ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 250-9-рд

              Проект рішення  
             № 250-9-рд  
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА
РАДА
     
                 
Про порядок використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни, та при залученні надавачів соціальних послуг недержавного сектору до надання базових соціальних послуг            
                 
 
 
Відповідно пункту 22 частини 1статті 26, підпункту 1 пункту а частини 1 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 91 Бюджетного Кодексу України,  частини 2 статті 20 Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту», частин 1, 2 статті 23 Закону України «Про громадські об’єднання», підпункту 4 пункту 4 статті 11 Закону України «Про соціальні послуги», рішення Черкаської міської ради від 10.11.2017 № 2-2578 «Про затвердження міської соціальної програми «Турбота» на період з 2018 до 2022», з метою ефективного використання бюджетних коштів, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити порядок використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни (додаток 1).
2. Затвердити порядок використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади при залученні надавачів соціальних послуг недержавного сектору до надання базових соціальних послуг (додаток 2).
3. Затвердити положення про комісію для визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, та громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси (додаток 3).
4. Визнати такими, що втратили чинність рішення Черкаської міської ради від 10.11.2017 № 2-2577, від 17.05.2018 № 2-3387, від 13.08.2020 № 2-6019.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Данченка Є. М. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Холупняк К. О.).
 
 
Міський голова         А. В. Бондаренко
 

Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від _________ № _______
 
 
 
Порядок
використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни
 
1. Загальні положення
1.1. Цей порядок визначає механізм використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни (далі – фінансова підтримка).
1.2. Фінансовою підтримкою є надання на безповоротній основі, виходячи з фінансових можливостей, коштів з міського бюджету на здійснення статутної діяльності громадським організаціям ветеранів війни, що здійснюють діяльність на території м. Черкаси.
1.3. Одержувачами бюджетних коштів є громадські об’єднання ветеранів війни, які утворені з метою захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема соціальних, та інших інтересів ветеранів війни, які отримали свій статус відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
1.4. Перелік громадських організацій ветеранів війни, яким надається фінансова підтримка, та напрямки використання коштів визначаються комісією для визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету, та громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси (далі – комісія).
1.5. Фінансова підтримка громадським організаціям ветеранів війни надається з 1 січня року, наступного за роком, у якому прийнято рішення про її надання, до завершення фінансового року або до настання підстав для припинення її надання.
1.6. Підставами для припинення надання фінансової підтримки є:
завершення строку дії міської соціальної програми «Турбота»;
припинення статутної діяльності громадською організацією.
1.7. Рішення про надання фінансової підтримки приймається комісією до 1 вересня року, що передує плановому бюджетному періоду, в якому надаватиметься фінансова підтримка.
2. Порядок визначення громадських організацій ветеранів війни, яким надаватиметься фінансова підтримка
         2.1. Фінансова підтримка громадським організаціям ветеранів війни надається згідно з вимогами частини другої статті 20 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
         2.2. Для отримання фінансової підтримки громадська організація ветеранів війни подає департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент) до 1 липня року, що передує періоду, в якому надаватиметься фінансова підтримка, заяву про надання фінансової підтримки. До заяви додаються:
