ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

09.06.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 277-9-рд
Про розгляд електронної петиції від  11.03.2021 № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у всіх медичних закладах міста Черкаси

Проект рішення
№ 277-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від  11.03.2021 № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у всіх медичних закладах міста Черкаси
Керуючись ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-143 (із змінами), та з метою розгляду порушених в електронній петиції питань, враховуючи пропозиції департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Електронну петицію від  11.03.2021 № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у всіх медичних закладах міста Черкаси підтримати.
            3.   Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я  (Тронц Т.В.).
Міський голова А. В. Бондаренко
 


УКРАЇНА

Черкаська міська рада

Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул.Б.Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про розгляд електронної петиції від 11.03.2021 № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у всіх медичних закладах міста Черкаси»
 
       До Черкаської міської ради надійшла електронна петиція від 11.03.2021            № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у всіх медичних закладах міста Черкаси.
       Взяття крові з пальця для аналізу його складу одна з найбільш поширених діагностичних процедур, що дозволяють виявляти різні захворювання на ранній стадії розвитку. Відповідно до наказу МОЗ України від  15.11.2002 № 417 «Про затвердження методик виконання вимірювань медико-біологічних показників» у розділі «Засоби вимірювальної техніки, допоміжне обладнання, реактиви і матеріали» затверджено до використання скарифікатори для проколу шкіряного покриву на пальці ТУ 6-1-2100-76Е.
       На сьогодні забір капілярної крові лаборантами проводиться одноразовим інструментом - медичним скарифікатором. До використання в Україні дозволені наступні види одноразових скарифікаторів:
       традиційний скарифікатор - гострий тригранний центральний спис з нержавіючої сталі, що виготовлений за сучасними технологіями, та випускаються  стерильним, апірогенним, нетоксичним.
       скарифікатор автоматичний (ланцет) -  тонка голка, виготовлена за сучасними технологіями, поміщена в спеціальну пластикову конструкцію.
       Перевагою  автоматичного скарифікатора перед традиційним є те, що його голка занурена в пластиковий корпус та додатково фіксована пластиковим ковпачком, який закручується. Тригранна голка зроблена з медичної сталі, має діаметр від 0,8 до 1,6 мм. Після уколу і взяття крові не залишається слідів на шкірі. Голки у автоматичних ланцетів більш тонкі, ніж у традиційних, тому прокол майже безболісний, особливо для дітей (дитячий скарифікатор), в тому числі і немовлят.
       На сьогодні заклади охорони здоров’я міста Черкаси, які надають амбулаторну медичну допомогу дітям, а саме: центри первинної медико-санітарної допомоги, проводять забір у дітей капілярної крові для дослідження закупленими традиційними скарифікаторами та ланцетами. Так, КНП «Перший Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» для обслуговування дитячого населення (забору крові для дослідження) 09.04.2021 закупив автоматичні акті-ланцети у кількості 400 шт. та використовує у роботі. Водночас, інші центри первинної медико-санітарної допомоги міста та КНП «Черкаська міська дитяча лікарня» використовують переважно традиційні сталеві скарифікатори. Аналіз цінових пропозицій на ринку виробів медичного призначення показує, що вартість одного сталевого скарифікатора складає на закупівлі 0,35 грн., тоді як автоматичні акті-ланцети мають вартість від 4,00 до 5,00 грн. Відповідно і загальні витрати на придбання вказаних виробів медичного призначення будуть значно більшими. Так, за розрахунками закладів охорони здоров’я, які надають допомогу дітям, відповідно до статистичних даних кількості проведених аналізів потреба на рік у коштах для придбання сталевих скарифікаторів складає 29,551 тис. грн., для придбання акті-ланцетів  з метою проведення тієї ж самої кількості досліджень становитиме                      361,98 тис.грн.
       Враховуючи вищезазначене, пропонуємо підтримати електронну петицію  від 11.03.2021 № Че/1425-еп щодо заміни сталевих скарифікаторів на автоматичні акті-ланцети для забору крові у  медичних закладах міста Черкаси та  рекомендувати закладам охорони здоров’я міста, які надають медичну допомогу дітям, впроваджувати в діяльності застосування автоматичних акті-ланцетів для забору крові.
 
В.о. директора департаменту                                                                    Н.А. Гетьман
 
 
 
 
 
 
 
вик. Кива Л.В.
54 46 31
 

 

ДОДАТКИ

1 277-9-рд 09.06.21.pdf Переглянути