ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Радуцький Олександр Романович


Депутат міської ради

Доповідачі:



Радуцький О.Р. - депутат міської ради

Рішення:

Прийнято

Сесія:

II

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1498-8-рд

Дата реєстрації:

25.11.2019

Проголосовано:

13.12.2019 12:44:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    36
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1498-8-рд






























































































































 

 
Проект рішення
№ 1498-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про скасування рішень виконавчого комітету  Черкаської міської ради від 26.02.2019 № 216 та від 17.04.2019 № 414 
Відповідно до статті 144 Конституції України, ст. ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 26.02.2019 № 216 «Про проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси».

  2. Скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 17.04.2019 № 414  «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси».

  3. Доручити департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради протягом 5 робочих днів звернутися до суду з позовом щодо розірвання договору на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси від 26.04.2019 №1-26/04/19.

  4. Доручити департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради у місячний термін розробити концепцію поводження з побутовими відходами міста Черкаси та подати на затвердження виконавчому комітету Черкаської міської ради.

  5. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В.


 
Міський голова А.В. Бондаренко



 























 

Депутатам Черкаської

міської ради

 

Пояснення до проекту рішення міської ради

«Про скасування рішень виконавчого комітету  Черкаської міської ради від 26.02.2019 № 216 та від 17.04.2019 № 414»

 

Стаття 144 Конституції України передбачає, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти  лише  на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України.

Статтею 140 Конституції України визначено, що місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Таким чином, дотримання вимог Конституції та Законів України є обов'язком для кожного, і в першу чергу органів місцевого самоврядування, їх порушення є прямою ознакою порушення інтересів територіальної громади.

Відповідно до статті 3 Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Рішення про оголошення конкурсу  щодо визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення з  вивезення великогабаритних та ремонтних  та оголошення переможця такого конкурсу не відповідають чинному законодавству та прийняті ВК ЧМР з перевищенням наданих законом повноважень.

Стаття 21 Закону України «Про відходи» передбачає такі повноваження органів місцевого самоврядування в сфері поводження з відходами як організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів; затвердження місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їх виконанням;

Відповідно до пп.6 п.а ч.1 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування» до повноважень органів місцевого самоврядування відноситься вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів, знешкодження та захоронення трупів тварин.

Згідно ст.1 Закону України «Про відходи» побутові відходи - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення. Отже, великогабаритні та ремонтні відходи, які утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках входять до складу «побутових відходів».

Стаття 25  Закону України «Про житлово-комунальні послуги»  визначає саме послугу поводження з побутовими відходами як окрему комунальну послугу.

Відповідно до Правил поводження з побутовими відходами, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України №1070 від 10.12.2008 року в редакції Постанови КМУ №318 від 27.03.2019 року  послуги з поводження з побутовими відходами надаються суб’єктом господарювання, визначеним органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах в установленому законодавством порядку виконавцем послуг з вивезення побутових відходів.

Чинне законодавство не передбачає такої окремої комунальної послуги як «вивезення великогабаритних та ремонтних відходів», надання таких послуг є складовою частиною  комунальної  послуги «поводження з побутовими відходами».

Згідно ч.2  ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Порушення виконкомом Черкаської міської ради ст.19 Конституції України призвело до порушення прав громадян, насамперед тих, кому державою гарантовані пільги на житлово-комунальні послуги, так як такі пільги надаються виключно на прямо передбачені чинним законодавством види житлово-комунальних послуг.

В зв’язку з цим необхідно  скасувати  рішення виконкому ЧМР №216 від 26.02.2019 року  «Про проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення побутових  відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси» та Рішення  виконкому ЧМР №414 від 17.04.2019 року «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів (великогабаритних та ремонтних) на території міста Черкаси» .

В подальшому необхідно розробити та прийняти концепцію   поводження з побутовими відходами міста Черкаси та оголосити конкурс на визначення виконавця послуг з поводження з побутовими відходами.

 

 

 

 Депутат Черкаської міської ради                                             О.Р.Радуцький

 



 

 



 

ДОДАТКИ

1 1498-8-рд 25.11.19 Зауваження.pdf Переглянути