копія статуту (положення) громадської організації (подається при первинному зверненні та після внесення змін до статуту);
         копія довідки про взяття на облік у державній податковій інспекції;
копія податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій;
інформація про суму коштів, отриману громадською організацією з бюджетів усіх рівнів за 3 роки, що передують року звернення за наданням фінансової підтримки;
розрахунок потреби у бюджетних коштах.
2.3. Департамент вносить на розгляд комісії заяви громадських організацій ветеранів війни щодо надання фінансової підтримки та документи до них, для прийняття рішення про надання фінансової підтримки та визначення напрямків використання коштів.
3. Напрямки використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, що надаються як фінансова підтримка громадським організаціям ветеранів війни
3.1. Фінансова підтримка громадським організаціям ветеранів війни може надаватися на цілі, пов'язані із статутною діяльністю:
виплату заробітної плати у розмірі, що не перевищує мінімальної заробітної плати на день виплати, та у кількості не більше двох штатних одиниць;
придбання канцелярських товарів;
оплату послуг з обслуговування оргтехніки;
внесення орендної плати за умови знаходження організації в одному приміщенні та відсутності у ньому суборендарів;
оплату комунальних послуг і телефонного зв'язку, поштових послуг, послуг мережі Інтернет;
друк буклетів та брошур із соціальної, військово-патріотичної тематики, пов'язаної з діяльністю організації;
проведення заходів, пов'язаних з патріотичним вихованням молоді (уроки мужності,  спортивно-військові змагання), придбання призів, пам'ятних знаків.
3.2. Не допускається спрямування громадськими організаціями ветеранів війни бюджетних коштів на:
проведення заходів за статтями витрат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок видатків інших бюджетів;
оплату послуг організації-посередника з підготовки та проведення заходу;
придбання обладнання та оргтехніки;
транспортні витрати та відрядження;
матеріальне заохочення членів організації;
придбання продуктів харчування та продуктових наборів;
придбання виробів медичного призначення, засобів гігієни та догляду;
оплату обідів, банкетів та фуршетів, харчування учасників заходів.
4. Фінансування.
4.1. Надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни здійснюється за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади в межах затверджених кошторисних призначень за КПКВК 0813192 «Надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів і осіб з інвалідністю, діяльність яких має соціальну спрямованість».
4.2. Головним розпорядником коштів, передбачених на надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни, є департамент соціальної політики Черкаської міської ради.
4.3. Громадські організації ветеранів війни, що отримують фінансову підтримку, включаються до мережі розпорядників і одержувачів  коштів місцевого бюджету.
4.4. Закупівля громадськими організаціями ветеранів війни, які отримують фінансову підтримку, товарів, робіт і послуг за рахунок коштів міського бюджету здійснюється в установленому законодавством порядку.
4.5. Складання та подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.
4.6. Громадські організації ветеранів війни, що отримують фінансову підтримку за рахунок коштів міського бюджету, зобов'язані подавати до департаменту звіти про цільове використання цих коштів щорічно не пізніше ніж до 25 січня року, наступного за тим, у якому організація отримувала фінансову підтримку.
4.7. Щоквартально, до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом, громадські організації ветеранів війни, що отримують фінансову підтримку за рахунок коштів міського бюджету, зобов'язані подавати до департаменту інформацію про діяльність організації за звітний квартал, зокрема, про проведені заходи та надані соціальні послуги із зазначенням категорії отримувачів послуг та їх чисельності.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від _________ № _______
 
