ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

II

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1494-8-рд

Дата реєстрації:

19.11.2019

Проголосовано:

13.12.2019 11:47:02

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    9
  • Не голосували
    8
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1494-8-рд






















































































































              Проект рішення
            1494-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Конституції України          
               
                 
Розглянувши поданий депутатською фракцією Черкаської міської ради ВО «Батьківщина» проект рішення, з метою демократизації системи державного управління, відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Підтримати звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України та Верховної Ради України щодо внесення змін до Конституції України в частині обрання голів державних адміністрацій шляхом проведення прямих виборів і бюджетної децентралізації (додається).

2. Доручити  управлінню інформаційної політики оприлюднити дане рішення на офіційному веб-сайті Черкаської міської ради.

3.  Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель (Шевченко Р.В.).

 
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко



 



 

 

 

 

Пояснювальна записка

 

до проекту рішення Черкаської міської ради

«Про звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо внесення змін до Конституції України»

 

Проект рішення підготовлено з метою демократизації системи державного управління та формування дієвого місцевого самоврядування, а саме: в умовах проведення децентралізації країни громади повинні самі обирати на виборах голів державних адміністрацій, які будуть підзвітні місцевим громадам. Крім того, пропонується інша модель формування бюджету: громади самі повинні формувати бюджет і укладати з Кабміном угоди про розмежування повноважень.

 

 

Голова депутатської фракції

ВО «Батьківщина»                                                                      Р.В.Діскант

 



 






















Президенту України

                                                                  Верховній Раді України

                                              

З В Е Р Н Е Н Н Я 

 

Черкаської міської ради

 

 

Народовладдя – це механізм комунікації між народом і владою, а проведення обіцяної конституційної реформи і внесення змін в принципи формування виконавчої влади на місцях дозволить втілити обіцянку Президента України.

Відповідно до нинішньої редакції Конституції України, голів обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій призначає Президент України за погодження з Кабінетом Міністрів України. Найчастіше, для територіальних громад залишається абсолютно незрозумілою політична і суспільно-економічна обумовленість таких призначень. Крім того, ефективність діяльності голів обласних державних адміністрацій та районних державних адміністрацій оцінюється не місцевою громадою, а Офісом Президента за кількістю виконаних і невиконаних доручень уряду. При цьому абсолютно не враховується якість життя людей в даному регіоні.

Очевидно, що першочерговим завданням сьогодні є формування дієвого місцевого самоврядування, в якому розширені повноваження отримають територіальні громади, а не призначені згори голови обласних і районних адміністрацій. Будь-яка влада повинна обиратися, і за парламентсько-президентської  форми правління голова адміністрації повинен обов’язково бути виборною особою і підзвітним місцевим громадам.

Президент України заявляє про курс на децентралізацію країни. Громади повинні самі формувати бюджет регіонів і укладати з Кабміном договори про розмежування повноважень. Без договірних відносин між центром і регіонами неможливо завершити процес демократизації України. Діюча система прийняття державного бюджету застаріла і неефективна. Необхідна повноцінна бюджетна децентралізація, яка передбачає зміну порядку розгляду державного бюджету, згідно з яким спочатку приймаються бюджети областей, а потім бюджет затверджується у Верховній Раді.

У зв’язку з необхідністю збільшення авторитету місцевих громад ми,  депутати Черкаської міської ради VІІІ скликання, просимо розглянути пропозиції про внесення змін до Конституції України в частині обрання голів обласних, районних державних адміністрацій шляхом проведення прямих виборів і бюджетної децентралізації. Ми переконані, що громадам потрібно забезпечити можливість самостійно обирати керівників областей і районів. Український народ чекає від адміністративно-територіальної реформи реальних змін. І право обирати собі голову області і району стане одним з перших кроків до демократизації системи державного управління.

 

Від імені Черкаської міської ради

 
Міський голова         А.В. Бондаренко