрольні, не допускають зловживань та неефективного використання державної і комунальної власності.

Статтею 68 Конституції України закріплено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Незважаючи на зазначені вище приписи Конституції і Законів України, під час проведення засідання виконавчого комітету Черкаської міської ради 20.03.2019, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнар Юрій Андрійович дозволив собі некоректні та неетичні висловлювання по відношенню до директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Джуган Наталії Володимирівни, а саме: «Ви не переживайте, я при своїй посаді лишуся» натякаючи на те, що своєї посади може позбутися Джуган Н.В., «вона вводить всіх в оману».

Крім того, в засобах масової інформації та соціальних мережах з’явився аудіозапис розмови заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнара Юрія Андрійовича з директором комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Спартак» Черкаської міської ради Бордовською Тетяною Володимирівною, із якої вбачається, що Ботнар Ю.А. відкрито, у присутності заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Коломойця І.А. погрожував закрити (ліквідувати) комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу «Спартак» Черкаської міської ради з надуманих причин.

Слова, що сказані на аудіозаписі, не спростовані заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнаром Юрієм Андрійовичем.

Така систематична та безкарна поведінка посадової особи органу місцевого самоврядування Ботнара Ю.А. підриває авторитет до органів місцевого самоврядування та свідчить про порушення ним Закону України «Про правила етичної поведінки», статті 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» щодо відсутності рівня культури, спілкування і поведінки, а також порушення Присяги.

У частині 1 статті 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» , який є спеціальним законом, закріплено, що підставою припинення служби в органах місцевого самоврядування є порушення посадовою особою місцевого самоврядування Присяги, передбаченої статтею 11 цього Закону.

На підставі викладеного, відповідно до п.3 ч.1 ст. 26, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про правила етичної поведінки», ст.ст. 11, 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Вивести зі складу виконавчого комітету та припинити службу в органах місцевого самоврядування заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнара Юрія Андрійовича на підставі ч. 1 ст. 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» за порушення посадовою особою місцевого самоврядування Присяги, передбаченої ст.11 цього Закону.

2. Пункти 3, 7.4, 10, 11 рішення міської ради від 06.02.2018 № 2-2890 в частині Ботнара Ю.А., визнати такими, що втратили чинність.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В.
Міський голова А.В. Бондаренко



 























Депутатам Черкаської

міської ради

 

Пояснювальна записка до проекту рішення міської ради

«Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ботнара Ю.А.»

 

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти  лише  на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України.

Статтею 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» визначено, що основними обов'язками посадових осіб місцевого самоврядування є:

додержання Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів, актів органів місцевого самоврядування; забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування;

додержання прав та свобод людини і громадянина;

збереження державної таємниці, інформації про громадян, що стала їм відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків, а також іншої інформації, яка згідно із законом не підлягає розголошенню;

постійне вдосконалення організації своєї роботи, підвищення професійної кваліфікації;

сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків, ініціативність і творчість у роботі;

шанобливе ставлення до громадян та їх звернень до органів місцевого самоврядування, турбота про високий рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування;

недопущення дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави.

Поведінка посадової особи органу місцевого самоврядування Ботнара Ю.А. свідчить про порушення ним Закону України «Про правила етичної поведінки», статті 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» щодо відсутності рівня культури, спілкування і поведінки, а також порушення Присяги.

 

 

Депутат Черкаської міської ради                                                            О. Радуцький



 

                                                



 

ДОДАТКИ

1 1305-8-рд 14.05.19 Зауваження.pdf Переглянути