 
 
Порядок
використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади при залученні надавачів соціальних послуг недержавного сектору
до надання базових соціальних послуг
 
1. Загальні положення
1.1. Цей порядок визначає механізм використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади при залученні надавачів соціальних послуг недержавного сектору до надання соціальних послуг, які відповідно до законодавства забезпечуються виконавчими комітетами міських рад, та потреба в яких не задоволена бюджетними установами та закладами (далі – базові соціальні послуги).
1.2. До надання базових соціальних послуг можуть залучатися громадські (благодійні) організації, що надають соціальні послуги мешканцям м. Черкаси, які перебувають у складних життєвих обставинах, та щодо яких не може бути застосований конкурентний спосіб визначення суб’єктів, що надають соціальні послуги (соціальне замовлення) через відсутність такої конкуренції у м. Черкаси (далі – громадські організації – надавачі соціальних послуг).
1.3. Громадські організації – надавачі соціальних послуг залучаються до надання базових соціальних послуг на умовах договору, укладеного між Черкаською міською радою, департаментом соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент) та організацією.
1.4. Під час планування надання соціальних послуг, залучення недержавних надавачів соціальних послуг до їх безпосереднього надання, та фінансування, застосовується класифікатор соціальних послуг, затверджений наказом Міністерства соціальної політики від 23.06.2020 № 429.
1.5. Перелік громадських організацій – надавачів соціальних послуг, які залучаються до надання базових соціальних послуг, та напрямки використання коштів для забезпечення їх надання, визначаються комісією для визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, та громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси (далі – комісія).
1.6. Фінансування видатків, пов’язаних з наданням базових соціальних послуг, до надання яких залучаються громадські організації – надавачі соціальних послуг, здійснюється з 1 січня року, наступного за роком, у якому прийнято рішення про його надання, до завершення фінансового року або до настання підстав для припинення його надання.
1.7. Підставами для припинення фінансування є:
завершення строку дії міської соціальної програми «Турбота»;
припинення надання громадською організацією соціальних послуг, для надання яких таку організацію залучали;
неякісне надання соціальних послуг;
задоволення потреби у соціальних послугах бюджетними закладами та установами міста.
1.8. Рішення про залучення громадських організацій – надавачів соціальних послуг до надання базових соціальних послуг приймається комісією до 1 вересня року, що передує плановому бюджетному періоду, в якому здійснюватиметься надання таких послуг.
2. Порядок визначення громадських організацій – надавачів соціальних послуг, які залучаються до надання базових соціальних послуг
2.1. Перелік базових соціальних послуг, для надання яких залучаються громадські організації – надавачі соціальних послуг, визначається департаментом на підставі визначеної потреби територіальної громади у таких послугах та оприлюднюється на офіційному сайті департаменту до 1 червня року, що передує періоду, в якому їх надаватимуть.
         2.2. Громадські організації – надавачі соціальних послуг подають департаменту до 1 липня року, що передує періоду, в якому їх залучатимуть до надання соціальних послуг, заяви. До заяви додаються:
копія статуту (положення) громадської організації;
копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
         копія довідки про взяття на облік у державній податковій інспекції;
копія балансу за попередній рік;
копія податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій;
інформація про результати діяльності громадської чи благодійної організації на території міста Черкаси за попередній період;
інформація про соціальні послуги, які організація планує надавати із зазначенням категорії отримувачів послуг – мешканців м. Черкаси, їх граничної чисельності (ґрунтується на реально визначеній потребі у таких послугах);
інформація про суму коштів, отриману громадською організацією з бюджетів усіх рівнів за 3 роки, що передують року звернення за наданням фінансування з міського бюджету;
розрахунок потреби у фінансуванні для забезпечення надання базових соціальних послуг.
2.3. Департамент вносить на розгляд комісії заяви громадських організацій та документи до них, для прийняття рішення про надання фінансування з міського бюджету та визначення напрямків використання бюджетних коштів.
2.4. Критеріями відбору громадських організацій – надавачів соціальних послуг є:
досвід роботи за відповідним профілем не менше двох років;
відповідність соціальних послуг, що планує надавати організація, переліку послуг, потреба в яких не задоволена бюджетними установами та закладами, та Класифікатору соціальних послуг, затвердженому наказом Мінсоцполітики від 23.06.2020 № 429;
відповідність організації критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 03.03.2020 № 185, в тому числі – дотримання державних стандартів надання соціальних послуг;
відповідність запланованих до надання соціальних послуг діяльності громадської організації, передбаченій в статуті;
наявність детальних розрахунків та обґрунтувань за кожним напрямом використання бюджетних коштів, необхідних для надання базових соціальних послуг, поданих громадською організацією;
відсутність простроченої заборгованості за наданими банками кредитами.
3. Напрямки використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, що надаються громадським організаціям для забезпечення надання базових соціальних послуг
3.1. Перелік соціальних послуг, надання яких фінансується за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, та напрямки використання коштів фіксуються у договорі, укладеному між Черкаською міською радою, департаментом та організацією.
3.2. Не допускається спрямування коштів на заходи, не пов’язані з наданням соціальних послуг, визначених умовами договору між громадською організацією, департаментом та Черкаською міською радою.
4. Фінансування.
4.1. Головним розпорядником коштів, передбачених в бюджеті Черкаської міської територіальної громади для фінансування базових соціальних послуг, що надаються надавачами соціальних послуг недержавного сектору, є департамент соціальної політики Черкаської міської ради.
4.2. Фінансування базових соціальних послуг, які надаються громадськими організаціями, здійснюється шляхом надання фінансової підтримки за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади в межах затверджених кошторисних призначень за КПКВК 0813242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення».
4.3. Громадські організації – надавачі соціальних послуг, що залучаються до надання базових соціальних послуг, включаються до мережі розпорядників і одержувачів коштів місцевого бюджету.
4.4. Закупівля громадськими організаціями – надавачами соціальних послуг товарів, робіт і послуг за рахунок коштів міського бюджету здійснюється в установленому законодавством порядку.
4.5. Складання та подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.
4.6. Громадські організації – надавачі соціальних послуг зобов'язані подавати звіти про цільове використання отриманих бюджетних коштів щорічно не пізніше ніж до 25 січня року, наступного за тим, у якому організація отримувала фінансування.
4.7. Щоквартально, до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом, громадські організації – надавачі соціальних послуг зобов'язані подавати до департаменту інформацію про діяльність організації за звітний квартал, зокрема, про проведені заходи та надані соціальні послуги із зазначенням категорії отримувачів послуг та їх чисельності.
 
