ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Зоря Руслан Сергійович


Депутат міської ради

Доповідачі:



Зоря Р.С. - депутат міської ради

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

II

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1460-8-рд

Дата реєстрації:

15.10.2019

Проголосовано:

13.12.2019 14:34:16

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    13
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1460-8-рд


 




















































































































Проект рішення
1460-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про скасування рішень

виконавчого комітету

Черкаської міської ради
Відповідно до підпункту 1 частини 1 статті 26, частини першої статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   статей    5, 15 Закону України     «Про житлово-комунальні послуги», зі змінами, Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13.06.2016 р. № 150, беручи до уваги лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 02.05.2019 №7/10.1/7260-19 (вх. № 9640-01-3 від 06.05.2019), та у зв’язку з тим, що конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків був призначений всупереч положенню ч. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про житлово - комунальні послуги" , а саме з 10.12.2017 (дата набрання чинності Законом України № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги") у виконавчого комітету Черкаської міської ради виник обов'язок оголошувати та проводити конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку виключно на підставі протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя, а також враховуючи те, що це призвело до порушення прав та інтересів співвласників багатоквартирних будинків міста Черкаси, в тому числі громадянина Кубрицького Ю.В. (який звернувся за захистом своїх прав з заявою до адміністративного суду), з метою дотримання вимог чинного законодавства України,  Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

2. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 17.04.2019 №413 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси»».

 

3. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 23.04.2019 №474 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 17.04.2019 №413 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси»».

 

4. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 19.03.2019 №289 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 14.12.2018 №1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

5. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від від 14.12.2018 №1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

6. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 № 550 «Про призначення управителя багатоквартирних будинків»

 

7. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І.
 

 
Міський голова А.В. Бондаренко



 

































Пояснювальна записка

до проекту рішення:

 

14.12.2018 р. виконавчим комітетом Черкаської міської ради було прийнято оскаржуване рішення №1176 «Про проведення конкурсу зпризначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси». Вказане рішення було прийняте всупереч положенню ч.6 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про житлово - комунальні послуги", виходячи з наступного.

            Особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку визначає Закон України від 14.05.2015 № 417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", а також регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов'язані з реалізацією прав та виконанням обов'язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" , у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У разі якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийнято рішення про делегування іншому органу - суб'єкту владних повноважень функцій із здійснення управління об'єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом.

Вищезазначений Закон України набрав чинності 01.07.2015.

Тобто, з 01.07.2016 у виконавчого комітету Черкаської міської ради виникло право призначити управителя на конкурсних засадах у разі, якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

Разом з тим, 09.11.2017 прийнято Закон України № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги", який регулює відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Вищезазначений  закон набрав чинності 10.12.2017.

Відповідно до п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" , у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не створено об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку відповідно до частини п'ятої статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", виконавчий орган місцевої ради (або інший орган суб'єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об'єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов'язаний оголосити і провести такий конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя. Рішення щодо цього питання вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

         Виходячи з позиції Конституційного Суду України наведеній у пункті 2 мотивувальної частини рішення у справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої    статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) від 9 лютого 1999 року № 1-7/99, викладеної стосовно дії загально - правового принципу норми права у часі. Позиція Конституційного Суду України за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним, чинності, тобто до події, факту застосовується той закон    або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Конституційний Суд України в п.3 мотивувальної частини рішення від 03.10.1997 по справі за № 4-зп (справа про набуття чинності    Конституцією України) зазначив: "Конкретна сфера суспільних відносин не може бути водночас врегульована однопредметними нормативними правовими актами однакової сили, які за змістом суперечать один одному. Звичайною є практика, коли наступний у часі акт містить пряме застереження щодо повного або часткового скасування попереднього. Загальновизнаним є й те, що з прийняттям нового акта, якщо інше не передбачено самим цим актом, автоматично скасовується однопредметний акт, який діяв у часі раніше".

Отож, з 10.12.2017 (дата набрання чинності Законом України № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги") у виконавчого комітету Черкаської міської ради виник обов'язок оголошувати та проводити конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку виключно на підставі протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя.

          За таких обставин проведення конкурсу із допущеннями зазначених порушень призводь до порушення прав співвласників багатоквартирних будинків, в тому числі громадянина Кубрицького Ю.В. (який звернувся за захистом своїх прав з заявою до адміністративного суду), з метою дотримання вимог чинного законодавства України вважаю за необхідно винести питання на розгляд сесії Черкаської міської ради, а саме:

 

1. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

2. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 17.04.2019 №413 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси»».

 

3. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 23.04.2019 №474 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 17.04.2019 №413 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 12.02.2019 №158 «Про затвердження документації для проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси»».

 

4. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 19.03.2019 №289 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 14.12.2018 №1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

5. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від від 14.12.2018 №1176 «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкаси».

 

6. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 № 550 «Про призначення управителя багатоквартирних будинків»

 

Депутат міської ради                                                           Р.С. Зоря

 



 

 



 

ДОДАТКИ

1 1460-8-рд 15.10.19 Зауваження та заперечення.pdf Переглянути