 
  
Додаток 3
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від _________ № _______
 
 
Положення про комісію
для визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів бюджету
Черкаської міської територіальної громади, та громадських організацій,
що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг
мешканцям м. Черкаси
 
1. Загальні положення
1.1. Комісія для визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, та громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси (далі – комісія) діє на постійній основі.
1.2. Персональний склад комісії затверджується рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради. До персонального складу комісії включаються представники департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі – замовник соціальних послуг), інших виконавчих органів Черкаської міської ради; соціальних закладів, підпорядкованих Черкаській міській раді.
1.3. Члени комісії виконують свої обов’язки на громадських засадах.
1.4. У своїй діяльності комісія керується законами та нормативно-правовими актами України, актами Черкаської міської ради та її виконавчого комітету, цим Положенням.
1.5. Основною формою роботи комісії є її засідання, що скликаються головою комісії.
Засідання комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менше двох третин її складу.
1.6. Рішення комісії приймаються простою більшістю голосів та  оформляються протоколом, що підписується усіма членами комісії, які прийняли рішення.
2. Порядок визначення громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, та громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси
2.1. Засідання комісії проводяться щорічно після завершення строку подачі громадськими організаціями заяв про надання фінансової підтримки, залучення до надання базових соціальних послуг.
2.2. Протягом місяця з дня завершення строку подачі заяв комісія на своєму засіданні розглядає документи, подані громадськими організаціями, та формує пропозиції замовнику соціальних послуг щодо:
переліку громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету, та напрямків використання коштів;
переліку громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси, які перебувають у складних життєвих обставинах, та щодо яких не може бути застосований конкурентний спосіб визначення суб’єктів, що надають соціальні послуги (соціальне замовлення) через відсутність такої конкуренції у м. Черкаси, та напрямків використання коштів.
2.3. Рішення про перелік громадських організацій ветеранів війни, яким може надаватися фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету, громадських організацій, що можуть залучатися до надання базових соціальних послуг мешканцям м. Черкаси, а також напрямків використання бюджетних коштів, оформлене протоколом, комісія направляє замовнику соціальних послуг.
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про порядок використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни, та при залученні надавачів соціальних послуг недержавного сектору до надання базових соціальних послуг»
 
 
Підготовленим проектом рішення пропонується затвердити окремі порядки використання коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади.
Надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів війни (додаток 1). Відповідно до цього порядку, фінансова підтримка надається виключно на цілі, пов'язані із статутною діяльністю та визначенівиплату заробітної плати у розмірі, що не перевищує мінімальної заробітної плати на день виплати, та у кількості не більше двох штатних одиниць; оплату комунальних послуг і телефонного зв'язку, поштових послуг, послуг мережі Інтернет; проведення заходів, пов'язаних з патріотичним вихованням молоді; придбання канцелярських товарів; тощо. Крім того, визначені строки, перелік документів та порядок їх подання громадськими організаціями ветеранів війни для отримання фінансової підтримки.
Залучення (додаток 2). Згідно з порядком, до надання базових соціальних послуг можуть залучатися громадські організації, що надають соціальні послуги мешканцям м. Черкаси, які перебувають у складних життєвих обставинах, та щодо яких не може бути застосований конкурентний спосіб визначення суб’єктів, що надають соціальні послуги (соціальне замовлення) через відсутність такої конкуренції у м. Черкаси. Громадські організації залучаються до надання базових соціальних послуг на умовах договору, укладеного між Черкаською міською радою, департаментом соціальної політики Черкаської міської ради та організацією. Порядком визначені умови, строки, перелік документів, порядок їх подання та критерії відбору громадських організацій для залучення до надання базових соціальних послуг.
Перелік громадських організацій, які залучаються до надання базових соціальних послуг, та напрямки використання коштів для забезпечення їх надання, визначаються комісією, положення про яку затверджується додатком 3 до цього рішення.
 
 
Директор департаменту                                                    Є. М. Данченко